Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/3419
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorบำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorภรณี ต่างวิวัฒน์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorสุภาพร ศรีวิชัย, 2529--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-02-17T06:45:45Z-
dc.date.available2023-02-17T06:45:45Z-
dc.date.issued2557-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/3419-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2557th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพทั่วไปสภาพทางเศรษฐกิจและสังคมของเกษตรกรผู้ผลิตพริกกะเหรี่ยง (2) สภาพการผลิตพริกกะเหรี่ยงของเกษตรกร (3) ความรู้ของเกษตรกรในการผลิตพริกกะเหรี่ยง (4) ระดับการยอมรับของเกษตรกรในเชิงปฏิบัติและเชิงความคิดเห็นของการผลิตพริกกะเหรี่ยงโดยใช้การปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี และ (5) ปัญหาและข้อเสนอแนะเกี่ยวกับการผลิตพริกกะเหรี่ยงโดยใช้การปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า (1) เกษตรกรที่ให้สัมภาษณ์ส่วนมากเป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 36.62 ปี จำนวนสมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 5.99 คน พื้นที่ปลูกพริกกะเหรี่ยงเฉลี่ย 7.45 ไร่ รายได้ของครัวเรือนเฉลี่ย 78,727.10 บาทต่อปี แรงงานในการปลูกพริกเฉลี่ย 4.17 คน ประสบการณ์ในการปลูกพริกกะเหรี่ยงเฉลี่ย 15.62 ปี (2) เกษตรกรส่วนใหญ่ปลูกพริกกะเหรี่ยงในที่ราบเชิงเขา ลักษณะดินส่วนใหญ่เป็นดินร่วนปนทราย ไม่มีการปรับปรุงดินก่อนการปลูก แหล่งเมล็ดพันธุ์ทั้งหมดใช้เมล็ดพันธุ์ที่เก็บไว้เอง โดยไม่มีการทดสอบความงอกของเมล็ดพันธุ์กุ่อนการปลูก ด้านแหล่งน้ำเกษตรกรใช้น้ำฝนอย่างเดียว ปลูกโดยวิธีหว่านเมล็ดทั้งหมด การกำจัดวัชพืช ใช้แรงงานคนและมีบางส่วนใช้สารเคมีร่วมด้วย ผลผลิตเฉลี่ย 203.10 กิโลกรัม สถานที่จำหน่ายผลผลิตส่วนใหญ่มีพ่อค้าในพื้นที่รับซื้อ (3) เกษตรกรร้อยละ 64.7 มีความรู้อยู่ในระดับมาก การได้รับความรู้และข้อมูลทางการเกษตรที่เป็นแบบกลุ่มในระดับมากที่สุด (4) การยอมรับเกษตรดีที่เหมาะสม พบว่า ส่วนใหญ่การยอมรับในชิงความคิดเห็น อยู่ในระดับมาก ส่วนการยอมรับเชิงปฏิบัติอยู่ในระดับปานกลาง (5) เกษตรกรพบปัญหาในระดับมากที่สุดอยู่ 2 ประเด็นคือเกษตรกรขาดความรู้เรื่องการป้องกันกำจัดศัตรูพืช และเกษตรกรขาดอุปกรณ์ที่ใช้ในการตากพริก โดยข้อเสนอแนะของเกษตรกรคือ ต้องการการสนับสนุนปัจจัยการผลิตที่ดีมีคุณภาพ การถ่ายทอดความรู้ด้านการเก็บเมล็ดพันธุ์ การจัดการผลผลิตหลังการเก็บเกี่ยว การแปรรูปและพัฒนาบรรจุภัณฑ์ และต้องการให้เจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรติดตามการดำเนินงานการปลูกพริกอย่างต่อเนื่องth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2014.143-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectพริกกะเหรี่ยง--การปลูกth_TH
dc.titleการผลิตพริกกะเหรี่ยงโดยใช้การปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีสำหรับพริกของเกษตรกรจังหวัดแม่ฮ่องสอนth_TH
dc.title.alternativeKaren chili production adhering to good agricultural practice by farmers in Mae Hong Son Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2014.143-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study (1) general social and economic status of farmers who had produced Karen chili, (2) situations of Karen chili production by farmers, (3) farmers’ knowledge of Karen chili production, (4) an adoption level of Karen chili production adhering to good agricultural practice for both in their real practice and opinions of farmers, and (5) problems and suggestions of farmers on Karen chili production adhering to good agricultural practice. The population in this study was 150 farmers in Mae Hong Son Province who participated in the project on the extension and development of safety Karen chili production. The data were collected by interviewing all of the studied farmers using structural interviewed questionnaire. The statistical methodology was used to analyze the data by computerized programs were frequency, percentage, maximum value, minimum value, mean, and standard deviation. The findings of this study were as follows: (1) most of the interviewed farmers were male, with average age of 36.62 years; the average of family member was 5.99 persons; the average size of the area used for Karen chili gardening was 7.45 Rai (1 Rai = 1,600 square meters); the average of family income was 78,727.10 Baht per year; the average labor in Karen chili gardening was 4.17 persons; and the average period of experience in Karen chili gardening was 15.62 years. (2) Most of the farmers had Karen chili gardening on the plain around the foothills where the soil was loose and sandy; there was no soil preparation before planting Karen chili, and all of Karen chili seeds were kept by themselves without testing the growth before planting them; the water supply was from the rain only; they planted Karen chili by sowing the chili seeds; they controlled weeds by manual labor along with chemical substances application; the average produce of chili was 203.10 kilograms; and most of them were distributed to local merchants. (3) It was found that 64.7% of the farmers had the knowledge of Karen chili production at high level which were transferred via a farmer group at the highest level. (4) The farmers had adopted the good agricultural practice for Karen chili production in opinions at high level and in the real practice at medium level. Furthermore (5) the farmers had the most important problems in two issues, such as the lack of knowledge of pest control and the lack of machines and equipment for drying the produce. They suggested that the government agency should support them with good quality of production inputs, the knowledge of chili seed storage, the produce management after harvesting, the produce processing, and the packaging development. Hence, they also suggested that the agricultural extensionist should have followed up the operations of chili production continuously.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
148015.pdfเอกสารฉบับเต็ม12.67 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons