Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10824
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorนารีรัตน์ สีระสาร, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorสินีนุช ครุฑเมือง แสนเสริม, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorดาริน สุขหงษ์, 2534--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-12-14T04:02:09Z-
dc.date.available2023-12-14T04:02:09Z-
dc.date.issued2562-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10824-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2562th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร (2) สภาพการผลิตทุเรียนของเกษตรกร (3) ความรู้ในการปลูกทุเรียนตามเขตความเหมาะสมของเกษตรกร (4) ความต้องการส่งเสริมการปลูกทุเรียนตามเขตความเหมาะสมของเกษตรกร (5) ปัญหาและข้อเสนอแนะการผลิตทุเรียนตามเขตความเหมาะสมของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า (1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศชาย มีอายุเฉลี่ย 51.38 ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษา มีจำนวนแรงงานในครัวเรือนเฉลี่ย 3.77 คน มีประสบการณ์ในการปลูกทุเรียนเฉลี่ย 17.9 ปี มีพื้นที่ปลูกทุเรียนเฉลี่ย 10.18 ไร่ มีที่ดินเป็นของตัวเอง ใช้แหล่งเงินทุนตนเอง (2) สภาพการผลิตทุเรียนเป็นดินทราย แหล่งน้ำที่ใช้ในมาจากการขุดบ่อน้ำใช้เองในสวน ระบบการให้น้ำแบบฉีดฝ่อย (สปริงเกิล) ผลผลิตทุเรียนเฉลี่ย 10,980.95 กก./ปี ต้นทุนการผลิตทุเรียนเฉลี่ย 164,514.88 บาท/ปี รายได้จากการผลิตทุเรียนเฉลี่ย 485,690.48บาท/ปี (3) เกษตรกรมีความรู้เรื่องด้านน้ำ แต่ขาดมีความรู้เรื่องดิน (4) เกษตรกรมีความต้องการการส่งเสริมด้านการผลิต (5) เกษตรกรมีปัญหาด้านการปลูกและการดูแลรักษาทุเรียน และดินขาดความอุดมสมบูรณ์ ข้อเสนอแนะควรให้เจ้าหน้าที่ส่งเสริมให้ความรู้เรื่องดินและการปลูกพร้อมทั้งการดูแลรักษาทุเรียนth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectทุเรียน--การปลูกth_TH
dc.subjectการปลูกพืชth_TH
dc.subjectการส่งเสริมการเกษตร--แง่เศรษฐกิจ--ไทยth_TH
dc.titleการส่งเสริมการปลูกพืชตามเขตความเหมาะสมของพื้นที่ของเกษตรกรแปลงใหญ่ทุเรียนในจังหวัดระยองth_TH
dc.title.alternativeExtention guidline of durian production of zoning for co-farmers in Rayong Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objective of this research is to study (1) social and economic conditions of farmers (2) durian production conditions of farmers (3) knowledge on how to grow durian according to the farmers' suitable areas (4) needs for promoting cultivation. Durian according to the farmers 'suitability zone (5) Problems and recommendations on production of durian according to the farmers' suitability zone. The population of study were 290 of durian farmers in Rayong province for the year 2016-2019. The sample size is determined by 168 people using the Taro Yamane formula with a deviation of no more than 5 percent and using a simple sampling method. The statistics used in data analysis were frequency, percentage, mean, minimum, maximum, standard deviation and ranking. The results showed that: (1) Most durian growers were males with an average age of 51.38 years and completed primary education. There are 2 household laborers who have less than 10 years of experience in growing durian, having 5-9 rai of durian growing areas, and own land. Use own funds / household funds. (2) The production conditions of the durian soil type. Growing durian is sandy loam. The water source used to grow durian comes from digging wells and using them in the garden. The sprinkler irrigation system (sprinkler) eliminates insect diseases using chemical methods. And biological products before harvesting the durian, see the durian fruit's age, sales channels. (3) Farmers are knowledgeable about growing crops according to the suitability of the area. In terms of most water conditions. (4) Farmers need the durian production promotion the most. Followed by production standards. In support of production factors, marketing, and methods of agricultural extension. (5) Farmers have the most problems in planting and maintenance. Suggestions of farmers proposing to coordinate the water and irrigation agencies. Provide water to cover households in all areas.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fulltext.pdfเอกสารฉบับเต็ม20.45 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons