Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1967
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorบำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorสุปราณี ระวังดี, 2519--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2022-11-01T03:22:25Z-
dc.date.available2022-11-01T03:22:25Z-
dc.date.issued2556-
dc.identifier.urihttp://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1967-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2556th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพทางสังคมและเศรษฐกิจของกรรมการกลุ่มวิสาหกิจชุมชนการแปรรูปและผลิตภัณฑ์อาหาร (2) การดาเนินงานของกลุ่มวิสาหกิจชุมชนแปรรูปและผลิตภัณฑ์อาหาร (3) ปัจจัยเงื่อนไขที่มีผลต่อการพัฒนาเครือข่ายกลุ่มวิสาหกิจชุมชนแปรรูปและผลิตภัณฑ์อาหาร (4) แนวทางพัฒนาเครือข่ายกลุ่มวิสาหกิจชุมชนแปรรูปและผลิตภัณฑ์อาหาร (5) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการพัฒนาเครือข่ายวิสาหกิจชุมชนแปรรูปและผลิตภัณฑ์อาหาร ผลการศึกษาพบว่า (1) คณะกรรมการกลุ่มมีอายุเฉลี่ย 48.12 ปี มากกว่าครึ่งจบการศึกษาระดับมัธยมศึกษาตอนปลาย เกือบครึ่งเป็นสมาชิกกองทุนหมู่บ้าน มีตำแหน่งเป็นคณะกรรมการกองทุนหมู่บ้าน มีการรับรู้ข่าวสารจากสื่อบุคคล โดยรับรู้จากผู้นำหมู่บ้านในระดับมาก รองลงมาจากเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรในระดับปานกลาง ประกอบอาชีพทำนาเป็นหลัก มีรายได้ครัวเรือนเฉลี่ย 56,395.83 บาท/ปี รายได้ส่วนใหญ่มาจากการทานา (2) คณะกรรมการกลุ่มทั้งหมด เห็นว่าการก่อตั้งกลุ่มเกิดจากผู้นำชุมชนและการส่งเสริมจากหน่วยงานของรัฐ ที่มาของทุนเกิดจากทรัพยากรของชุมชน ทุนทางปัญญา และการระดมหุ้นของสมาชิก สมาชิกเกือบทั้งหมดมีการเข้าร่วมประชุมทุกครั้ง ในการดำเนินกิจกรรม คณะกรรมการกลุ่มเกินครึ่งใช้วัตถุดิบที่มีในท้องถิ่น ส่วนมากใช้แหล่งงบประมาณจากธนาคารเพื่อการเกษตรและสหกรณ์การเกษตร มีการจาหน่ายสินค้ามีทั้งปลีกและส่ง โดยฝากขายร้านค้าชุมชน (3) ปัจจัยเงื่อนไขที่มีผลต่อการพัฒนาเครือข่าย คณะกรรมการเห็นว่ามีผลในระดับมากทั้งในด้านการจัดการเครือข่าย ด้านนโยบาย และ ด้านการปฏิบัติงานตามโครงการส่งเสริมวิสาหกิจชุมชนของเจ้าหน้าที่ (4) คณะกรรมการกลุ่ม เห็นด้วยในแนวทางพัฒนาเครือข่ายในระยะต่างๆในระดับปานกลาง โดยในระยะเตรียมการ เห็นว่าควรมีการประชาสัมพันธ์ให้เกิดเครือข่าย จัดกิจกรรมแลกเปลี่ยนข้อมูลข่าวสาร กำหนดการประชุมร่วมกัน สนับสนุนทรัพยากรซึ่งกันและกัน ในระยะก่อตั้ง เห็นว่าสมาชิกควรมีการกำหนดเป้าหมายร่วมกัน มีการคัดเลือกกรรมการบริหารเครือข่าย จัดทำระเบียบข้อบังคับเครือข่าย ระยะดำเนินกิจกรรม เห็นว่าต้องมีการร่วมประชุมร่วมกันอย่างสม่ำเสมอ กำหนดแผนยุทธ์การดำเนินงาน ดำเนินกิจกรรมตามแผนที่กำหนดร่วมกัน สนับสนุนทรัพยากรร่วมกัน ติดต่อประสานงานกันอย่างต่อเนื่อง เพิ่มพูนความรู้ให้กับสมาชิกของเครือข่าย และระยะขยายเครือข่ายคณะกรรมการเห็นว่าควรมีการเชื่อมโยงด้านการบริหาร ด้านการตลาด ด้านความรู้ ด้านการวางแผนงาน ด้านกระบวนการจัดการสินค้า สร้างแรงจูงใจ และสร้างผู้นำรุ่นใหม่ (5) ปัญหาที่พบ คือกลุ่มไม่สามารถรวมตัวกันจัดตั้งเป็นเครือข่ายได้ ต้องมีเจ้าหน้าที่ของรัฐช่วยประสานงานอย่างต่อเนื่องตั้งแต่ระดับพื้นที่และระดับเครือข่าย ทั้งนี้ควรเริ่มตั้งแต่การจัดเวทีประชาคม จัดให้มีเวทีพบปะแลกเปลี่ยนเรียนรู้ในด้านต่างๆ เพื่อก่อให้เกิดความเชื่อมโยงเครือข่ายระหว่างกันth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2013.433-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectผลิตภัณฑ์อาหาร--วิสาหกิจชุมชน--ไทย--ยโสธรth_TH
dc.titleการพัฒนาเครือข่ายวิสาหกิจชุมชนการแปรรูปและผลิตภัณฑ์อาหารในจังหวัดยโสธรth_TH
dc.title.alternativeThe development of network community enterprises and processing food and product community enterprises in Yasothon Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2013.433-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this study were (1) to study social and economic state of committee of community enterprise groups in processing food and food products in Yasothon Province; (2) to study their opinions on the operation of the community enterprise groups; (3) to study their opinions on factors affecting the development of the community enterprise group network; (4) to study their opinions on guidelines for developing the community enterprise group network; and (5) to study their problems and suggestions on the development of the community enterprise group network. The population in this study was the committee of community enterprise groups in processing food and food products in Yasothon Province who were in 48 community enterprise groups the competency of which was evaluated to be at good level. The 240 samples were selected by using specific random sampling methodology. The data collecting process was to interview the studied committee. The statistical methodology used to analyze the data by computer programs were frequency, percentage, mean, maximum value, minimum value, and standard deviation. The findings of this study were as follows: (1) the average age of the studied committee was 48.12 years. More than a half of them were educated at higher secondary level. Almost all of them were married. Almost a half of them were a member of the village fund and they were on the committee of the village fund too. And all of them were on the committee of their community enterprise group. They had been transferred information on the community enterprise groups from personal media such as village leaders at much level and agricultural extension officials at medium level. Their main occupation was a farmer. The average of their family income was 56,395.83 baht/year. Most of their income were obtained from their doing rice farming. (2) the community enterprise groups were formed by community leaders and the support from related government sectors at the most level. Most of their capital was derived from community resources, local wisdom, and gathering shares from their members. Almost all of their members attended every meeting. More than a half of their activity operation used raw materials in the local. And most of their budget was taken out from the Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. Their processing food products were distributed both retail and wholesale, and their products were mostly found and bought at community shops. (3) The Committee has agreed that the major factors affecting the development of the Community Enterprise will bethe ability of the members to follow Policy and Project Direction implemented by the Management of the Enterprise.(4)The Committee Members have agreed to develop the Enterprise in phases. The preparation phases should include announcing that the Enterprise will be formed. Organizing activities to share knowledge and share ideas amongst members. Organizing regular meetings to discuss and support each other. In the Creation Phase, Members should be defining Common Goals, selecting members to be on the Management Committee and Create Guidelines and Regulations of the Enterprise. The Operational Phase should includeregular meetings amongst Management and Members, including ideas on planning the direction of the Enterprise then implementing those ideas by following the plans that were agreed upon. By grouping resources together along with frequent Communication, Coordination and Leadership will enhance knowledge to Members. During the Expanding Phase, the Committee has agreed that there should be connection between Management, Marketing, Knowledge and Plans of Operations, Process of Production Management, Increased Morals and to create new Leaders amongst Members.(5) Problems faced were; Group was not able to come together to form the Network. As a result they regularly required Government Officials to help with Coordination of the Local to Network level. They have suggested that the Community should hold a meeting to exchange different Ideas and Knowledge amongst members in order to have strong connection within the Network.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
143741.pdfเอกสารฉบับเต็ม12.17 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons