Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2017
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorภรณี ต่างวิวัฒน์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorจารุณี คำกอง, 2524--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2022-11-04T02:21:36Z-
dc.date.available2022-11-04T02:21:36Z-
dc.date.issued2556-
dc.identifier.urihttp://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2017-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2555th_TH
dc.description.abstractการวิจัยในครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพพื้นฐานทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร (2) ทัศนคติของเกษตรกรต่อการทำเกษตรยั่งยืน (3) ความคิดเห็นเกี่ยวกับการทำเกษตรยั่งยืนของเกษตรกร และ (4) ปัญหาและข้อเสนอแนะของเกษตรกรที่เกี่ยวข้องกับการทำเกษตรยั่งยืนผลการวิจัยพบว่า (1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 49.82 ปี การศึกษาจบชั้นประถมศึกษาปีที่ 4 แรงงานเฉลี่ย 3.16 คน การถือครองที่ดินในเขตปฏิรูปที่ดินเฉลี่ย14.12 ไร่ และพื้นที่ประกอบอาชีพเกษตรกรรมน้อยกว่า 13 ไร่ (2) ทัศนคติของเกษตรกรเห็นด้วยอย่างยิ่งว่า การทาเกษตรยั่งยืนทำให้มีรายได้และมีอาหารบริโภคตลอดทั้งปี และเป็นรากฐานสาคัญในการสร้างความเข้มแข็งให้กับประเทศ (3) เกษตรกรมีความคิดเห็นว่าปัจจัยต่างๆ มีผลเกี่ยวกับการทำเกษตรยั่งยืน คือ มีความขยัน อดทน รักการเกษตรและสิ่งแวดล้อมในแปลง การตัดสินใจและร่วมกันทำงานในแปลง การสร้างความตระหนักในประโยชน์ที่ได้รับจากการพัฒนาเกษตรยั่งยืน ต้นทุนการผลิตที่สูงขึ้น และผู้บริโภคให้ความสาคัญกับการทำเกษตรที่เป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อม (4) เกษตรกรมีปัญหาระดับปานกลางเกี่ยวกับการขาดแคลนเงินทุนหรือเงินทุน มีภาวะหนี้สิน และต้นทุนการผลิตที่สูงขึ้น เช่น น้ามัน ปุ๋ย เมล็ดพันธุ์ เกษตรกรเสนอแนะให้ ภาครัฐสนับสนุนเงินทุนเป็นรายบุคคลสำหรับผู้ทำเกษตรยั่งยืน และ ให้ภาครัฐจัดตั้งเงินกองทุนด้านการเกษตรในหมู่บ้าน ชุมชนในการส่งเสริมการทำเกษตรยั่งยืนth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2013.275-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectเกษตรกรรมแบบยั่งยืน--ไทย--ยโสธรth_TH
dc.subjectเกษตรกรรมผสมผสานth_TH
dc.titleการทำเกษตรยั่งยืนของเกษตรกรในเขตปฏิรูปที่ดินจังหวัดยโสธรth_TH
dc.title.alternativeSustainable agriculture of Farmers in Land reform Area of Yasothon Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2013.275-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study (1) fundamental social and economic status of farmers, (2) farmers’ attitude towards sustainable agriculture, (3) farmers’ opinions pertaining to sustainable agriculture, and (4) problems and suggestions by farmers on sustainable agriculture. The population in this study was 12,297 farmers who received an official permit giving them the right to do agricultural farming in the land reform area of Yasothon Province. The 201 samples were selected by drawing lots which was a simple random sampling methodo. The data collecting process was to interview the samples. The statistical methodology was used to analyze the data by computerized program. The statistical methods were percentage, minimum value, maximum value, mean, and standard deviation. The findings of this study were as follows: (1) most of the farmers were female with average age of 49.82 years and finished lower primary education. The average farmer labor was 3.16 persons. The average of their occupied area in the land reform area was 14.12 rai (1 rai = 1,600 square meters), while the average of farming area was less than 13 rai. (2) To consider the farmers’ attitude towards sustainable agriculture, they indicated at the “most” level that they would obtain income and would have enough food for consuming through the year from conducting sustainable agriculture, and the sustainable agriculture was an important base in making the country strengthening. (3) They mentioned that there were various factors affecting the sustainable agriculture, these were their diligence and patience, being fond of farming and conserving the environment around the farm, the decision making and cooperation in farm work, realization of the benefit reaped from developing sustainable agriculture, the increase of production cost, and consumers’ being in favor of environmentally friendly farming. Hence, (4) they had problems, at “moderate” level with the insufficiency of capital and debts. The problems also included the increase of production cost which was affected from the higher price of fuel, fertilizer, plant tribe seeds, etc. They suggested that related government agencies should have individually support to the farmers who had perform sustainable agriculture with the sufficient capital, and they should have set agricultural fund in the community in order to support local sustainable agriculture.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
144592.pdfเอกสารฉบับเต็ม14.11 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons