Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13584
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor | ANGKANA CHAROENSIRI | en |
dc.contributor | อังคณา เจริญศิริ | th |
dc.contributor.advisor | Benchamas Yooprasert | en |
dc.contributor.advisor | เบญจมาศ อยู่ประเสริฐ | th |
dc.contributor.other | Sukhothai Thammathirat Open University | en |
dc.date.accessioned | 2025-01-24T08:57:21Z | - |
dc.date.available | 2025-01-24T08:57:21Z | - |
dc.date.created | 2025 | |
dc.date.issued | 15/1/2025 | |
dc.identifier.uri | https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13584 | - |
dc.description.abstract | The objectives of this research were to study 1) social and economic conditions of farmers 2) durian production conditions of farmers 3) knowledge regarding organic durian production of farmers 4) the receiving of extension and needs for extension regarding organic durian production of farmers 5) problems and suggestions in the extension of organic durian production of farmers.This research was survey research. The population of this study was 225 members of large durian farming in Prachuap Khiri Khan province. The sample size of 144 people was determined by using Taro Yamane formula with the error value of 0.05 through simple random sampling method by lotto picking. Tool used in data collection was such as interview form. Data were analyzed by using descriptive statistics such as frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean, standard deviation, and ranking. The results of the research found that 1) most of the farmers were male with the average age of 59.78 years old, completed primary school education, had the average experience in durian production of 10.06 years, had the average area of durian production of 10.41 Rai. Every farmer owned their own land. They had the average labor in the household of 2.28 people and earned the average income from durian production of 91,493.06 Baht/Rai. Most of the farmers loaned their money from Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. 2) Every farmer grew Mon Thong durian by ploughing the holes and laid the water system or had water sources in the crops. Most of the farmers grew durian as a single garden, had integrated pest management, and applied organic fertilizer with chemical fertilizer. The channel of product distribution of farmers was through direct selling to the consumers and sold to middle people. 3) Farmers had knowledge regarding organic durian production at the high level with knowledge in recording production data and verification and organic standards. 4) Farmers received the extension at the low level in group extension, knowledge regarding organic agriculture standard, marketing knowledge, and support. Overall, farmers needed the extension at the high level in 4 aspects: support, agency and extension officer, knowledge about organic agriculture standard, and knowledge regarding marketing, respectively. 5) Farmers faced with the problems regarding the support at the highest level. Second to that was the problems at the moderate level in 3 issues: group extension, knowledge about organic agriculture standard, and agency and extension officer. Farmers agreed with the suggestions regarding the support the most. Second to that was agency and extension officer and knowledge regarding organic agriculture standard, respectively. | en |
dc.description.abstract | การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร 2) สภาพการผลิตทุเรียนของเกษตรกร 3) ความรู้เกี่ยวกับการผลิตทุเรียนอินทรีย์ของเกษตรกร 4) การได้รับการส่งเสริมและความต้องการการส่งเสริมการผลิตทุเรียนอินทรีย์ของเกษตรกร 5) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการส่งเสริมการผลิตทุเรียนอินทรีย์ของเกษตรกรการวิจัยครั้งนี้เป็นการวิจัยเชิงสำรวจ ประชากรที่ศึกษา คือ เกษตรกรสมาชิกแปลงใหญ่ทุเรียน จังหวัดประจวบคีรีขันธ์ จำนวน 225 ราย คำนวณโดยสูตรของทาโร ยามาเน ที่ระดับความคลาดเคลื่อน 0.05 ได้ขนาดกลุ่มตัวอย่าง 144 ราย สุ่มตัวอย่างแบบง่ายโดยวิธีจับสลาก เครื่องมือที่ใช้เก็บข้อมูล ได้แก่ แบบสัมภาษณ์ ทำการวิเคราะห์ข้อมูลเชิงสถิติเชิงพรรณนา ได้แก่ ความถี่ ร้อยละ ค่าต่ำสุด ค่าสูงสุด ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และการจัดอันดับผลการวิจัย พบว่า 1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 59.78 ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษา มีประสบการณ์ปลูกทุเรียนเฉลี่ย 10.06 ปี มีพื้นที่ปลูกทุเรียนเฉลี่ย 10.41 ไร่ เกษตรกรทุกรายมีลักษณะการถือครองที่ดินเป็นของตัวเองทั้งหมด มีแรงงานในครัวเรือนเฉลี่ย 2.28 คน มีรายได้จากการผลิตทุเรียนเฉลี่ย 91,493.06 บาทต่อไร่ และเกษตรกรส่วนใหญ่มีการกู้เงินจากธนาคารเพื่อการเกษตรและสหกรณ์การเกษตร 2) เกษตรกรทุกรายปลูกทุเรียนพันธุ์หมอนทอง โดยมีการปลูกทุเรียนแบบขุดหลุมและมีการวางระบบน้ำหรือมีแหล่งน้ำในแปลง เกษตรกรส่วนใหญ่ปลุกทุเรียนแบบสวนเดี่ยว มีการจัดการศัตรูพืชโดยวิธีผสมผสาน และใส่ปุ๋ยอินทรีย์ร่วมกับปุ๋ยเคมี โดยช่องทางจำหน่ายผลผลิตของเกษตรกร คือ ขายผลผลิตโดยตรงให้กับผู้บริโภคและขายให้กับพ่อค้าคนกลาง 3) เกษตรกรมีความรู้เกี่ยวกับการผลิตทุเรียนอินทรีย์ในระดับมาก โดยมีความรู้ในเรื่องการบันทึกข้อมูลการผลิตและการทวนสอบ และมาตรฐานเกษตรอินทรีย์ 4) เกษตรกรได้รับการส่งเสริมในระดับน้อยทั้งด้านการส่งเสริมแบบกลุ่ม ด้านความรู้เกี่ยวกับมาตรฐานเกษตรอินทรีย์ ความรู้ด้านการตลาด และด้านการสนับสนุน โดยในภาพรวมเกษตรกรมีความต้องการการส่งเสริมในระดับมากที่สุดใน 4 ประเด็น คือ ต้องการส่งเสริมด้านการสนับสนุน ด้านหน่วยงานและเจ้าหน้าที่ส่งเสริม ด้านความรู้เกี่ยวกับมาตรฐานเกษตรอินทรีย์ และด้านความรู้ด้านการตลาด ตามลำดับ 5) เกษตรกรมีปัญหามากที่สุด ในด้านการสนับสนุน รองลงมามีปัญหาอยู่ระดับปานกลาง 3 ประเด็น คือ ด้านการส่งเสริมแบบกลุ่ม ด้านความรู้เกี่ยวกับมาตรฐานเกษตรอินทรีย์ และด้านหน่วยงานและเจ้าหน้าที่ส่งเสริม ทั้งนี้เกษตรกรมีข้อเสนอแนะด้านการสนับสนุนมากที่สุด รองลงมาคือด้านหน่วยงานและเจ้าหน้าที่ส่งเสริม และด้านความรู้เกี่ยวกับมาตรฐานเกษตรอินทรีย์ ตามลำดับ | th |
dc.language.iso | th | |
dc.publisher | Sukhothai Thammathirat Open University | |
dc.rights | Sukhothai Thammathirat Open University | |
dc.subject | ความต้องการการส่งเสริม การผลิตทุเรียน เกษตรอินทรีย์ | th |
dc.subject | Extension guideline | en |
dc.subject | Durian production | en |
dc.subject | Organic agriculture | en |
dc.subject.classification | Agricultural and Biological Sciences | en |
dc.subject.classification | Manufacturing | en |
dc.title | Extension Needs of Organic Durian Production of Durian’s Collaborative Farming in Prachuap Khiri Khan Province | en |
dc.title | ความต้องการการส่งเสริมการผลิตทุเรียนอินทรีย์ของเกษตรกรแปลงใหญ่ทุเรียนจังหวัดประจวบคีรีขันธ์ | th |
dc.type | Thesis | en |
dc.type | วิทยานิพนธ์ | th |
dc.contributor.coadvisor | Benchamas Yooprasert | en |
dc.contributor.coadvisor | เบญจมาศ อยู่ประเสริฐ | th |
dc.contributor.emailadvisor | [email protected] | |
dc.contributor.emailcoadvisor | [email protected] | |
dc.description.degreename | Master Agriculture in Agricultural Extension and Development (M.Ag. (Agricultural Extension and Development)) | en |
dc.description.degreename | เกษตรศาสตรมหาบัณฑิต วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร (กษ.ม. (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร)) | th |
dc.description.degreelevel | Master's Degree | en |
dc.description.degreelevel | ปริญญาโท | th |
dc.description.degreediscipline | Master of Agriculture (Agricultural and Development) | en |
dc.description.degreediscipline | เกษตรศาสตรมหาบัณฑิต (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร) | th |
Appears in Collections: | Agri-Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2649002520.pdf | 1.8 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.