Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2160
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorบำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorสินีนุช ครุฑเมือง แสนเสริม, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorอังคณา สุวานิช, 2525--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2022-11-14T07:22:31Z-
dc.date.available2022-11-14T07:22:31Z-
dc.date.issued2555-
dc.identifier.urihttp://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2160-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2555th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพเศรษฐกิจและสังคมของสมาชิกศูนย์ข้าวชุมชน (2) การดาเนินงานของศูนย์ข้าวชุมชน (3) สภาพการผลิต สถานภาพการเป็นสมาชิก การรับรู้ข้อมูลข่าวสาร ความพึงพอใจ และความต้องการของสมาชิกต่อการดำเนินงานของศูนย์ข้าวชุมชน (4) ปัจจัยในการดำเนินงานและแนวทางการพัฒนาศูนย์ข้าวชุมชน (5) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการพัฒนาศูนย์ข้าวชุมชนอำเภอมโนรมย์ จังหวัดชัยนาท ผลการวิจัยพบว่า เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง มีอายุเฉลี่ย 51.99 ปี ระดับการศึกษาส่วนใหญ่จบชั้นประถมศึกษา แรงงานในครอบครัวเฉลี่ย 2.29 คน ไม่มีสถานะทางสังคม ทาการเกษตรเป็นอาชีพหลัก อาชีพรองคือรับจ้างทั่วไป ประสบการณ์ในการทำนาเฉลี่ย 28 ปี พื้นที่ถือครองเฉลี่ย 45 ไร่ ส่วนใหญ่กู้ยืมเงินจากสหกรณ์การเกษตร ใน 1 ปี ผลิตเมล็ดพันธุ์ข้าวเฉลี่ย 75.33 ตัน ราคาเมล็ดพันธุ์ข้าวต่อกิโลกรัมเฉลี่ย 14.83 บาท จำนวนผู้ผลิตแปลงพันธุ์ข้าวเฉลี่ย 12.33 คน ผลิตข้าวพันธุ์กข. 31 ทั้ง 3 กลุ่ม มีการตรวจสอบการตัดพันธุ์ปนและคุณภาพเมล็ดพันธุ์ ไม่มีลานตากข้าว คัดเลือกคณะกรรมการศูนย์ข้าวโดยการเลือกตั้ง วาระ 2 ปี มีการบริหารจัดการศูนย์ การประชาสัมพันธ์ มีการซื้อและจำหน่ายเมล็ดพันธุ์ อบรมถ่ายทอดความรู้ กำหนดแผนการดำเนินงาน กำหนดวัตถุประสงค์ ไม่มีกองทุนกู้ยืม รับรู้ข้อมูลข่าวสารจากเจ้าหน้าที่รัฐ มีความพึงพอใจสภาพการดำเนินงานด้านการซื้อและจำหน่ายเมล็ดพันธุ์ และด้านกรรมการและผู้นำ กิจกรรมที่ต้องการคือการอบรมถ่ายทอดความรู้ ด้านปัจจัยภายใน เช่น ผู้นำ สมาชิก การบริหารศูนย์ข้าวชุมชน ทรัพยากรและเงินทุน กิจกรรมการผลิต ส่วนปัจจัยภายนอก เช่น การดำเนินการของภาครัฐ เจ้าหน้าที่ สภาพพื้นที่ แนวทางการพัฒนา สมาชิกต้องมีส่วนร่วมในการดำเนินงาน มีการวางแผนการดาเนินงานร่วมกัน ระบบตรวจสอบควบคุมการผลิตให้มีคุณภาพดี มีการแลกเปลี่ยนเรียนรู้ระหว่างกลุ่มศูนย์ข้าวฯ การประสานงานกับหน่วยงานของภาครัฐในเรื่องความรู้และการสนับสนุนด้านงบประมาณ ปัจจัยการผลิตอย่างต่อเนื่อง การวางแผนดำเนินธุรกิจเพื่อต่อยอดกิจกรรมการผลิตในกลุ่ม ปัญหาคือ สมาชิกไม่ปฏิบัติตามขั้นตอนการผลิตเมล็ดพันธุ์ กลุ่มไม่มีแผนการดำเนินงาน ข้อเสนอแนะคณะกรรมการควรให้คาแนะนำและวางแผนการดำเนินงานทุกขั้นตอนth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2012.110-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectศูนย์ข้าวชุมชน--ไทย--ชัยนาท--การบริหาร.th_TH
dc.titleการพัฒนาศูนย์ข้าวชุมชน อำเภอมโนรมย์ จังหวัดชัยนาทth_TH
dc.title.alternativeCommunity rice center development in Manorom District, Chainat Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2012.110-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study (1) socio-economic circumstance of the Community Rice Center members (2) operations of the Community Rice Center (3) production circumstance, membership circumstance, receiving information and news, satisfaction and needs of the Community Rice Center members (4) operations factors and directions for the Community Rice Center development (5) problems and recommendations for the Community Rice Center development. The population in this study comprised a number of 139 members of the Community Rice Center development in Manorom District, Chainat Province. Data was collected by questionnaires distributed to the Community Rice Center members, and issues analysis when discussed with the members who were the Board. Obtained data was analyzed by computer programs. Statistics used included frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean and standard deviation. From the research results, it was found most of the farmers were Buddhist female with the average age at 51.99 years. They completed primary education level. Their average household labor was 2.29 persons. Apart from being members of the Community Rice, most of them became members of the agricultural cooperatives body. They did not have any social status. Their main occupation was farmer while their subordinate occupation was hired labor. Their average experience in rice farming was 28 years. Their average occupied area was 45 rai. Most of them applied loan from the agricultural cooperatives. Their average production of rice seeds was 75.33 tons in one year. The average price of rice seeds was 14.83 baht/kg. The average number of farmer producing patches for rice seeds propagation was 12.33 persons. All of the three groups produced Kor Khor or RD 31. Seeds of mixed variety, harvest and seeds quality would be examined. There was no rice ground. Election of the Board of Community Rice Center was organized holding two-year term of service. At the Center, there was a report of organizing management administration of the Center, public relations, purchase and sale of rice seeds variety, knowledge transfer training, identification of work plan, identification of objectives, but no fund for loan, receiving news and information from official staff and satisfactory circumstance towards purchase and sale of rice seeds variety. For the Board and leaders, their needs included knowledge transfer training on production factors, internal factors i.e. leaders, members, management administration of the Center, resources and capital, production activity as well as external factors i.e. operations of the government sector, authorities, physical condition of the area, and general circumstance. In terms of the directions for the Center development; it required members participation in the Center operations by jointly planning together, promoting qualified quality control in production system, knowledge sharing between the Community Rice Center groups, coordinating continuously with government agency about knowledge, budget contribution, production factors and business planning to proceed with further production activity among the groups. In terms of problems, members were found failed to practice according to production steps of rice seeds variety. The groups did not undertake continued separation of seeds of mixed variety, none of work plan and none of production plan was found. The Board was suggested to provide advice and to plan every step in the Center operations.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
135269.pdfเอกสารฉบับเต็ม14.08 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons