Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2109
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorสินีนุช ครุฑเมือง แสนเสริม, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorบุณยลักษณ์ กำเลิศทอง, 2515--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2022-11-11T04:02:19Z-
dc.date.available2022-11-11T04:02:19Z-
dc.date.issued2555-
dc.identifier.urihttp://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2109-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2555th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) ปัจจัยทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกรในตำบลหนองคุ่ม อำเภอบ่อพลอย จังหวัดกาญจนบุรี (2) ความรู้พื้นฐานและระดับความรู้ที่ได้รับจากแหล่งความรู้ต่างๆ เกี่ยวกับเทคโนโลยีที่เหมาะสมสำหรับการผลิตมันสำปะหลัง (3) การยอมรับเทคโนโลยีที่เหมาะสมสำหรับการผลิตมันสำปะหลัง (4) ปัจจัยที่เที่ยวข้องกับการยอมรับเทคโนโลยีที่เหมาะสมสำหรับการผลิตมันสำปะหลัง(5) ปัญหาและข้อเสนอแนะเที่ยวกับการยอมรับเทคโนโลยีที่เหมาะสมสำหรับการผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า (1) เกษตรกรมากกว่าครึ่งเป็นเพศชาย มีอายุเฉลี่ย 51.3 ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษา มีประสบการณ์ปลูกมันสำปะหลังเฉลี่ย 8.50ปี จำนวนแรงงานในครัวเรือนเฉลี่ย 2.30 คน พื้นที่ปลูกมันสำปะหลังทั้งหมดเฉลี่ย 25.02 ไร่ ผลผลิตมันสำปะหลังเฉลี่ย 3.63 ตันต่อไร่ รายได้เฉลี่ย 7,682.55 บาทต่อไร่ รายจ่ายเฉลี่ย 3,238.37 บาทต่อไร่ (2) เกษตรกรมีความรู้เฉลี่ยในระดับมากที่สุด และระดับความรู้ที่ได้รับจากแหล่งความรู้ต่างๆ ภาพรวมระดับน้อย แหล่งความรู้ที่ได้รับ ด้านสื่อบุคคล ในระดับมาก จากเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรของรัฐ และเพี่อนบ้าน ด้านสื่อกิจกรรม ในระดับมาก จากการจัดฝึกอบรมของหน่วยงานภาครัฐ และ การศึกษาดูงาน ด้านสื่อมวลชน ในระดับมาก จากเอกสารของหน่วยงานราชการ (3) เกษตรกรยอมรับเทคโนโลยีที่เหมาะสมสำหรับการผลิตมันสำปะหลังในเชิงความคิดเห็นระดับมากที่สุดและเกษตรกรมากกว่าสีในน้ำมีการยอมรับในเชิงปฏิบัติ (4) ปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับการยอมรับเทคโนโลยีที่เหมาะสมในเชิงความคิดเห็น ได้แก่ประสบการณ์ปลูกมันสำปะหลัง ความรู้พื้นฐานเที่ยวกับเทคโนโลยีที่เหมาะสมสำหรับการผลิตมันสำปะหลัง และจำนวนแรงงานในครัวเรือน (5) ปัญหาเที่ยวกับการยอมรับเทคโนโลยีที่เหมาะสมสำหรับการผลิตมันสำปะหลังภาพรวมอยู่ในระดับปานกลาง มีข้อเสนอแนะ ได้แก่ ควรจัดให้มีแหล่งพันธุ์ดีและควรฝึกอบรมใน้ความรู้เรื่องการคัดเลือกพันธุ์ดีและวิธีการสุ่มวัดเปอร์เซนต์แป้งก่อนการเก็บเกี่ยว ควรทำฝนเทียมในช่วงฝนแล้งหรือฝนทิ้งช่วงควรปรับให้ค่าจ้างแรงงานถูกลง ควรมีการสนับสนุนสารเคมีแช่ท่อนพันธุ์มันสำปะหลังแก่เกษตรกรเป็นประจำth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนth_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมันสำปะหลัง--การผลิต--เทคโนโลยีที่เหมาะสมth_TH
dc.titleการยอมรับเทคโนโลยีที่เหมาะสมสำหรับการผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกรในตำบลหนองกุ่ม อำเภอบ่อพลอย จังหวัดกาญจนบุรีth_TH
dc.title.alternativeFarmer adoption of appropriate cassava production technology in Nong Kum Sub-district, Bo Phloi District, Kanchanaburi Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this study were to study (1) social and economic factors of farmers in Nong Kum Sub-District, Bo Phloi District, Kanchanaburi Province; (2) their fundamental knowledge and the level of their knowledge transferred from various sources about appropriate technology for cassava production; (3) their adoption of appropriate technology for cassava production; (4) factors relating to their adoption of appropriate technology for cassava production; and (5) their problems and suggestions on their adoption of appropriate technology for cassava production. The population in this study was 303 farmers who had planted cassava in Nong Kum Sub- District, Bo Phloi District, Kanchanaburi Province in the production year 2011/2012. 172 samples were selected by using simple random sampling methodology. The data collecting process was interviewing by using interview form. The statistical methodology used to analyze the data were frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean, standard deviation, range, and multiregression analysis. The findings of this study were as follows: (1) more than half of the studied farmers were male. Their average age was 51.3 years. They were educated at primary level. They had experience in cassava production at average 8.50 years. They had labor at average 2.30 persons. The size of their area used for planting cassava was 25.02 Rai. Their cassava productivity was 3.63 tons/Rai. Their average income was 7,682.55 Baht/Rai, while their average expenditure was 3,238.37 Baht/Rai. (2) the studied farmers had fundamental knowledge at the most level, while the level of their knowledge transferred from various sources was at a little level. Source of knowledge they acquired at high level from the individual media were the government’s agricultural extension officials and their neighbors. Also from events media, they rated at high level from trainings organized by government agencies and study visit. All the same, they rated the mass media at high level from official documents of government agencies. (3) the studied farmers adopted the appropriate technology for cassava production in theory at the most level and more than four-fifths of them adopted it in their real practice. (4) the factors relating to their adoption of the appropriate technology for cassava production in theory were their experience in cassava production, their fundamental knowledge, and the quantity of their labor. And (5) they had problems in the adoption of the appropriate technology for cassava production at medium level. Their suggestions on their adoption of appropriate technology for cassava production were as follows: They should have been supplied with sources of good cassava tribes, and they should have been trained how to select good cassava tribes and how to measure the percentage of the powder of their cassavas before harvesting them by using a random method, the artificial rain should have been made during dry season or the delay period of rain, the labor wage should have been adjusted to be cheaper, and chemical substances used for immersing the stems of cassava tribes should have been supplied to them regularly.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
134500.pdfเอกสารฉบับเต็ม14.36 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons