Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/11318
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorจินดา ขลิบทอง, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเฉลิมศักดิ์ ตุ้มหิรัญ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorมยุเรศ เทศหริ่ง, 2523--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2024-01-29T03:38:56Z-
dc.date.available2024-01-29T03:38:56Z-
dc.date.issued2562-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/11318-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม.(ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2562th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพสังคม เศรษฐกิจ ของเกษตรกร (2) สภาพการผลิตมะม่วงน้ำดอกไม้ของเกษตรกร (3) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการผลิตมะม่วงน้ำดอกไม้ส่งออก (4) ความต้องการและแนวทางการส่งเสริมการผลิตมะม่วงน้ำดอกไม้ส่งออกของเกษตรกร ผลการศึกษาพบว่า (1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 47.67 ปี การศึกษาระดับประถมศึกษา มีจำนวนแรงงานในครัวเรือนเฉลี่ย 2.07 คน ประสบการณ์ในการผลิตมะม่วงน้ำดอกไม้เฉลี่ย 12.13 ปี มีพื้นที่ปลูกมะม่วงน้ำดอกไม้เฉลี่ย19.91ไร่ ต้นทุนการผลิตต่อไร่เฉลี่ย 2,598.93 บาทรายได้ต่อปีเฉลี่ย 246,000 บาทราคาจำหน่ายต่อกิโลกรัมเฉลี่ย 35.96 บาท กำไรต่อปีเฉลี่ย 117,000 บาท (2) เกษตรกรส่วนใหญ่ปลูกในพื้นที่ราบเป็นดินร่วนปนทราย ใช้วิธีการทาบกึ่ง ระยะปลูก 3x3 เมตร โรคและแมลงที่พบได้แก่โรคราแป้งและเพลี้ยไฟ ใช้สารเคมีในการกำจัด ใช้ถุงกระดาษคาร์บอนห่อผล การจำหน่ายไม่มีการรวมกลุ่ม (3) มีปัญหาระดับมาก ได้แก่ ขาดความรู้เรื่องการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี ประสบภัยทางธรรมชาติ ขาดแคลนเงินทุน พื้นที่ถือครองสำหรับการปลูกมะม่วงน้ำดอกไม้ไม่มีเอกสารสิทธิ์และราคาผลผลิตไม่แน่นอน ข้อเสนอแนะ ควรมีหน่วยงานภาครัฐที่เกี่ยวข้องเข้ามารับรองการใช้ประโยชน์ที่ดินและมีแหล่งรับซื้อผลผลิตในพื้นที่ (4)เกษตรกรต้องการความรู้ในระดับมากที่สุดในประเด็น การตลาดและการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี แนวทางการส่งเสริมให้เกษตรกรปฏิบัติและขอรับรองการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี รวมกลุ่มเพื่อสร้างเครือข่ายและเชื่อมโยงตลาดโดยผ่านช่องทางสื่ออิเล็กทรอนิกส์ สื่อบุคคล และสื่อสิ่งพิมพ์ วิธีการส่งเสริมได้แก่ การศึกษาดูงาน การให้คำแนะนำ และการฝึกอบรมth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมะม่วง--การผลิตth_TH
dc.subjectมะม่วงน้ำดอกไม้--การผลิตth_TH
dc.titleแนวทางการส่งเสริมการผลิตมะม่วงน้ำดอกไม้ส่งออกของเกษตรกรอำเภอเนินมะปราง จังหวัดพิษณุโลกth_TH
dc.title.alternativeExtension guideline of Nam Dok Mai mango production for export by farmers in Noen Maprang District, Phitsanulok Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study (1) socio-economic conditions of farmers (2) Nam Dok Mai mango production conditions of farmers (3) problems and suggestions regarding Nam Dok Mai production for export of famers (4) needs and extension guidelines of Nam Dok Mai production for export of farmers The population of this study was 2,278 Nam Dok Mai production farmers who had registered with the agricultural extension department in the year 2019. The sample size of 187 people was determined by using Taro Yamane formula with the error value of 0.07 and simple random sampling method by using lotto. Data was collected through conducting interview and focus group and was analyzed by using statistics such as frequency, percentage, minimum value, maximum value, standard deviation, ranking, and content analysis. The results of the research showed that (1) most of the farmers were male with the average age of 47.67 years and complete primary school education. The average household labors were 2.07 people with the experience in Nam Dok Mai mango production of 12.13 years. The average area for Nam Dok Mai mango production was 19.91 Rai. The average cost of production per Rai was 2,598.93 Baht and the average yearly income was 246,000 Baht. The average selling price per kilogram was 35.96 Baht and the average profit per year was at 117,000 Baht. (2) Most of the farmers grew the mango trees in the flat area with sandy loam soil and the growing distance was 3x3 m2. Diseases and pest found were such as powdery mildew and thrips. They used chemicals in pest control and carbon paper bags to cover the fruits. The selling distribution was not part of the group. (3) The problems faced at the high level included the lack of knowledge regarding good agricultural practice, natural disasters, lack of funding, no land ownership documents in the area for Nam Dok Mai production, and inconsistent product price. (4) Farmers wanted to receive the knowledge at the highest level in the aspects of marketing and good agricultural practice. The extension guideline for farmers were to perform and get certify under good agricultural practice, to form the group for network expansion and marketing connection through electronic media, personal media, and publication media channels. The extension media included field trips, advices, and trainingsen_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FULLTEXT.pdfเอกสารฉบับเต็ม15.69 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons