Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/12664
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐth_TH
dc.contributor.authorมัทนา วงทองคำ-
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2024-08-08T03:20:35Z-
dc.date.available2024-08-08T03:20:35Z-
dc.date.issued2564-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/12664-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม.(ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2564th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกรผู้ปลูกมันสำปะหลังในจังหวัดหนองคาย 2) ความรู้เกี่ยวกับการผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกร 3) สภาพการผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกร 4) การส่งเสริมการเรียนรู้การผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกร 5) ปัญหาและข้อเสนอแนะแนวทางในการส่งเสริมการเรียนรู้การผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า 1) เกษตรกรส่วนมากเป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 50.67 ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษา มีประสบการณ์ปลูกมันสำปะหลังเฉลี่ย 8.09 ปี มีแรงงานภาคการเกษตรในครัวเรือน 2.45 คน พื้นที่ปลูกมันสำปะหลังเฉลี่ย 10.15 ไร่ ต้นทุนการผลิตเฉลี่ย 5,051.02 บาทต่อไร่ ผลผลิตเฉลี่ย 4.34 ตันต่อไร่ ราคาขายผลผลิตเฉลี่ย 2.17 บาทต่อกิโลกรัม รายได้จากการจำหน่ายผลผลิตมันสำปะหลังเฉลี่ย 91,787.07 บาทต่อปี 2) เกษตรกรมีความรู้ในการผลิตมันสำปะหลังในระดับมาก และส่วนใหญ่ได้รับความรู้จากเพื่อนเกษตรกร ญาติพี่น้องและเจ้าหน้าที่สำนักงานเกษตร 3) เกษตรกรปลูกมันสำปะหลังด้วยพันธุ์ที่ให้ผลผลิตสูง เก็บพันธุ์ไว้ใช้เองปลูกต้นฤดูฝน ใช้แรงงานในครัวเรือนโดยใช้น้ำฝนตามธรรมชาติ เก็บเกี่ยวมันสำปะหลังเมื่ออายุ 12 เดือน ขายหัวมันสดที่ลานมันเอกชนด้วยการขนส่งด้วยตนเอง 4) เกษตรกรได้รับการส่งเสริมการเรียนรู้ในระดับน้อย มีความต้องการได้รับการส่งเสริมการเรียนรู้โดยวิธีการอบรมถ่ายทอดความรู้มากที่สุด รองลงมาจากเจ้าหน้าที่เกษตรจากการเยี่ยมเยียนเกษตรกรและจากการศึกษาดูงาน โดยมีความต้องการเรียนรู้ด้านเนื้อหาในประเด็นวิธีการปลูกและระยะการปลูกที่เหมาะสม การเตรียมพื้นที่ในเรื่องการตรวจวิเคราะห์ดิน และการคัดเลือกพันธุ์มันสำปะหลังที่เหมาะสมกับพื้นที่ 5) เกษตรกรมีปัญหามากจากการอบรมถ่ายทอดความรู้ไม่ต่อเนื่อง ขาดการเรียนรู้จากเจ้าหน้าที่เกษตรและการศึกษาดูงาน โดยมีข้อเสนอแนะแนวทางในการส่งเสริมให้มีการเรียนรู้การอบรมถ่ายทอดความรู้การศึกษาดูงาน การฝึกปฏิบัติในแปลงสาธิต/แปลงเรียนรู้โดยยึดเกษตรกรเป็นศูนย์กลาง กำหนดเนื้อหาการเรียนรู้มุ่งเน้นประโยชน์ในการนำไปใช้ได้จริงตามความต้องการของเกษตรกร มีการปรับปรุงเนื้อหาความรู้เกี่ยวกับเทคโนโลยีสมัยใหม่เป็นปัจจุบัน และมีการลำดับเนื้อหาจากง่ายไปหายากเพื่อเข้าใจง่ายth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมันสำปะหลัง--การผลิตth_TH
dc.titleแนวทางการส่งเสริมการเรียนรู้การผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกร ในจังหวัดหนองคายth_TH
dc.title.alternativeExtension guidelines for learning of cassava production by farmers in Nongkhai Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1) social and economic conditions of cassava production farmers in Nongkhai province 2) knowledge about cassava production of farmers 3) cassava production conditions of farmers 4) learning extension regarding cassava production of farmers 5) problems and suggestions in the learning extension of cassava production of farmers. The population of this study was 2,336 cassava production farmers who had registered as farmers with Nongkhai province (in 2020/21). The sample size of 147 was determined by using Taro Yamane formula. Data were collected by conducting interview and were analyzed by using descriptive statistics such as frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean, and standard deviation. The results of the research found out that 1) most of the farmers were female with the average age of 50.67 years old and completed primary school education. Their average experience in cassava production was 8.09 years, the average agricultural labor in the household was 2.45 people, the average cassava production area was 10.15 Rai, the average product cost was 5,051.02 Baht/Rai, the average productivity was 4.34 ton/Rai, the average product selling price was 2.17 Baht/kilogram, and the average income from cassava production selling was 91,787.07 Baht/year. 2) Farmers had knowledge in cassava production at the high level. Most of the farmers had received the knowledge from farmer’ friends, relatives, and agricultural officers. 3) Farmers grew cassava that yield high productivity, kept the seedinglings for their personal use, grew the cassava during the start of rainy season, utilized labors in the household, used natural rain water, harvested the cassava when the age was 12 months, and sold the fresh products at the private selling place, and transported products by themselves. 4) Farmers received the learning extension at the low level. They wanted to receive the learning extension through knowledge training method at the highest level. Second to that was through visitation from agricultural officers and field trips. The content they wanted to learn were the production method and appropriate distance for production, area preparation for soil analysis, and cassava seedling selection that suitable for the area. 5) Farmers faced with the problems at the high level from the inconsistent transfer of knowledge in the form of training and lack of learning from agricultural officers and field trips. They suggested the extension guidelines to include the promotion of learning through knowledge transfer training, field trips, practice in the demonstration/learning crop by emphasizing on farmer-centered approach; the learning content determination that focused on real life adoption and needs of the farmers as well as the knowledge content adaptation about the utilization of new and up-to-date technology and rearranged the content from easy to more complex topics for a better understanding of the subjects.en_US
dc.contributor.coadvisorสินีนุช ครุฑเมือง แสนเสริมth_TH
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FULLTEXT.pdfเอกสารฉบับเต็ม19.54 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons