Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13539
Title: | Coconut Production Situation and Extension Needs of Farmers in Klongwhale Sub-district, Mueang District, Prachuap Khiri Khan Province สภาพการผลิตและความต้องการการส่งเสริมการผลิตมะพร้าวของเกษตรกร ตำบลคลองวาฬ อำเภอเมือง จังหวัดประจวบคีรีขันธ์ |
Authors: | THANU KAEWSA ธนู แก้วสา Sunan Seesang สุนันท์ สีสังข์ Sukhothai Thammathirat Open University Sunan Seesang สุนันท์ สีสังข์ [email protected] [email protected] |
Keywords: | การผลิตมะพร้าวคุณภาพ การตลาดมะพร้าว ความต้องการการส่งเสริมการเกษตร Quality Coconut production Coconut marketing Agricultural extension needs |
Issue Date: | 5 |
Publisher: | Sukhothai Thammathirat Open University |
Abstract: | The objectives of this research were to study coconut farmers in following aspects: (1) personal data and socio-economic status, (2) situations of coconut production and marketing, (3) knowledge of quality coconut production, (4) needs in extension of quality coconut production, and (5) farmers’ problems and guideline suggestions for extension of complete coconut production.This was a survey research. The samples were 158 farmers randomly selected from 705 coconut farmers in Klongwhale Sub-district, Mueang District, Prachuap Khiri Khan Province who registered with Department of Agricultural Extension. These were determined by using Taro Yamane’s formula with an error level of 0.07. Data were collected by a structural interview questionnaire and analyzed to determine frequency, percentage, mean, minimum, maximum, standard deviation, and SWOT Analysis.Research results showed that (1) the farmers had an average age of 46.1 years and most of them finished secondary education or above. All of them had orchard planation as a main occupation. They had an average 13.6 years of coconut production. (2) They had an average 1.9 family labors for working in average 27.9 Rai of coconut plantation on flat area with sand or sandy loam soils. They grew native coconut variety and two-thirds of them had no water and fertilizer applications. Most of them harvested 450-500 produces in every 45 days and sold to merchants at the plantation sites and some produces were sold by themselves via other channels. (3) All of them had knowledge of plantation site selection, plantation process, maintenance and harvesting as well, however they had a little knowledge of suitable environment and soil type, water and fertilizer applications. (4) The needs in an extension of coconut production and marketing were indicated at highest level such as production planning, cooperatives setting for purchasing produces and a linkage of marketing and processing plant. The needs were stated at high level as follows: knowledge of processing standard, processing group setting and linkage, and processing input support. Needs in other aspects were rated at moderate level. (5) They had problems of quality coconut production at high level in most aspects including production, processing, and marketing. The guideline suggestions were as follows: setting a learning site of quality coconut production, improvement of production and harvesting equipment, a linkage of quality coconut production and marketing. Moreover knowledge exchange and study visit at successful quality coconut planation การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาเกษตรกรผู้ปลูกมะพร้าวในประเด็นต่อไปนี้ 1) ข้อมูลส่วนบุคคล สภาพทางสังคมและเศรษฐกิจ 2) สภาพการผลิตและการตลาดมะพร้าว 3) ความรู้เกี่ยวกับการผลิตมะพร้าวคุณภาพ 4) ความต้องการการส่งเสริมการผลิตมะพร้าวคุณภาพ และ 5) ปัญหาของเกษตรกรและข้อเสนอแนวทางการส่งเสริมการผลิตมะพร้าวแบบครบวงจร การวิจัยนี้เป็นการวิจัยเชิงสำรวจ ประชากรคือ เกษตรกรในตำบลคลองวาฬ อำเภอเมือง จังหวัดประจวบคีรีขันธ์ ที่ขึ้นทะเบียนผู้ปลูกมะพร้าวกับกรมส่งเสริมการเกษตรปี 2564 จำนวน 705 ราย คำนวณขนาดของกลุ่มตัวอย่าง โดยใช้สูตรของทาโร ยามาเน ที่ความคลาดเคลื่อน 0.07 ได้จำนวน 158 ราย ใช้วิธีการสุ่มแบบง่าย และเก็บข้อมูลโดยใช้แบบสัมภาษณ์แบบมีโครงสร้าง สถิติที่ใช้เพื่อหาค่าความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ค่าต่ำสุด ค่าสูงสุด ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน และการวิเคราะห์จุดอ่อน จุดแข็ง โอกาส และอุปสรรคผลการศึกษา พบว่า 1) เกษตรกรอายุเฉลี่ย 46.1 ปี เกือบทั้งหมดจบการศึกษาระดับมัธยมศึกษาหรือสูงกว่า ทั้งหมดมีอาชีพหลักคือการทำสวนไม้ผล มีประสบการณ์ปลูกมะพร้าวเฉลี่ย 13.6 ปี 2) ขนาดพื้นที่ปลูกมะพร้าวเฉลี่ย 27.9 ไร่ ใช้แรงงานเฉลี่ย 1.9 คน พื้นที่ราบและเป็นดินทรายหรือร่วนปนทราย ปลูกพันธุ์พื้นเมือง เกษตรกรประมาณ 2 ใน 3 ไม่มีการให้น้ำและไม่ใส่ปุ๋ย ส่วนใหญ่เก็บผลมะพร้าวทุก 45 วันโดยผู้รับซื้อเป็นผู้เก็บและจ้างแรงงาน ผลผลิต 450 – 500 ผล/ไร่/ครั้ง ราคาจำหน่าย 7 – 10 บาท/ผล โดยพ่อค้ามารับซื้อที่สวนและขายเองบางส่วนผ่านช่องทางอื่น 3) เกษตรกรทั้งหมดมีความรู้ในเรื่องการคัดเลือกพื้นที่ปลูก กระบวนการปลูก การดูแลและการเก็บเกี่ยวผลผลิต แต่มีความรู้น้อยเกี่ยวกับสภาพแวดล้อมและลักษณะดินที่เหมาะสม การให้น้ำและปุ๋ย 4) เกษตรกรมีความต้องการเกี่ยวกับการส่งเสริมการผลิตและการตลาดมะพร้าวระดับมากที่สุด ได้แก่ การวางแผนการผลิต การจัดตั้งสหกรณเพื่อรับซื้อผลผลิต และการเชื่อมโยงตลาดกับโรงงานแปรรูปผลผลิต ระดับมากเกี่ยวกับ ความรู้ด้านมาตรฐานการแปรรูป การรวมกลุ่ม/สร้างเครือข่ายด้านการแปรรูป และการสนับสนุนปัจจัยด้านการแปรรูป ส่วนด้านอื่น ๆ มีความต้องการระดับปานกลาง 5) เกษตรกรพบปัญหาในการผลิตมะพร้าวในระดับมากเกือบทุกประเด็นทั้งด้านการผลิต การแปรรูป และการตลาด โดยมีข้อเสนอแนวทาง โดยให้มีการจัดทำแปลงเรียนรู้การผลิตมะพร้าวคุณภาพ ปรับปรุงอุปกรณ์การผลิตและการเก็บเกี่ยวให้ทันสมัย การจัดทำเครือข่ายด้านการผลิตและตลาดมะพร้าวคุณภาพ ตลอดจนการแลกเปลี่ยนเรียนรู้และศึกษาดูงานกับแหล่งผลิตมะพร้าวคุณภาพที่ประสบผลสำเร็จ |
URI: | https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13539 |
Appears in Collections: | Agri-Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2639002464.pdf | 1.03 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.