Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/7659
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | นวลเสน่ห์ วงศ์เชิดธรรม | th_TH |
dc.contributor.author | เยาวเรศ รัตนเศรษฐ, 2510- | th_TH |
dc.contributor.other | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษา | th_TH |
dc.date.accessioned | 2023-07-13T06:11:18Z | - |
dc.date.available | 2023-07-13T06:11:18Z | - |
dc.date.issued | 2545 | - |
dc.identifier.uri | https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/7659 | en_US |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (บธ.ม. (บริหารธุรกิจ))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2545 | th_TH |
dc.description.abstract | การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ 4 ประการคือ (1) เพื่อศึกษากลยุทธ์การตลาดที่มีอิทธิพลต่อการตัดสินใจซื้อเนยเทียม (2) เพื่อศึกษาพฤติกรรมการตัดสินใจซื้อเนยเทียม (3) เพื่อศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างพฤติกรรมการตัดสินใจซื้อเนยเทียมกับประเภทกิจการ (4) เพื่อศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างกลยุทธ์ส่วนประสมการตลาดกับประเภทกิจการการวิจัยครั้งนี้เป็นการวิจัยเชิงสำรวจ ประชากรที่ใช้ศึกษา ได้แก่ ผู้ใช้เนยเทียมทางอุตสาหกรรม แบ่งเป็น ผู้ใช้เพื่อการผลิตและผู้ใช้เพื่อการจัดจำหน่าย กลุ่มตัวอย่าง แบ่งเป็น โรงงานอุตสาหกรรม 68 ราย ร้านค้าปลีกเบเกอรี่ 135 ราย และร้านค้าปลีกส่งอุปกรณ์เบเกอรี่ 30 ราย เก็บรวบรวมข้อมูล โดยใช้แบบสอบถามวิเคราะห์ข้อมูลโดยการหาค่าร้อยละของข้อมูลทั่วไป และพฤติกรรมการตัดสินใจซื้อ หาค่าเฉลี่ยเลขคณิตและส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานของกลยุทธ์การตลาดที่มีอิทธิพลต่อการตัดสินใจซื้อเนยเทียม ใช้ค่าสถิติไคสแควร์ (x?) เพื่อศึกษาความสัมพันธ์ระหว่างพฤติกรรมการตัดสินใจซื้อกับประเภทกิจการ และกลกลยุทธ์ส่วนประสมการตลาดกับประเภทกิจการผลวิจัยพบว่ากลยุทธ์การตลาดที่มีอิทธิพลต่อการตัดสินใจซื้อเนยเทียมของผู้ใช้เพื่อการอุตสาหกรรม สอดคล้องกับทฤษฏีความได้เปรียบทางการแข่งขัน คือ คุณภาพของสินค้าที่ได้มาตรฐาน, ราคาคุ้มค่าเหมาะสมกับสินค้า, การบริการของพนักงานขายอย่างเอาใจใส่ และการบริการจัดส่งรวดเร็วตรงเวลาและการจัดรายการลด แลก แจก แถมสินค้า พรัอมการจัดการอบรมความรู้ด้านเบเกอรี่ จากการทดสอบความแตกต่างของกลยุทธ์ทางการตลาด ปรากฏว่า กลยุทธ์ทางการตลาดมีอิทธิพลต่อการตัดสินใจซื้อ ที่ระดับนัยสำคัญ .05 | th_TH |
dc.format | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.relation.uri | https://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2002.57 | en_US |
dc.rights | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en_US |
dc.source | Born digital | en_US |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาบริหารธุรกิจ--วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | เนยเทียม--การตลาด | th_TH |
dc.title | กลยุทธ์การตลาดที่มีอิทธิพลต่อการตัดสินใจซื้อเนยเทียม ในเขตกรุงเทพมหานคร และปริมณฑล | th_TH |
dc.title.alternative | Marketing strategies influence on decision making to buying margarine in Bangkok metropolitan region | th_TH |
dc.type | Thesis | th_TH |
dc.identifier.DOI | 10.14457/STOU.the.2002.57 | - |
dc.identifier.url | https://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2002.57 | en_US |
dc.degree.name | บริหารธุรกิจมหาบัณฑิต | th_TH |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th_TH |
dc.degree.discipline | สาขาวิชาวิทยาการจัดการ | th_TH |
dc.degree.grantor | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.description.abstractalternative | The objectives of this research are four parts (I) to study the marketing strategy that have influence to buying decision of margarine (2) to study buying decision behavior of margarine (3) to study relation between buying decision behavior and business type of margarine (4) to study relation between marketing mixes strategy and business type. This is a historical survey research. The population is the margarine industry users by divide in two parts: production users and selling users. The sample data consist of 68 factories, 135 bakery shops and 30 bakery wholesalers (raw material & equipment). The studying methodology is the self-administered questionnaire. The statistic tests are the arithmetic mean (X) of general information and buying decision behavior. The standard deviation (S.D.) to determine the marketing strategy that have an influence to buying decision of margarine. Then, the statistic Chi-square is employed to study relationship between buying decision behavior and business type, marketing mixes strategy and business type. Major finding in this research indicate that the most influences and marketing strategy of margarine buying decision in each channel of the 4P marketing strategies conform to the competitive advantage theory as follows (1) guarantee the quality of product (2) reasonable price as compared to the products (3) take care of existing customers by sales representative and on-time delivery service and (4) discount, free goods and bakery' training. The marketing strategy of buying decision are statistically different at the significance level of .05. | en_US |
dc.contributor.coadvisor | สาวภา มีถาวรกลุ | th_TH |
Appears in Collections: | Manage-Theses |
This item is licensed under a Creative Commons License