Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2097
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorพรชุลีย์ นิลวิเศษ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorสุนันท์ สีสังข์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorณัทฐิมา สุขเสวียด, 2524--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2022-11-11T02:35:05Z-
dc.date.available2022-11-11T02:35:05Z-
dc.date.issued2555-
dc.identifier.urihttp://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2097-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2555th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพพื้นฐานทางเศรษฐกิจและสังคม (2) สภาพการ ผลิตกาแฟ (3) สภาพการตลาดกาแฟ (4) ปัญหาและข้อเสนอแนะเกี่ยวกับการผลิตและการตลาดกาแฟของเกษตรกรในจังหวัดชุมพร ผลการวิจัย พบว่า (1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศชาย มีอายุเฉลี่ย 45.63 ปี จบการศึกษาระดับ มัธยมศึกษาตอนต้น มีสมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 3.67 คน การรับรู้ข้อมูลข่าวสารทางการเกษตรจากสื่อบุคคลอยู่ในระดับปานกลาง พื้นที่ปลูกกาแฟเฉลี่ย 11.72 ไร่ แรงงานในครัวเรือนเฉลี่ย 2.13 คน ในรอบปี 2555 มีรายได้จาก ผลผลิตกาแฟเฉลี่ย 338,945.49 บาทต่อไร่ รายจ่ายเฉลี่ยต่อไร่จากการผลิตกาแฟเฉลี่ย 43,660.16 บาท เป็นค่าปุ๋ย 16,203.37 บาท ค่าต้นพันธุ์ 7,700.00 บาท ค่าเตรียมดินปรับพื้นที่ 8,164.71 บาท ค่าสารเคมีป้องกันกำจัดโรคแมลงศัตรูพืช 359.02 บาท ค่าสารเคมีป้องกันกำจัดวัชพืช 2,418.69 บาท ค่าจ้างแรงงาน 7,984.48 บาท และค่าขนส่ง 2,600.10 บาท เกษตรกรใช้เงินทุนของตนเองในการผลิตกาแฟ (2) สภาพการผลิตกาแฟของเกษตรกรมีพื้นที่ปลูกเป็นที่ราบ ดินร่วนและดินเหนียว ปลูกกาแฟพันธุ์โรบัสต้า ขยายพันธุ์ด้วยตนเอง กำหนดระยะปลูก 3x3 เมตร ขุดหลุมปลูกและรองก้นหลุมด้วยหินฟอสเฟต อายุต้นพันธุ์ที่ใช้ในการคัดเมล็ดไปเพาะเป็นต้นพันธุ์ 8-10 ปี ใส่ปุ๋ยเคมีระยะเตรียมต้น ระยะออกดอก ระยะสร้างผลโดยการหว่าน เฉลี่ย 50.21 46.23 และ 65.51 กิโลกรัมต่อไร่ตามลำดับ ป้ องกันกำจัดแมลงด้วยแรงงานคน กำจัดวัชพืชด้วยสารเคมี ริดแขนงกาแฟหลังเก็บเกี่ยวผลผลิต ใช้ดูสีผิวเป็นตัวชี้วัดในการเก็บเกี่ยวผลผลิต ใช้เครื่องตัดหญ้า (3) สภาพการตลาดกาแฟของเกษตรกรปริมาณผลผลิตกาแฟที่เก็บได้เฉลี่ย 193.38 กิโลกรัมต่อไร่ ส่วนใหญ่ขายผ่านพ่อค้าคนกลาง เพราะสะดวกรวดเร็ว มีการเก็บรวบรวมผลผลิตเอง และแหล่งข้อมูลราคาขายส่งและขายปลีกจากพ่อค้าในท้องถิ่นและเพื่อนบ้านใกล้เคียง โดย พ่อค้ารับซื้อเป็นผู้กำหนดราคาและได้รับเงินทั้งหมดเมื่อขายผลผลิตแต่ละครั้ง (4) เกษตรกรมีปัญหาปุ๋ยและสารเคมีราคาแพงในระดับมากที่สุด และปัญหาในระดับมาก ได้แก่ ราคาผลผลิตกาแฟตกต่ำเปลี่ยนแปลงไม่ แน่นอน ขาดแคลนแรงงานจ้างตัดแต่งกิ่งและเก็บเกี่ยว และขาดแคลนแหล่งน้ำในฤดูแล้ง โดยมีข้อเสนอแนะให้รัฐมีมาตรการช่วยเหลือต่อไปth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2012.221-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectกาแฟ--การผลิตth_TH
dc.subjectกาแฟ--การตลาดth_TH
dc.subjectกาแฟ--ไทย--ชุมพรth_TH
dc.titleการผลิตและการตลาดกาแฟของเกษตรกรในจังหวัดชุมพรth_TH
dc.title.alternativeCoffee production and marketing by farmers in Chumphon Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2012.221-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe purposes of this research were to study (1) socio-economic condition (2) coffee production condition (3) coffee marketing condition (4) problems and suggestions for coffee production and marketing by farmers in Chumphon Province. Population in this research was a number of 12,858 coffee farmers in Chumphon Province and 388 farmers out of them were the sample group by simple random sampling. Data gathering by structured interview and the obtained data was analyzed by computer program. Statistics used included frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean and standard deviation. Research findings were as follows. (1) Most of the farmers were male with the average age at 45.63 years. They completed lower secondary school. The average number of their family member was 3.67 persons. Their receiving agricultural information from individual media was at medium level. Their average planted area was 11.72 rai. The average labor in their family was 2.13 persons. Their average income from coffee production in the year 2012 was 338,945.49 baht/rai. Their average expense on coffee production was 43,660.16 baht/rai which included 16,203.37 baht for fertilizer, 7,700.00 baht for young plants, 8,164.71 baht for soil preparation, 359.02 baht for chemical substance to prevent plant diseases, and pest 2,418.69 baht for chemical substance to prevent weed flora, 7,984.48 baht for hiring labor and 2,600.10 baht for coffee delivery. Farmers spent their own capital for coffee production. (2) In terms of farmers coffee production, they planted Robusta and propagated on plain in loose soil and clay, spacing 3x3 m. digging a hole and grooving bottom hole with rock phosphate. Selected seeds for further propagation would be 8-10 year-old coffee trees. Scattering chemical fertilizer was used at the preparation stage, flowering stage, yielding stage with the average yield at 50.21, 46.23 and 65.51 kg/rai respectively. Prevention of pest was done by labor while eradication of weed flora by chemical substance. Farmers trimmed small branches of coffee trees after harvest. For harvest, farmers would observe coffee beans color as the indicator for harvest. Lawn-mower was also used in their coffee plantation. (3) As for marketing condition, their average yield of coffee was 193.38 kg/rai. Mostly coffee was purchased by middle man because of quickly convenience. Farmers collected their own products. Source of wholesale and retail price was from local merchants and neighbos,. Price was fixed by merchants who wanted to buy coffee. Farmers would receive all of the money when they sold out their products each time. (4) Farmers problem on costly fertilizer and chemical substance was at the highest level while their problems at high level included low price and uncertain price of coffee products, lack of hired labor to trim branches and harvest, lack of water source in the dry season. They suggested the government sector to seek help measure for them in the long run.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
134109.pdfเอกสารฉบับเต็ม13.04 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons