Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13714
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorSantipong Boriboonen
dc.contributorสันติพงษ์ บริบูรณ์th
dc.contributor.advisorSujja Banchongsirien
dc.contributor.advisorสัจจา บรรจงศิริth
dc.contributor.otherSukhothai Thammathirat Open Universityen
dc.date.accessioned2025-01-24T08:58:08Z-
dc.date.available2025-01-24T08:58:08Z-
dc.date.created2024
dc.date.issued9/12/2024
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13714-
dc.description.abstractThis research aimed to study (1) the coffee production management of robusta coffee collaborative farming group members at Village 7, Lamliang Sub-district, Kra Buri District, Ranong Province, (2) the problems and suggestions for production management of robusta coffee collaborative farming members at Village 7, and (3) the success factors in robusta coffee production management of robusta coffee collaborative farming members.The research used mixed methods. The quantitative research was done on a population of 30 farmers in the robusta coffee collaborative farming group members at Village 7 Lamliang Sub-district, Kra Buri District, Ranong Province, registered with the Kra Buri District Agriculture Office in 2023. A questionnaire was used to collect data from the total population. For the qualitative research, the group of informants consisted of robusta coffee farmers, community leaders and related agricultural scholars (total 32 informants) and data were collected through group meetings using a data collection form. Quantitative data were analyzed with descriptive statistics, including frequency, percentage, and mean, and for qualitative data, content analysis was used.            The results showed that 1) the management of robusta coffee production of robusta coffee collaborative farming members followed the principles of good agricultural practices at eight stages. 2) As for problems and suggestions in the management of robusta coffee production, the main problem encountered was a labor shortage for harvesting. Farmers solved the problem by combining labor in harvesting. The other problem area was marketing. They solved this by getting training on product brand development, utilizing online sales and participating in coffee fairs. 3) Success factors in managing coffee production of the robusta coffee collaborative farming members include (1) internal factors, including the role of group leaders in planning and managing resources efficiently and using technology in production; and (2) external factors, including regular support in terms of funding and training from the public and private sectors, as well as the establishment of trade networks.en
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) การจัดการการผลิตกาแฟโรบัสต้าของสมาชิกแปลงใหญ่กาแฟหมู่ 7 2) ปัญหาและการจัดการปัญหาในการจัดการการผลิตกาแฟโรบัสต้าของสมาชิกแปลงใหญ่หมู่ 7   3) ปัจจัยความสำเร็จการจัดการการผลิตกาแฟโรบัสต้าของสมาชิกแปลงใหญ่กาแฟหมู่ 7             การวิจัยนี้เป็นงานวิจัยแบบผสมวิธี ประกอบด้วย การวิจัยเชิงปริมาณ ประชากร คือ สมาชิกแปลงใหญ่กาแฟหมู่ 7 ตำบลลำเลียง อำเภอกระบุรี จังหวัดระนอง ที่ขึ้นทะเบียนกับสำนักงานเกษตรอำเภอกระบุรี พ.ศ. 2566 จำนวน 30 ราย เก็บข้อมูลจากประชากรทั้งหมด โดยใช้แบบสอบถาม และการวิจัยเชิงคุณภาพ กลุ่มผู้ให้ข้อมูลคือเกษตรกรผู้ปลูกกาแฟโรบัสต้า ผู้นำชุมชน และนักวิชาการเกษตรที่เกี่ยวข้องจำนวน 32 ราย โดยการประชุมกลุ่มเครื่องมือที่ใช้ คือ แบบบันทึกการประชุมกลุ่ม ข้อมูลเชิงปริมาณวิเคราะห์ด้วยสถิติเชิงพรรณนา และข้อมูลเชิงคุณภาพใช้การวิเคราะห์เนื้อหา            ผลการวิจัยพบว่า 1) การจัดการการผลิตกาแฟโรบัสต้าของสมาชิกแปลงใหญ่กาแฟมีการปฏิบัติตามข้อกำหนดของหลักการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีครบทั้ง 8 ขั้นตอน  2) ปัญหาและการจัดการปัญหาในการจัดการการผลิตกาแฟโรบัสต้าของสมาชิกแปลงใหญ่ ปัญหาที่พบ ได้แก่ การขาดแคลนแรงงานในการเก็บเกี่ยว เกษตรกรแก้ปัญหาโดยการรวมแรงงานในการเก็บเกี่ยว และปัญหาด้านการตลาด แก้ปัญหาโดยการอบรมพัฒนาตราสินค้า  การขายผ่านแพลตฟอร์มออนไลน์และการเข้าร่วมงานแสดงสินค้ากาแฟ  และ 3) ปัจจัยความสำเร็จในการจัดการการผลิตกาแฟโรบัสต้าของสมาชิกแปลงใหญ่ ประกอบด้วย  (1) ปัจจัยภายใน ได้แก่ บทบาทของผู้นำกลุ่มที่มีการวางแผนจัดการทรัพยากรอย่างมีประสิทธิภาพและนำเทคโนโลยีมาใช้ในการผลิต การรวมกลุ่มที่ช่วยเสริมสร้างความเข้มแข็งในการทำงานร่วมกันและการแลกเปลี่ยนความรู้ และ (2) ปัจจัยภายนอก ได้แก่ การได้รับการสนับสนุนด้านแหล่งเงินทุนและการฝึกอบรมจากภาครัฐและเอกชน อย่างสม่ำเสมอ รวมถึงการสร้างเครือข่ายการค้าth
dc.language.isoth
dc.publisherSukhothai Thammathirat Open University
dc.rightsSukhothai Thammathirat Open University
dc.subjectการจัดการการผลิตกาแฟth
dc.subjectแปลงใหญ่กาแฟth
dc.subjectปัจจัยความสำเร็จth
dc.subjectCoffee production managementen
dc.subjectCollaborative Farmingen
dc.subjectSuccess factors.en
dc.subject.classificationAgricultural and Biological Sciencesen
dc.subject.classificationManufacturingen
dc.titleSuccess Factors for Robusta Coffee Production Management of Robusta Coffee Collaborative Farming Members at Village 7 Lamliang Sub-district, Kra Buri District, Ranong Provinceen
dc.titleปัจจัยความสำเร็จการจัดการการผลิตกาแฟโรบัสต้าของสมาชิกแปลงใหญ่กาแฟหมู่ 7 ตำบลลำเลียง อำเภอกระบุรี จังหวัดระนองth
dc.typeThesisen
dc.typeวิทยานิพนธ์th
dc.contributor.coadvisorSujja Banchongsirien
dc.contributor.coadvisorสัจจา บรรจงศิริth
dc.contributor.emailadvisor[email protected]
dc.contributor.emailcoadvisor[email protected]
dc.description.degreenameMaster Agriculture in Agricultural Resource Management (M.Ag. (Agricultural Resources Management))en
dc.description.degreenameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิต วิชาเอกการจัดการทรัพยากรเกษตร (กษ.ม. (การจัดการทรัพยากรเกษตร))th
dc.description.degreelevelMaster's Degreeen
dc.description.degreelevelปริญญาโทth
dc.description.degreedisciplineMaster of Agriculture (Agricultural Resources Management)en
dc.description.degreedisciplineเกษตรศาสตรมหาบัณฑิต (การจัดการทรัพยากรเกษตร)th
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2659002907.pdf1.36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.