Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13614
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorAGCHARAPORN PINTAKAEWen
dc.contributorอัจฉราพร ปินตาแก้วth
dc.contributor.advisorSunan Seesangen
dc.contributor.advisorสุนันท์ สีสังข์th
dc.contributor.otherSukhothai Thammathirat Open Universityen
dc.date.accessioned2025-01-24T08:57:30Z-
dc.date.available2025-01-24T08:57:30Z-
dc.date.created2024
dc.date.issued24/11/2024
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13614-
dc.description.abstractThe objectives of this research were to study 1) personal and socio-economic situations of farmers, 2) rice farming situations and problems of farmers, 3) knowledge source and practice of rice production in accordance with Good Agricultural Practice Standard (GAP) by farmers, 4) farmers’ needs in an extension of rice production in accordance with GAP, and 5) an extension guideline of rice production in accordance with GAP.The research was done by survey method. The research population was 10,653 farmers in Bang Rakam District of Phitsanulok Province who registers with Department of Agricultural Extension in production year of 2023/2024.  The samples were selected by simple random sampling and calculated by using Taro Yamane’s formula with an error level of 0.07 accounting for 200 farmers. The data were collected by a structural interview and analyzed to determine frequency, percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum values.  SWOT analysis was also applied.The research findings showed that 1) farmers had an average age of 48.96 years and finished primary education. Farmer and general labor were major and supplement occupations.  They had average two farm labors to work in 29.03 rai of rice farming area. 2) Their rice farms were on lowland, using water from artesian wells, broadcasting rice planting method, chemical fertilizers, commercial seeds, and chemical pesticides.  The rice production with an average of 754.60 kilograms per rai was sold via middleman. The rice production problems, in general, were stated at moderate level while some of them were indicated at high level such as water source and seeds. 3) As a whole, most of them had never received knowledge of GAP rice from any media, however, they performed in accordance with most aspects regularly, such as water source, planting area, using agricultural hazardous substance, quality production process management, harvest and postharvest methods, transportation, storage, and produce collection. 4) They indicated their needs at high level in the knowledge of water source, quality production process, planting area, and application of agricultural hazardous substance, while their needs in agricultural extension method were stated at moderate level.  Furthermore 5) an extension guideline of GAP rice production included cost reduction by recording data of all stages, quality rice seeds production, alternate wetting and drying rice planting method, integrated pest management, and young farmer development.en
dc.language.isoth
dc.publisherSukhothai Thammathirat Open University
dc.rightsSukhothai Thammathirat Open University
dc.subjectการส่งเสริมการผลิตข้าวคุณภาพ การปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี การลดต้นทุนการผลิตข้าวth
dc.subjectExtension of quality rice productionen
dc.subjectGood Agricultural Practiceen
dc.subjectReducing rice production costen
dc.subject.classificationAgricultural and Biological Sciencesen
dc.subject.classificationAgriculture,forestry and fishingen
dc.titleAn Extension Guideline of Rice Production in Accordance with Good Agricultural Practice Standard for Farmers in Bang Rakam District of Phitsanulok Provinceen
dc.titleแนวทางการส่งเสริมการผลิตข้าวตามมาตรฐานการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี ของเกษตรกรในอำเภอบางระกำ จังหวัดพิษณุโลกth
dc.typeThesisen
dc.typeวิทยานิพนธ์th
dc.contributor.coadvisorSunan Seesangen
dc.contributor.coadvisorสุนันท์ สีสังข์th
dc.contributor.emailadvisor[email protected]
dc.contributor.emailcoadvisor[email protected]
dc.description.degreenameMaster Agriculture in Agricultural Extension and Development (M.Ag. (Agricultural Extension and Development))en
dc.description.degreenameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิต วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร (กษ.ม. (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร))th
dc.description.degreelevelMaster's Degreeen
dc.description.degreelevelปริญญาโทth
dc.description.degreedisciplineMaster of Agriculture (Agricultural and Development)en
dc.description.degreedisciplineเกษตรศาสตรมหาบัณฑิต (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร)th
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2659000661.pdf1.57 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.