Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/12654
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐth_TH
dc.contributor.authorศุภชาติ สฤษดิ์นิรันดร์-
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2024-08-05T04:17:11Z-
dc.date.available2024-08-05T04:17:11Z-
dc.date.issued2564-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/12654-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม.(ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2564th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพสังคม และเศรษฐกิจของเกษตรกรผู้ปลูกหอมแดงในตำบลยางชุมใหญ่ 2) ความรู้เกี่ยวกับการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาของเกษตรกรผู้ปลูกหอมแดง 3) การใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาของเกษตรกรผู้ปลูกหอมแดง 4) การส่งเสริมและความต้องการการส่งเสริมการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มา ของเกษตรกรผู้ปลูกหอมแดง และ 5) ปัญหาและข้อเสนอแนะต่อการส่งเสริมการใช้ไตรโคเคอร์มาของเกษตรกรผู้ปลูกหอมแดง ผลการวิจัย พบว่า 1) เกษตรกร ร้อยละ 53.9 เป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 46.9 ปี จบมัธยมศึกษาตอนต้น/ปลาย มีสมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 4.98 คน มีพื้นที่ปลูกหอมแดง เฉลี่ย 3.8 ไร่ ผลผลิตเฉลี่ย 5,727.3 กก./ไร่ ต้นทุนรวมเฉลี่ย 24,412.1บาท/ไร่ รายได้ในการปลูกหอมแดง เฉลี่ย 176,711.4 บาท/ปี รายได้นอกภาคการเกษตรเฉลี่ย69,658.11 บาท/ปี รายจ่ายปลูกหอมแดง เฉลี่ย 95,759.1 บาท/ปี 2) เกษตรกรมีความรู้เกี่ยวกับการใช้เชื้อราไตรโต้เดอร์มาในการควบคุมเชื้อราในหอมแดงเอยู่ในระดับมากที่สุด โดยมีความรู้ในประเด็นการขยายเชื้อรา การใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาในช่วงอายุต่างๆ ของหอมแดง การเก็บรักษาเชื้อราไตรโคเดอร์มาอย่างถูกวิธีและความปลอดภัยของการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มา 3) เกษตรกรทั้งหมด ใช้ไตรโคเดอร์มาเพื่อควบคุมเรื่องโรคโคนเน่ารากเน่าในหอมแดง มีการใช้เชื้อราไตรโต้เดอร์มาโดยการฉีดพ่น และการผสมปุ๋ย โดยคลุกปุ๋ยหมักผสมในการเตรียมดินก่อนปลูกพืชรุนใหม่ 4) เกษตรกรส่วนมากได้รับการถ่ายทอดความรู้จากการอบรม และมีความต้องการการส่งเสริมในประเด็น ประโยชน์จากการใช้ การใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาในการเตรียมดินและการผสมปุ๋ย การใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาเพื่อการฉีดพ่น 5) เกษตรกรมีปัญหาขาดการส่งเสริมและสนับสนุนอย่างต่อเนื่อง การเข้าถึงสำนักงาน/องค์กร และการทำการสาธิตและเสนอแนะให้หน่วยงานที่เกี่ยวข้องควรจัดทำเอกสารหรือสื่อความรู้ให้กับเกษตรกรและให้มีการสาธิตและการถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectไตรโคเดอร์มาth_TH
dc.subjectเชื้อรา--การใช้รักษาth_TH
dc.titleการส่งเสริมการใช้เชื้อราไตรโคเดอร์มาควบคุมเชื้อราในหอมแดงของเกษตรกร ตำบลยางชุมใหญ่ อำเภอยางชุมน้อย จังหวัดศรีสะเกษth_TH
dc.title.alternativeExtension in the use of Trichoderma to control fungal disease of shallot (Allium ascalonicum L.) by the farmers in Yang Chum Yai Sub-district, Yang Chum Noi district, Sisaket Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1) social and economic conditions of the shallot growers in Yang Chum Yai sub-district 2) knowledge about the use of Trichoderma by the shallot growers 3) the use of Trichoderma by the shallot growers 4) extension and extension needs for Trichoderma usage of the shallot growers 5) problems and suggestions about the extension in Trichoderma usage to the shallot growers. The population in this study was 281 shallot growers in Yang Chum Yai sub-district, Yang Chum Noi district, Sisaket province. The sample size of 165 persons was determined by using Taro Yamane formula with the error value of 0.05 and applied simple random sampling method. Data were collected by using interview questions and were analyzed by using statistics i.e. frequency, percentage, maximum value, minimum value, mean and standard deviation. The results showed that 1) 53.9% of the farmers were female with the average age of 46.9 years, completed junior high school/high school level, and. The average number of household members was 4.98 persons. The average farm size for shallot production was 3.8 rai. The average yield was 5,727.3 kg/rai. The average total cost was 24,412.1 baht/rai. The average income from shallot production was 176,711.4 baht/year. The average income from non agricultural sector was 69,658.11 baht/year. The average expense from shallot production was 95,759.1 baht/year. 2) It was found that the knowledge about the application of Trichoderma to control shallot fungal diseases of the farmers was at highest level as follows: mass production of Trichoderma, the application of Trichoderma to different developmental stages of shallot, the preservation of Trichoderma and safety of the application of Trichoderma. 3) All of the farmers applied Trichoderma to control fungal root rot disease of shallot.Trichoderma were applied by spraying and fertilizing.Composts were mixed during soil preparation before planting new crops. 4) Most of the farmers were educated thorgh training. The extension needed by the farmers were the benefit of Trichoderma usage, the application of Trichoderma during soil preparation and fertilizer mixing, the method of spreading the infection using Trichoderma for spraying.5) The farmers’ problems were as follows: intermittent extension and support, office/organization access and demonstration. The farmers suggested that the related agencies produce documents or knowledge media for them as well as demonstration and transference of production technology.en_US
dc.contributor.coadvisorสินีนุช ครุฑเมือง แสนเสริมth_TH
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FULLTEXT.pdfเอกสารฉบับเต็ม12.87 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons