Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13546
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorSIRILAK CHOOPUTTAPONGen
dc.contributorศิริลักษณ์ ชูพุทธพงศ์th
dc.contributor.advisorThamrongjet Puttamuken
dc.contributor.advisorธำรงเจต พัฒมุขth
dc.contributor.otherSukhothai Thammathirat Open Universityen
dc.date.accessioned2025-01-24T08:57:12Z-
dc.date.available2025-01-24T08:57:12Z-
dc.date.created2024
dc.date.issued23/5/2024
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13546-
dc.description.abstractThis research is a mixed method research consisting of quantitative and qualitative research. The objective is to study 1) Problems and needs of farmers in producing clean cassava cuttings. 2) Farmers' knowledge in producing clean cassava cuttings 3) Effect of technology for producing clean cassava cuttings on cost and benefit and productivity in cassava production by farmers 4) Effects of technology for producing clean cassava cuttings on disease incidence and severity of Cassava mosaic disease (CMD) in farmers' plots.The population consists of 60 farmers participating in the project to increase cassava production efficiency in 2023 Suphanburi province. The tools used to collect data include 1) Quantitative research using structured interviews. 2) Qualitative research using group discussion recordings.It was found that 1) Farmers are aware of the importance of producing clean cassava cuttings for the community as the most important issue (µ = 3.88±0.76), and there is a need for personal (µ = 3.97±0.82) and print media (µ = 3.57±0.85) to promote the production of clean cassava cuttings by using demonstration activities (µ = 3.68±0.83) and workshops (µ = 3.67±0.88). 2) Comparing the test results of farmers' knowledge regarding the production of clean cassava cuttings showed that farmers are statistically more knowledgeable after participating in knowledge transfer training (pen
dc.description.abstractการวิจัยในครั้งนี้เป็นการวิจัยเชิงผสม (Mixed methods research)  ประกอบด้วย การวิจัยเชิงปริมาณ (Quantitative research) และการวิจัยเชิงคุณภาพ (Qualitative research) มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) ปัญหาและความต้องการในการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังสะอาดของเกษตรกร 2) ความรู้ของเกษตรกรในการผลิตท่อนพันธุ์                มันสำปะหลังสะอาด 3) ผลของเทคโนโลยีการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังสะอาดต่อต้นทุนผลตอบแทน และผลผลิตในการผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกร 4) ผลของเทคโนโลยีการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังสะอาดต่ออัตราการเกิดโรคและความรุนแรงของโรคใบด่างมันสำปะหลังในแปลงของเกษตรกร                                 ประชากร คือ เกษตรกรที่เข้าร่วมโครงการเพิ่มประสิทธิภาพการผลิตมันสำปะหลัง ปี 2566 จังหวัดสุพรรณบุรี จำนวน 60 ราย โดยศึกษาจากประชากรทั้งหมด เครื่องมือที่ใช้ในการเก็บข้อมูล ประกอบด้วย 1) การวิจัยเชิงปริมาณ ใช้แบบสัมภาษณ์แบบมีโครงสร้าง 2) การวิจัยเชิงคุณภาพ ใช้แบบบันทึกการสนทนากลุ่ม                     ผลการวิจัยพบว่า 1) เกษตรกรตระหนักถึงความสำคัญของการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังสะอาดของชุมชนเป็นเรื่องที่สำคัญที่สุด (µ =  3.88±0.76) และมีความต้องการสื่อบุคคล (µ = 3.97±0.82) และสื่อสิ่งพิมพ์  (µ = 3.57±0.85) ในการส่งเสริมการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังสะอาด โดยใช้กิจกรรม คือ การสาธิต (µ = 3.68±0.83) และประชุมอบรมเชิงปฏิบัติการ (µ = 3.67±0.88) 2) เมื่อเปรียบเทียบผลการทดสอบความรู้ของเกษตรกรด้านการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังสะอาด พบว่า  เกษตรกรมีความรู้หลังเข้ารับการอบรมถ่ายทอดความรู้สูงกว่าก่อนเข้ารับการอบรมถ่ายทอดความรู้ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (Pth
dc.language.isoth
dc.publisherSukhothai Thammathirat Open University
dc.rightsSukhothai Thammathirat Open University
dc.subjectการจัดการการผลิตมันสำปะหลัง  ท่อนพันธุ์มันสำปะหลังสะอาด โรคใบด่างมันสำปะหลังth
dc.subjectCassava production managementen
dc.subjectCassava mosaic diseaseen
dc.subjectClean cassava cuttingsen
dc.subject.classificationAgricultural and Biological Sciencesen
dc.subject.classificationAgriculture,forestry and fishingen
dc.titleEffects of Applying Technology for Producing Clean Cassava Cultivars of Cassava Production by Farmers in Doem Bang Nang Buat District, Suphanburi Provinceen
dc.titleผลของการนำเทคโนโลยีการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังสะอาดมาประยุกต์ใช้ของเกษตรกรผู้ปลูกมันสำปะหลัง อำเภอเดิมบางนางบวช จังหวัดสุพรรณบุรีth
dc.typeThesisen
dc.typeวิทยานิพนธ์th
dc.contributor.coadvisorThamrongjet Puttamuken
dc.contributor.coadvisorธำรงเจต พัฒมุขth
dc.contributor.emailadvisor[email protected]
dc.contributor.emailcoadvisor[email protected]
dc.description.degreenameMaster Agriculture in Agricultural Resource Management (M.Ag. (Agricultural Resources Management))en
dc.description.degreenameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิต วิชาเอกการจัดการทรัพยากรเกษตร (กษ.ม. (การจัดการทรัพยากรเกษตร))th
dc.description.degreelevelMaster's Degreeen
dc.description.degreelevelปริญญาโทth
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2649000375.pdf6.56 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.