Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10770
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorจินดา ขลิบทอง, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเฉลิมศักดิ์ ตุ้มหิรัญ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorศักดิ์สิทธิ์ กลางพงษ์, 2529--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-12-08T06:18:48Z-
dc.date.available2023-12-08T06:18:48Z-
dc.date.issued2562-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10770-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร)) - - มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2562th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร 2) สภาพการผลิตอ้อยโรงงานของเกษตรกร 3) สภาพปัญหาและข้อเสนอแนะในการผลิตอ้อยโรงงานของเกษตรกร และ4) ความต้องการและแนวทางการส่งเสริมการผลิตอ้อยโรงงานของเกษตรกร ผลการศึกษา พบว่า (1) เกษตรกรร้อยละ 60 เป็นเพศชาย มีอายุเฉลี่ย 51.83 ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษา มีประสบการณ์ในการผลิตอ้อยโรงงานเฉลี่ย 7.14 ปี เป็นสมาชิกและกู้เงินจากธนาคารเพื่อการเกษตรและสหกรณ์การเกษตร (ธ.ก.ส.) มีแรงงานภาคเกษตรเฉลี่ย 3.03 คน พื้นที่ผลิตอ้อยทั้งหมดเฉถี่ย 21.46 ไร ส่วนมากอยู่นอกเขตชลประทาน ผลผลิตอ้อยต่อไร่เฉลี่ย 12.53 ตัน ตันทุนในการผลิต 6,86230 บาท/ไร่/ปี รายได้จากการผลิต 8,722.65 บาท/ไร่ /ปี (2) เกษตรกรปฏิบัติตามหลักวิชาการในระดับมากที่สุด (3) มีปัญหาในการผลิตอ้อยโรงงานในระดับมากที่สุดได้แก่ ปุ๊ยคมี/สารเคมีราคาแพง ขาดแคลนเครื่องมือและเครื่องจักรกลทุ่นแรงขาคแคลนแหล่งน้ำ ขาคแรงงานในการเก็บเกี่ยว ค่าช้างแรงงานสูง (4) เกษตรกรมีความต้องการความรู้ในระดับมากที่สุดในเรื่อง พันธุ์อ้อย การเตรียมพันธุ์ การปลูก การดูแลบำรุงรักษา โรค แมลง และการป้องกันกำจัด (5)แนวทางการส่งเสริมควรส่งเสริมการรวมกลุ่มในรูปแบบแปลงใหญ่ และการผลิตในระบบโควตา โดยผู้ที่ทำหน้าที่ส่งเสริมต้องเป็นผู้มีทักษะและองค์ความรู้ในการผลิตอ้อย ทำงานแบบบูรณาการth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectอ้อย--การผลิตth_TH
dc.titleแนวทางการส่งเสริมการผลิตอ้อยโรงงานของเกษตรในพื้นที่ตำบลเอราวัณ อำเภอเอราวัณ จังหวัดเลยth_TH
dc.title.alternativeExtension guidelines for sugarcane production in Erawan sub-district, Erawan District, Loei Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study farmer in the following issues 1) socio-economic condition of farmers 2) sugarcane production condition 3) problems and suggestions conditions in sugarcane production and 4) needs and extension guidelines in sugarcane production. The population of this study included 1,004 sugarcane production farmers who registered with Erawan district agricultural office, Loei province in the production year of 2019/2020. The sample size of 170 person was determined by using Taro Yamane formula at tolerance of 0.07 and simple random sampling method. Data was collected through conducting interview and was analyzed using frequency, percentage, minimum value, maximum value, arithmetic mean, standard deviation and rankings. The results of the study showed that (1)60% of farmers were male with the average age of 51.83 years and finished primary school. They had average experience in sugarcane production at 7.14 years, and were members and loaners from the Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. The average labor in agricultural sector was 3.03 people. The average area for sugarcane production was 21.46 rai and most of the land located outside irrigation zone. The average sugarcane productivity per rai was 12.53 ton. The cost of production was 6,862.30 baht/rai/year with the income from production of 8,722.65 baht/rai/year. (2) The farmers performed according to academic principles at the highest level in choosing upland area where there was no flooding, selecting plants, growing at the beginning of rainy season by using growing machine with the row distance of 90 -140 centimeters. The chemical fertilizers were applied at least 2 times and were used in accordance with academic principles. The sugarcane here harvest at 10-14 months. (3)The problems of sugarcane production encountered at the highestd level were such as expensive chemical fertilizers/chemical substances, lack of equipment and machines, lack of water resources, lack of labors for harvest, and high cost of wages. (4) The most needed knowledge content were the preparation of sugarcane species, the production, the maintenance and the prevention and control of diseases and pests, by extension method of media government officials, manuals, and television, and also the needed for extension method were demonstration plots, trainings, and suggestions. (5) The extension guidelines should include group gathering in the form of collaborative farming in the quota system and production process. The extension officers must possess skills and knowledge in sugarcane production in integration working , and should would use content appropriate communication channels in the area in the form of demonstration plot and training.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FULLTEXT.pdfเอกสารฉบับเต็ม17.57 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons