Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10771
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorพลสราญ สราญรมณ์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเฉลิมศักดิ์ ตุ้มหิรัญ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorศุภวิชญ์ สาสะเดาะห์, 2533--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-12-08T06:24:25Z-
dc.date.available2023-12-08T06:24:25Z-
dc.date.issued2562-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10771-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร)) - - มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2562th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพพื้นฐานทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร 2) ความรู้และการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาของเกษตรกรผู้ปลูกทุเรียนในอําเภอเมืองปราจีนบุรี จังหวัดปราจีนบุรี 3) ความคิดเห็นเกี่ยวกับปัจจัยที่เกี่ยวข้องต่อการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาของเกษตรกร 4) ความต้องการการส่งเสริมการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาของเกษตรกร 5) ปัญหาการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า 1) เกษตรกรมีอายุเฉลี่ย 61.55 ปี 2) เกษตรกรมีความรู้เกี่ยวกบเชื้อราไตรโคเดอร์มาในระดับมาก และมีการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาในระดับน้อยที่สุด 3) เกษตรกรมีความเห็นด้วยเกี่ยวกบปัจจัยที่เกี่ยวข้องต่อการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาในด้านเศรษฐกิจอยูในระดับมาก 4) เกษตรกรมีความต้องการเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรและเกษตรกรต้นแบบที่ประสบความสําเร็จในการส่งเสริมการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาในระดับมาก 5) เกษตรกรมีปัญหาด้านการผลิตเชื้อราไตรโคเดอร์มา ด้านการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มา ด้านความรู้และการส่งเสริมและสนับสุนนจากหน่วยงานที่เกี่ยวข้องในระดับน้อยth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectเชื้อรา--การใช้ประโยชน์th_TH
dc.subjectไตรโคเดอร์มาth_TH
dc.titleการส่งเสริมการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาของเกษตรกรผู้ปลูกทุเรียนอำเภอเมืองปราจีนบุรี จังหวัดปราจีนบุรีth_TH
dc.title.alternativeExtension of Trichoderma sp. Plant disease control usage of Durian farmers Mueang Prachinburi District, Prachinburien_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1) basic social and economic conditions of durian production farmers 2) knowledge and the usage of Trichoderma spp. of durian production farmers 3) opinions regarding factors relating to the usage of Trichoderma spp. for durian production 4) the extension needs in the usage of Trichoderma spp. of durian production farmers 5) problems of Trichoderma spp. usage of durian production farmers. The population of this study were 637 durian production farmers in Muaeng Prachinburi district, Prachinburi province in 2020.The sample size of 245 people was determined by using Taro Yamane formula at the tolerance level of 0.05 and simple random sampling method. Tool used in this study was interview. Data were analyzed by using statistics such as frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean, standard deviation and ranking . The results of the research revealed that 1) farmers had the average age of 61.55 years. Most of them completed primary school education and had the average experience in durian production of 16.75 years. Farmers’ knowledge resources on the usage of Trichoderma spp. at the individual level was from government officers and at the mass level was from online media. The farmers had the average experience in the usage of Trichoderma spp. for 4.61 years. The average income from durian production was 48,438.83 baht/year and the average product price was 131.61 baht/kg. The funding resource came from themselves . Most farmer bought fungicide for disease control of durian from the community shop . 2) Farmers had knowledge regarding Trichoderma spp. at the high level but the usage of Trichoderma spp. at the lowest level. 3) Regarding economic and physical aspects, farmers agreed with factors relating to the decision making of the usage of Trichoderma spp. because it was cheaper than chemical and because of agricultural standard both were at the high level. 4) Farmers needs the agricultural extension officers and successful role model farmers to promote the usage of Trichoderma spp by individual extension method through visitation, and the group extension method through training at the high level. 5) Farmers had low level of problems regarding of Trichoderma spp. culture , application of Trichoderma spp. , knowledge , extension and support from the related agencies .en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FULLTEXT.pdfเอกสารฉบับเต็ม13.94 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons