Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1902
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorพรชุลีย์ นิลวิเศษ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorบำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorกวิตา ศรีวรมย์, 2515--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2022-10-31T02:13:13Z-
dc.date.available2022-10-31T02:13:13Z-
dc.date.issued2556-
dc.identifier.urihttp://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1902-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2556th_TH
dc.description.abstractการวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพทางสังคม และเศรษฐกิจของเกษตรกร (2) สภาพการผลิตและการตลาดผักชีฝรั่งของเกษตรกร (3) ความรู้เกี่ยวกับการผลิตผักชีฝรั่งของเกษตรกร (4) ความต้องการการส่งเสริมการผลิตผักชีฝรั่งของเกษตรกร (5) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการผลิตผักชีฝรั่งของเกษตรกร ผลการวิจัย พบว่า (1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 51.32 ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษาปีที่ 4 เป็นสมาชิกสถาบันเกษตรกร ประสบการณ์ในการปลูกผักชีฝรั่งเฉลี่ย 4.86 ปี ไม่เคยได้รับการฝึกอบรมเกี่ยวกับมาตรฐานการผลิตการเกษตรดีที่เหมาะสม การประกอบอาชีพของครัวเรือนคือทำนา มีพื้นที่ทาการเกษตรและปลูกผักชีฝรั่งเป็นของตนเองเฉลี่ย 9.99 และ 1.07 ไร่ ตามลาดับ จำนวนสมาชิกและแรงงานในครัวเรือนเฉลี่ย 3.77 และ 2.01 คน ตามลาดับ มีการจ้างแรงงานชั่วคราวในการผลิต แหล่งเงินทุนกู้จากกองทุนหมู่บ้านในรอบปีการผลิตผักชีฝรั่ง 2556 มีต้นทุนต่อไร่เฉลี่ย 40,363.64 บาท ผลผลิตเฉลี่ยต่อไร่ 4,112.63 กิโลกรัม ราคาจาหน่ายต่อถุง 5 กิโลกรัม เฉลี่ย 133.99 บาท ทาให้มีรายได้ต่อไร่เฉลี่ย 105,594.95 บาท (2) สภาพการผลิตและการตลาดผักชีฝรั่ง ปลูกในพื้นที่นา สภาพดินร่วนเหนียว เว้นการปลูกซ้าที่เดิม เริ่มในเดือนมกราคม ไถตากดินเฉลี่ย 13.74 วัน ทำแปลงแบบยกร่อง ขนาดกว้าง 1.20 เมตร และตามความยาวของพื้นที่ หลังคาโรงเรือนไม้ไผ่คลุมด้วยตาข่ายพรางแสงชนิดร้อยละ 60 ใช้วิธีการหว่านเมล็ดพันธุ์ในอัตราเฉลี่ยไร่ละ 9.86 กิโลกรัม ปล่อยน้ำชลประทานตามร่องแปลงสัปดาห์ละครั้ง กำจัดวัชพืช 1-2 ครั้ง นิยมใส่ปุ๋ยเคมีมากกว่าใส่ปุ๋ยอินทรีย์ เก็บเกี่ยวผลผลิตต่อรอบการผลิตเฉลี่ย 10.04 เดือน เก็บเกี่ยวเดือนเมษายนถึงกุมภาพันธ์ของปีถัดไป โดยสังเกตความอ่อนแก่ของใบและขนาดของต้น ใช้วิธีตัดทีละต้นโดยไว้ตอ จาหน่ายแก่พ่อค้าคนกลางท้องถิ่นที่แปลง (3) เกษตรกรมีความรู้เกี่ยวกับการผลิตผักชีฝรั่งเฉลี่ยระดับปานกลาง (4) ความต้องการส่งเสริมในภาพรวมระดับมาก โดยต้องการในการผลิตระดับมากที่สุดเกี่ยวกับการตลาดและการขนส่ง และเทคโนโลยีการแปรรูปผลผลิต รูปแบบการถ่ายทอดระดับมากแบบกลุ่ม วิธีการถ่ายทอดต้องการระดับมากโดยการใช้เวทีการแลกเปลี่ยนเรียนรู้ เกษตรกรต้นแบบและเกษตรกรรุ่นใหม่ และระบบการส่งเสริมการเกษตรมิติใหม่ต้องการระดับมากที่สุดในการให้บริการทางการเกษตรแบบเฉพาะเจาะจงและมีเป้าหมายชัดเจน (5) เกษตรกรกรมีปัญหาในภาพรวมและการตลาดระดับมาก ส่วนในการผลิตระดับปานกลาง ข้อเสนอแนะด้านการผลิตให้มีการส่งเสริมเทคโนโลยีการผลิตเพื่อลดต้นทุนการผลิต การปรับปรุงพันธุ์ ระบบการเกษตรดีที่เหมาะสม และการแปรรูปผลผลิต ด้านการตลาดให้มีมาตรการด้านราคา และพัฒนาแหล่งจุดรวบรวมผลผลิตth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2013.289-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectเกษตรกร--ไทย--นครพนมth_TH
dc.subjectผักชีฝรั่ง--การผลิตth_TH
dc.subjectการส่งเสริมการเกษตร--ไทย--นครพนมth_TH
dc.titleสภาพการผลิตและความต้องการการส่งเสริมการผลิตผักชีฝรั่งของเกษตรกร ในอำเภอธาตุพนม จังหวัดนครพนมth_TH
dc.title.alternativeCulantro (Evyneium foetidum Linn.) production and extension needs of farmers in That phanom District of Nakhon Phanom Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2013.289-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study: (1) socio-economic circumstance of farmers (2) culantro (Eryngium foetidum Linn.) production and marketing circumstance of farmers (3) knowledge relating to culantro production of farmers (4) culantro production extension needs of farmers (5) problems and suggestions for culantro production of farmers. The population in this research was a total of 99 culantro farmers who had registered in the year 2013 in the area of That Phanom District of Nakhon Phanom Province. All of them were studied without random sampling. The research instrument was structured interview form and statistics used included frequency, minimum value, maximum value, mean and standard deviation. The research findings were as follows. (1) Most of the farmers were female with the average age at 51.32 years. They completed Primary School level (Prathom Suksa 4) and joined membership of agricultural institute. Their average experience in culantro production was 4.86 years. So far, they had never been trained on GAP. In occupation, they made their living as rice farmer. Their average occupied agricultural area and their owned culantro planting area were 9.99 and 1.07 rai respectively. Their average number of household member and household labor were 3.77 and 2.01 persons respectively. Temporary labor was hired as well. The Village Fund was their source for loan. In 2013 production cycle, the average production cost was 40,363.64 baht/rai. The average yield was 4,112.63 kg/rai. The selling price was 5 kg/bag, at 133.99 baht averagely. In consequence, their average income was 105,594.95 baht/rai. (2) Culantro production and marketing circumstance; in paddy field, it was planted in clay loam, not repeat planting in the same area, starting in January by tillage and left it dry in the sun averagely 13.74 days, raised beds, width 1.20 m. length along the line of the area, under bamboo shelter covered with slant 60% . The average seed sowing was 9.86 kg/rai allowing irrigation water once a week to flowing along the raised beds’ canals. Weed control was done 1-2 times averagely. They preferred chemical fertilizer to organic fertilizer application. Their average yield harvest in production cycle was 10.04 months. Harvest took place around the month of April up to the month of February in the coming year, by observing the mature of leafs and stalk size. They cut one stalk at a time leaving its roots. They sold to local middlemen merchants at their patches. (3) Knowledge relating to culantro production of farmers was at medium level. (4) Overall extension needs of culantro production by farmers was at high level. Their production needs at the highest level were marketing, transportation and processing technology for products. Transfer pattern by groups was rated at high level. The transfer method need which was found at high level included through knowledge sharing forum, prototype farmer and new generation farmer. The new dimension need of extension system which was rated at the highest level was purposive agricultural service with clarified target. (5) Their overall problem and marketing problem were at high level while production problem was rated at medium level. Their suggestions on production were enhancement of production technology to reduce cost, variety improvement, GAP, and products processing. Their suggestions on marketing included to set up price measures, and to develop products collective center.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
142846.pdfเอกสารฉบับเต็ม20.8 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons