Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1994
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ศิริลักษณ์ วงส์พิเชษฐ,อาจารย์ที่ปรึกษา | th_TH |
dc.contributor.advisor | วิศิษย์ เกตุปัญญาพงศ์, อาจารย์ที่ปรึกษา | th_TH |
dc.contributor.author | ฮานีย๊ะ กะโด, 2527- | - |
dc.contributor.other | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษา | th_TH |
dc.date.accessioned | 2022-11-02T03:39:21Z | - |
dc.date.available | 2022-11-02T03:39:21Z | - |
dc.date.issued | 2556 | - |
dc.identifier.uri | http://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1994 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (การจัดการการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2556 | th_TH |
dc.description.abstract | การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ เพื่อศึกษาผลของการเสริมเมล็ดคำแสดในอาหารไก่ไข่ต่อ 1) สมรรถภาพการผลิตไข่ 2) ความเข้มของสีไข่แดง 3) คุณภาพไข่ และ 4) ต้นทุนค่าอาหาร ผลการวิจัยพบว่า การเสริมเมล็ดคำแสดในอาหารไก่ไข่มีผลต่อน้ำหนักไข่ เปอร์เซ็นต์ผลผลิตไข่ และความเข้มของสีไข่แดง โดยไก่ไข่ที่ได้รับอาหารเสริมเมล็ดคำแสดท่ีระดับ 1 เปอร์เซ็นต์ในอาหาร (T2) จะให้ นำหนักไข่และเปอร์เซ็นต์ผลผลิตไข่สูงสุด รวมทั้งประสิทธิภาพการใช้อาหารดีกว่าทุกทรีตเมนต์ (P<0.05) สำหรับความเข้มของสีไข่แดงของกลุ่มที่เสริมเมล็ดคำแสด 1 เปอร์เซ็นต์ มีค่าใกล้เคียงกับกลุ่มเสริมสารสี สังเคราะห์ Canthacol 0.06 เปอร์เซ็นต์ คือ 12.88 เทียบกับ 12.50 แต่มากกว่ากลุ่มควบคุม และกลุ่มที่เสริม เมล็ดคำแสด 2 และ 3 เปอร์เซ็นต์ ซึ่งความเข้มของสีไข่แดง 9.81 และ 11.25 และ 10.88 ตามลำดับ (P<0.05) การ เสริมเมล็ดคำแสดในอาหารไก่ไข่มีผลต่อคุณภาพไข่ยกเว้นความตึงข้นไข่ขาว ซึ่งกลุ่มเสริมเมล็ดคำแสด 1 เปอร์เซ็นต์ มีค่าความตึงข้นไข่ขาวมากกว่าทรีตเมนต์อื่นอย่างมีนัยสำคัญ (P<0.05) แม้ว่าการใช้เมล็ดคำแสดจะมี ต้นทุนค่าอาหารสูงกว่าการใช้สารสีสังเคราะห์ Canthacol แต่เมื่อพิจารณาถึงค่าอาหารที่ใช้ในการผลิตไข่ 1 โหล คือ 30.93 บาท ซึ่งใกล้เคียงกับการเสริมสารสีสังเคราะห์ Canthacol ที่มีต้นทุนค่าอาหารคือ 30.39 บาท | th_TH |
dc.format | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.relation.uri | https://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2013.78 | - |
dc.rights | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en_US |
dc.source | Born digital | en_US |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาการจัดการการเกษตร --วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาส่งเสริมการเกษตรและสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.title | ผลของการเสริมเมล็ดคำแสดในอาหารไก่ไข่ต่อคุณภาพไข่และสีไข่แดง | th_TH |
dc.title.alternative | Effect of ground annatto seed supplement in layer diets on egg quality and yolk color | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.identifier.DOI | 10.14457/STOU.the.2013.78 | - |
dc.degree.name | เกษตรศาสตรมหาบัณฑิต | th_TH |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th_TH |
dc.degree.discipline | สาขาวิชาส่งเสริมการเกษตรและสหกรณ์ | th_TH |
dc.degree.grantor | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.description.abstractalternative | This research aims to evaluate the effect of the ground annatto seed supplementation in layer diets on 1) egg production performance, 2) the intensity of yolk color, 3) egg quality, and 4) feed cost. The research was carried out in a completely randomized design with 5 treatments and 5 replications consisting of Treatment 1: commercial feed without annatto seeds as control (T1), Treatment 2: 1% of annatto seeds (T2), Treatment 3: 2% of annatto seeds (T3), Treatment 4: 3% of annatto seeds (T4), and Treatment 5: 0.06% of Canthacol (T5). Twenty five ISA Brown layers at 30 weeks old were raised in the evaporative cooling system house. The experimental trial was carried out for 6 weeks. The results showed that the ground annatto seeds supplement in layer diets enhanced egg weight egg production and the intensity of yolk color. Layer hens receiving the 1% of annatto seeds (T2) showed the highest egg weight and egg production as well as feed efficiency (P<0.05). For the intensity of yolk color, the 1% of annatto seeds group (T2) was comparable to the 0.06% Canthacol group (T5), which was 12.88 VS 12.50. The intensity of yolk color of both T2 and T5 were higher than (P<0.05) that of the control group (T1) and the 2 and 3% of annatto seeds (T3 and T4), which were 9.81 11.25 and 10.88, respectively. Dietary ground annatto seed supplement diets had no significant effects on egg quality parameters, except Haugh Unit which was significant high in the 1% annatto seed treatment (T2). Although ground annatto seed supplement diets had a higher feed cost more than synthetic pigment feed, Canthacol, feed cost per dozen egg of the 1% of annatto seeds group (30.93 Baht) was similar to the 0.06% Canthacol group (30.39 Baht). | en_US |
Appears in Collections: | Agri-Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
144253.pdf | เอกสารฉบับเต็ม | 29.08 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License