กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10607
ระเบียนเมทาดาทาแบบเต็ม
ฟิลด์ DC ค่าภาษา
dc.contributor.advisorนารีรัตน์ สีระสาร, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorนุจรี ภานุมาศ, 2530--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-11-30T07:00:27Z-
dc.date.available2023-11-30T07:00:27Z-
dc.date.issued2562-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10607-
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร (2) สภาพการผลิตผักตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกร (3) ความรู้เกี่ยวกับการผลิตผักตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกร (4) ปัญหาในการส่งเสริมการผลิตผักตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกร (5) ความคิดเห็นต่อการส่งเสริมการผลิตผักตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า (1) เกษตรกรทั้ง 2 กลุ่ม มีอัตราส่วนเพศหญิงและเพศชายไม่แตกต่างกัน มีอายุเฉลี่ย 52.28 ปี โดยเกษตรกรเกือบทั้งหมดใช้ทุนของตนเองในการผลิตผัก (2)เกษตรกรที่ไม่ได้รับมาตรฐานการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี มีการปฏิบัติตามหลักการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีในด้านการเลือกพื้นที่ใกล้แหล่งน้า และมีสภาพโครงสร้างดินเหมาะสมกับการผลิตผัก (3) เกษตรกรที่ได้รับรองมาตรฐานการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี ขาดความรู้ในเรื่องการจัดเก็บเอกสารเพื่อการตามสอบและการเก็บตัวอย่างน้า เพื่อตรวจวิเคราะห์ (4)ปัญหาของเกษตรกรที่ไม่ได้รับรองมาตรฐานการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี พบมากที่สุดคือราคาผลผลิตตกต่ำ (5) เกษตรกรที่ไม่ได้รับรองมาตรฐานการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี ไม่เห็นด้วยในเรื่องการจดบันทึกกิจกรรมการผลิต เนื่องจากมีความยุ่งยากในขั้นตอนการปฏิบัติth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectผัก--การผลิตth_TH
dc.titleการส่งเสริมการผลิตผักตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกรอำเภอท่าม่วง จังหวัดกาญจนบุรีth_TH
dc.title.alternativeExtension of vegetable production according to good agricultural practice by farmers in Tha Muang District, Kanchanaburi Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study farmers in the following issues: (1) socio-economic conditions, (2) conditions of GAP vegetable production, (3) knowledge of GAP (Good Agricultural Practice) vegetables, (4) problems on extension of vegetable production according to GAP, (5) Opinion of the extension of GAP vegetable production. The population consisted of 294 registered vegetable produces in Tha Muang District, Kanchanaburi Province in the production Year 2019. The sample size of 170 was determined by using Taro Yamane formula with the error value of 0.05 and simple random sampling method. Samples were divided into 2 groups for comparison, (1) 85 non - GAP vegetable producers and (2) 85 GAP vegetable producers. Data were collected by structured interview with Coefficient of reliability of 0.944, and analyze by using frequency, percentage, minimum, maximum, mean, standard deviation, ranking and data comparison using t-test. The findings were as follows: (1) Both groups of farmers had no difference between female and male ratios. The average age of farmers were 52.28 years and finished primary school and secondary school. They had an average of vegetable cultivation experience of 10.52 years 2.60 household workers, and 3.64 rai of growing vegetables area. Almost all farmers used their own capital. (2) Compliances with good agricultural practices of non- GAP vegetable producers were the selection of area near water sources, and soil structure suitable for vegetable production (3) GAP vegetable producers had lack of knowledge of documents for the examination, and collecting water samples for test analysis (4) The most common problem faced by non- GAP vegetable producers was the filing low price of product, whereas GAP vegetable producers had problems with continuity of standard plots certification from the relevant departments (5) Non- GAP vegetable producers were not certified to GAP standards disagree about recording activities. Due to the complexity of the process. There were statistically significant differences in GAP knowledge among these two groups of farmers. Extension recommendation were to select the target farmer group having ready cultivation area, and corporate with Agricultural Extension Officers and GAP Accreditation Agency Officersen_US
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล:Agri-Theses

แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
แฟ้ม รายละเอียด ขนาดรูปแบบ 
FULLTEXT.pdfเอกสารฉบับเต็ม16.46 MBAdobe PDFดู/เปิด


รายการนี้ได้รับอนุญาตภายใต้ Creative Commons License Creative Commons