Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/12107
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorภัสวลี นิติเกษตรสุนทร, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorศรีจิต เองเลอร์-
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชานิเทศศาสตร์th_TH
dc.date.accessioned2024-05-31T07:10:20Z-
dc.date.available2024-05-31T07:10:20Z-
dc.date.issued2557-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/12107-
dc.description.abstractการศึกษาค้นคว้าอิสระนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) กระบวนการสื่อสารของกลุ่ม เกษตรกร สหกรณ์การเกษตรประตูป่าจำกัด จังหวัดลำพูน 2) จุดแข็ง จุดอ่อน โอกาสและภาวะ คุกคามของกลุ่มเกษตรกร สหกรณ์การเกษตรประตูป่าจำกัด จังหวัดลำพูน 3) ข้อเสนอแนะด้านการ สื่อสารของกลุ่มเกษตรกร สหกรณ์การเกษตรประตูป่าจำกัด จังหวัดลำพูน การศึกษาวิจัยครั้งนี้เป็นการวิจัยเชิงคุณภาพ ผู้ให้ข้อมูลหลักได้มาโดยการเลือกแบบ เจาะจง จำนวน 17 คน ประกอบด้วย แกนนำกลุ่ม จำนวน 1 คน คณะกรรมการสหกรณ์การเกษตร ประตูป่าจำกัด จังหวัดลำพูน จำนวน 13 คน และเจ้าหน้าที่รัฐ กลุ่มส่งเสริมและพัฒนาธุรกิจสหกรณ์ สำนักงานสหกรณ์การเกษตร จังหวัดลำพูน จำนวน 3 คน เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย คือ แบบ สัมภาษณ์เชิงลึก และวิเคราะห์ข้อมูลโดยการพรรณนาวิเคราะห์ ผลการวิจัยพบว่า 1) กระบวนการสื่อสารของกลุ่มเกษตรกร สหกรณ์การเกษตรประตูป่า จำกัด จังหวัดลำพูนประกอบด้วย (1) ผู้ส่งสาร คือ แกนนำกลุ่ม คณะกรรมการสหกรณ์ และ เจ้าหน้าที่รัฐ (2) สาร เป็นเนื้อหาที่ใช้เพื่อให้ข้อมูล ความรู้ และการต่อรองด้านผลผลิต (3) สื่อ ประกอบด้วย สื่อบุคคล สื่อกิจกรรม สื่อเฉพาะกิจ สื่อมวลชน และสื่อใหม่ (4) ผู้รับสาร คือ เกษตรกรชาวสวนลำไย 2) สหกรณ์การเกษตรประตูป่าจำกัด จังหวัดลำพูน มีจุดแข็ง คือ การ รวมกลุ่มที่เข้มแข็ง จุดอ่อนคือ มีเงินทุนหมุนเวียนน้อย โอกาสคือ ความช่วยเหลือจากทางภาครัฐทั้ง ด้านงบประมาณ วิชาการ การหาตลาดและแหล่งทุน ภาวะคุกคามคือ ความไม่แน่นอนของตลาด และการเอารัดเอาเปรียบจากพ่อค้าคนกลาง 3) ข้อเสนอแนะด้านการสื่อสารของกลุ่มเกษตรกร สหกรณ์การเกษตรประตูป่าจำกัด จังหวัดลำพูน คือ การพัฒนาความรู้ด้านการสื่อสารให้ทันสมัย และการนำเทคโนโลยีมาบูรณาการในการสื่อสารเพื่อให้เกิดประโยชน์อย่างสูงสุดth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothth_TH
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชานิเทศศาสตร์ --การศึกษาเฉพาะกรณีth_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชานิเทศศาสตร์ --การศึกษาเฉพาะกรณีth_TH
dc.subjectการสื่อสารทางการเกษตรth_TH
dc.subjectเกษตรกร--ไทย--ลำปางth_TH
dc.subjectการศึกษาอิสระ--นิเทศศาสตร์th_TH
dc.titleการสื่อสารของกลุ่มสหกรณ์การเกษตรประตูป่าจำกัด จังหวัดลำพูนth_TH
dc.title.alternativeCommunication of Prath Bai Agricultural cooperative Limited Group, in Lamphun Provinceth_TH
dc.typeOtherth_TH
dc.degree.nameนิเทศศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชานิเทศศาสตร์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1 ) the communications process of members of Pratu Ba Agricultural Cooperative, Limited, in Lamphun Province; 2) the cooperative's strengths, weaknesses, opportunities and threats; 3) recommendations for improving the group's communications. This was a qualitative research. The 17 key informants, chosen through purposive sampling, consisted of 1 core leader of Pratu Ba Agricultural Cooperative, Limited, in Lamphun Province, 13 members of the cooperative's board of directors, and 3 government officials who worked for the Lamphun Province branch of the Agricultural Cooperative Promotion Office and were in charge of promoting and developing the cooperative business. Data were collected using an in-depth interview form and analyzed through descriptive analysis. The results showed that 1) the communications process consisted of (a) the message senders, who were the group's core leaders, members of the cooperative's board of directors, and government officials; (b) the messages, which were mainly informative content or content concerning bargaining for agricultural produce prices; (c) the media, which were personal media, activities, ad hoc media, mass media and new media; and (d) the message receivers, who were lamyai orchard owners. 2) The main strength of Pratu Ba Agricultural Cooperative was the strength of its group cohesion. Its main weakness was a shortage of working capital. The cooperative had opportunities in the form of possible assistance from the government sector in terms of budget, academic support, marketing assistance, and sources of capital. The threats to the cooperative's success were the uncertainty of the market and attempts by middle men to take advantage of the farmers. 3) Recommendations for improving the cooperative's communications were to develop greater knowledge of modern communications methods and to integrate technology into the communications process for greater benefiten_US
Appears in Collections:Comm-Independent study

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
148716.pdfเอกสารฉบับเต็ม13.6 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons