Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10819
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorวรินธร มณีรัตน์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorวนิดา มากศิริ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorชไมพร ใจภิภักดิ์, 2533--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-12-14T03:34:39Z-
dc.date.available2023-12-14T03:34:39Z-
dc.date.issued2562-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10819-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (การจัดการการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2562th_TH
dc.description.abstractการวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) ข้อมูลพื้นฐานทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกรผู้เลี้ยงโคนม 2) การจัดการเลี้ยงโคนมและการจัดการรีดนมของเกษตรกรผู้เลี้ยงโคนม 3) ความรู้ของเกษตรกรผู้เลี้ยงโคนมในการจัดการฟาร์มโคนมตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีสำหรับฟาร์มโคนม (มกษ. 6402-2552) และ 4) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการจัดการฟาร์มโคนมของเกษตรกรผู้เลี้ยงโคนม ผลการวิจัย พบว่า 1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศชาย จบการศึกษาชั้นประถมศึกษา 2) เกษตรกรทุกรายเลี้ยงโคนมพันธุ์ลูกผสมโฮลสไตน์พรีเชี่ยน เกษตรกรใช้วิธีการผสมเทียมโคนม คิดเป็นร้อยละ 95.45 ด้านการจัดการอาหารโคนม เกษตรกรให้อาหารข้นตามอัตราการให้ผลผลิตน้ำนมดิบของโคนม 3) เกษตรกรมีความรู้ในการจัดการฟาร์มโคนมตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีสำหรับฟาร์มโคนม (มกษ. 6402-2552) ทั้ง 9 องค์ประกอบอยู่ในระดับดี และ 4) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการจัดการฟาร์มโคนม พบว่า มีปัญหาด้านอัตราการผสมติดต่ำ อาหารสัตว์มีราคาแพง คุณภาพอาหารไม่แน่นอน และปัญหาโรคระบาดth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาการจัดการการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectฟาร์มโคนม--การจัดการth_TH
dc.titleการจัดการฟาร์มโคนมของเกษตรกรผู้เลี้ยงโคนมในจังหวัดประจวบคีรีขันธ์th_TH
dc.title.alternativeDairy farm management of dairy farmer in Prachuap Khiri Khan Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1) the socio-economic of dairy farmers 2) dairy farm and dairy milk management of dairy farmers 3) the knowledge of dairy farmers on Good Agricultural Practice (GAP) for dairy cattle farm (TAS 6402-2009) and 4) the problems and suggestions in dairy farm management of dairy farmers. This study was a survey research. The population of this study was 190 dairy farmers who are members of Ban Noen Din Daeng Thai-Denmark Dairy Cooperatives limited in Prachuap khiri khan province. The samples was 66 dairy farmers which was calculated by using the Taro Yamane formula with 0.10 of tolerance level by random sampling. The data were collected by using an interview form and analyzed by descriptive statistics as percentage, mean, maximum, minimum and standard deviation. The results showed that 1) Most of dairy farmer about 62.12 % were male with an average age 49.32±10.16 years and graduated from primary school. Seventy four percent of dairy farmer had 15.35±9.75 years of experience in dairy farm. Almost of dairy farmers had knowledge about GAP for dairy cattle farm (96.97 %) and 37.88 % had passed the standard on GAP for dairy cattle farm. 2) All dairy farmers used crossbred Holstein Friesian and had average 14.85±9.17 milking cow per farm. About 95.45 % of dairy farmers used the artificial insemination for breeding. For feed management, 96.97 % of dairy farmers were fed cow with concentrate feed by calculated based on following milk production and 84.85 % of dairy farmers supplemented their cow with natural grassland and agricultural by product. All dairy farmers had program for vaccination following veterinary recommendations. All the cows were milked twice daily by bucket milking machine. Before milking, 93.94 % of dairy farmers cleaned the cow udders and teats, while 12.12 % cleaned the whole cow body. About 6.06 % of dairy farmers checked for mastitis by using strip cup method and 96.7 % used the C.M.T (California Mastitis Test). 3) The level of knowledge on GAP for dairy cattle farm of all the dairy farmers was at good level (94.12 %). 4) The problems of dairy farmer management were low conception rate, high feed cost, uncertain feed quality and diseases. Therefore, the related agencies need to provide knowledge and understanding about dairy farm management in GAP for dairy cattle farm. In addition, increasing the purchase price of raw milk for dairy farmers who pass the GAP standard.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fulltext.pdfเอกสารฉบับเต็ม10.93 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons