Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13688
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorนารีรัตน์ สีระสารth_TH
dc.contributor.authorพัชรีพร ใจหลักth_TH
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2025-01-24T08:57:56Z-
dc.date.available2025-01-24T08:57:56Z-
dc.date.issued2566-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13688en_US
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2566th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพพื้นฐานทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร 2) สภาพการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังของเกษตรกร 3) ความต้องการการส่งเสริมการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังคุณภาพของเกษตรกร 4) ปัญหา ข้อเสนอแนะ เกี่ยวกับการส่งเสริมการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังคุณภาพของเกษตรกรการวิจัยเป็นเชิงสำรวจ ประชากรในการวิจัย คือ เกษตรกรผู้ปลูกมันสำปะหลังในตำบลวังชะพลู อำเภอขาณุวรลักษบุรี จังหวัดกำแพงเพชร ที่ขึ้นทะเบียนกับ กรมส่งเสริมการเกษตร ปี 2565 จำนวน 325 ราย กำหนดขนาดกลุ่มตัวอย่าง โดยใช้สูตร ทาโร ยามาเน ที่ความคลาดเคลื่อน 0.05 ได้กลุ่มตัวอย่างจำนวน 180 คน วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้ ค่าความถี่ ค่าร้อยละ ค่าต่ำสุด ค่าสูงสุด ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และการจัดอันดับ ผลการวิจัย พบว่า 1) เกษตรกรร้อยละ 63.3 เป็นเพศชาย มีอายุเฉลี่ย 50.06 ปี ร้อยละ 63.3 จบการศึกษาในระดับประถมศึกษา มีประสบการณ์ในการปลูกมันสำปะหลัง เฉลี่ย 21.88 ปี ร้อยละ 75 เป็นสมาชิกกลุ่มลูกค้า ธกส. มีจำนวนพื้นที่ปลูกเฉลี่ย 27.43 ไร่ มีรายได้เฉลี่ย 7,047.22 บาทต่อไร่ มีต้นทุนเฉลี่ย 3,771.11 บาทต่อไร่ 2) เกษตรกร ร้อยละ 58.9 ปลูกมันสำปะหลังพันธุ์ห้วยบง 90 ร้อยละ 96.7 เก็บพันธุ์ไว้เอง ร้อยละ 72.8 ใช้สารเคมีแช่ท่อนพันธุ์ก่อนปลูก นาน 5-10 นาที มีการไถเตรียมดิน เฉลี่ย 2 ครั้ง ร้อยละ 100.0 มีการปลูกแบบยกร่อง ร้อยละ 98.3 มีการให้น้ำโดยอาศัยน้ำฝน มีปริมาณการผลิตผลผลิตมันสำปะหลังเฉลี่ย 4,335.00 กิโลกรัมเฉลี่ยต่อไร่ 3) เกษตรกรมีความต้องการการส่งเสริมการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังคุณภาพอยู่ระดับมากในด้านองค์ความรู้ที่ต้องการส่งเสริม และด้านสนับสนุนและบริการ ระดับปานกลางในด้านวิธีการส่งเสริมการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังคุณภาพ 4) เกษตรกรมีปัญหาด้านสนับสนุนและบริการ อยู่ระดับมาก สาเหตุส่วนใหญ่เกิดจากด้านการตลาด เนื่องจากความผันผวนของราคาผลผลิต ไม่ได้รับการสนับสนุนโครงการจากภาครัฐเท่าที่ควร และไม่มีแหล่งรับซื้อผลผลิตที่แน่นอน เกษตรกรมีข้อเสนอแนะด้านการสนับสนุนในระดับมาก คือ ควรมีการประกันราคาผลผลิต ควรมีการจัดหาตลาดรองรับที่แน่นอน และภาครัฐควรมีมาตรการหรือโครงการสนับสนุนความรู้เกี่ยวกับการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังแก่เกษตรกรth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์--วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร--วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมันสำปะหลัง--พันธุ์th_TH
dc.titleการส่งเสริมการผลิตท่อนพันธุ์มันสำปะหลังคุณภาพของเกษตรกรใน ตำบลวังชะพลู อำเภอขาณุวรลักษบุรี จังหวัดกำแพงเพชรth_TH
dc.title.alternativeExtension of quality cassava stalks production for farmers in Wang Chaphlu Sub-district, Khanu Woralaksaburi District, Kamphaengphet Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิต (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร)th_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objective of this study was to study 1) social and economic conditions of farmers 2) situations of cassava stalks productions of farmers 3) extension needs in quality cassava stalks production of farmers 4) problems and suggestions on the extensions of cassava stalks production by farmers.The research is survey research. The population consisted of 325 farmers in Wang Chaphlu Subdistrict. Khanu Woralaksaburi District Kamphaeng Phet Province who registered with the Department of Agricultural Extension in the production year of 2022. The 180-sample size was based on Taro Yamane formula with the error value of 0.05. Structured interviews were used for data collection. Statistics used were frequency, percentage, mean, minimum, maximum, average, standard deviation and ranking.The results showed that 1) 63.3% of farmers are male, the average age of 50.06 years. 63.3% completed primary education. The average of 21.88 years of experience in growing cassava, 75 % were members of the BAAC customer group, the average planting area of 27.43 rai, the average income of 7,047.22 baht per rai, and the average cost of 3,771.11 baht per rai. 2) Farmers: 58.9 % grow Huai Bong 90 cassava, 96.7 % keep the variety themselves, 72.8 % use chemicals to soak the variety before planting for 5-10 minutes, and the average prepare the soil 2 times, 100.0 of raised-furrow plantings, 98.3% irrigated using rainwater. The average production volume of cassava was 4,335.00 kilograms per rai. 3) Farmers to extension needs of quality cassava stalks production at high level in terms of the knowledge and support and services at moderate level in terms of extension method. 4) Farmers of problems with support and services at high levels, most of which were due to marketing. Due to fluctuations in the price of produce. The project did not receive support from the government as it should have been. There was no definite source for purchasing produce. Farmers had suggestions for support at a high level, namely that there should be guaranteed prices for their produce. There should be a definite market to support it. The government should be measures or projects to support knowledge on quality cassava stalks production for farmers.en_US
dc.contributor.coadvisorบำเพ็ญ เขียวหวานth_TH
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2659002253.pdf1.35 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.