Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10806
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorสุนันท์ สีสังข์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorนารีรัตน์ สีระสาร, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorราตรี ใจสะอาด, 2562--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-12-14T02:05:03Z-
dc.date.available2023-12-14T02:05:03Z-
dc.date.issued2562-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10806-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2562th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพพื้นฐานของกลุ่มวิสาหกิจชุมชน (2) การดำเนินงานของวิสาหกิชุมชน (3) การผลิตสินค้าของวิสาหกิจชุมชนตามมาตรฐานความปลอดภัย (4) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการพัฒนาสินค้าของวิสาหกิจชุมชนให้ได้มาตรฐานความปลอดภัยและ (5) ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับการพัฒนาสินค้าวิสาหกิจชุมชนให้ได้มาตรฐานผลการศึกษาพบว่า (1) ประมาณสองในสามของสมาชิกวิสาหกิจชุมชนเป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 50.85 ปี จบการศึกษาระดับอนุปริญญาหรือเทียบเท่าการก่อตั้งวิสาหกิจชุมชนส่วนใหญ่เกิดจากการต้องการแก้ไขปัญหาร่วมกันของกลุ่มเงินทุนมาจากการระดมทุนจากสมาชิก (2) การดำเนินงานของวิสาหกิจชุมชน ประกอบด้วย การบริหารองค์กร ความรับผิดชอบของวิสาหกิจชุมชนการวางแผนของวิสาหกิจชุมชนการบริหารการตลาดการจัดการความรู้และข้อมูลข่าวสารการบริหารสมาชิกวิสาหกิจชุมชนกระบวนการจัดการสินค้าและบริการและผลลัพธ์ของการดำเนินงานวิสาหกิจชุมชนโดยภาพรวมการปฏิบัติอยู่ในระดับมาก (3) การผลิตสินค้าวิสาหกิจชุมชนตามมาตรฐานความปลอดภัยในภาพรวมมีการปฏิบัติในระดับมาก (4) โดยภาพรวมวิสาหกิจชุมชนมีปัญหาในระดับน้อยถึงน้อยที่สุด โดยปัญหามากที่สุดในเรื่องอุปกรณ์และเครื่องจักรกลมีราคาแพง และการ ไม่มีเวลาบันทึกข้อมูล (5) ผลการวิจัยยังพบว่า ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับการพัฒนาสินค้าวิสาหกิจชุมชนให้ได้มาตรฐาน ได้แก่ ระดับการศึกษา รายได้ของสมาชิกจากการประกอบกิจการวิสาหกิจรายรับของวิสาหกิจชุมชนth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectสินค้า--ไทยth_TH
dc.subjectวิสาหกิจชุมชน--ไทยth_TH
dc.subjectสินค้า--มาตรฐานth_TH
dc.titleการพัฒนาสินค้าวิสาหกิจชุมชนในจังหวัดนนทบุรีให้ได้มาตรฐานความปลอดภัยth_TH
dc.title.alternativeDevelopment of community enterprise products in Nonthaburi Province according to safety standardizationen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThis research objectives were to study (1) basic conditions of community enterprises, (2) the community enterprise operations, (3)the production of community enterprise products according to safety standardization,(4) problems and suggestions for the development of community enterprise product to meet safety standardization,and(5) factors affecting the development of community enterprise product to meet the standardization. The population were 313 the members of food processing and food production community enterprises in Nonthaburi Province. The sample size of 176 samples was determined by using Taro Yamane’s formulawith an error level of 0.05. The data were collected by using interview questionnaire and analyzed to calculate frequency, percentage, mean, maximum value, minimum value, standard deviation, and multiple regression analysis. The study indicated that (1) Approximate two-thirds of the community enterprise members were female with an average age of 50.85 years and completed diploma or equivalent. Most important reason of community enterprise establishment was to solve the group’s problem. The fundingwas collected from members. The average annual income was 282,403.41 baht whilethe average annual expense was 196,452.50 baht. (2)The community enterprise operations were consisted of organizational management, responsibility, planning, marketing management, knowledge management and information, member management, product management and service, and operational outputs, these aspects were performed ata high level.(3)The production of community enterprise productsaccording to the safety standardization, they performed at a high level of overall practice withthe highest level in the production method, storage, moving and transportation of food products. (4) They had problems at a less to the least level with the highest level of problems in an expensive mechanical equipment and lack of time to record data. The suggestion for promoting and developing community enterprise products to meet the standard, they perceived at a high level of necessary in all aspects with the highest needs on the training to agricultural product processing. Furthermore, (5) the factors relating to the development of community enterprise product to meet the standardization included members’ educational level, income of the member form community enterprise, and community enterprise revenueen_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fulltext.pdfเอกสารฉบับเต็ม15.12 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons