Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2256
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | สุนันท์ สีสังข์, อาจารย์ที่ปรึกษา | th_TH |
dc.contributor.advisor | สมจิต โยธะคง, อาจารย์ที่ปรึกษา | th_TH |
dc.contributor.author | ทองใบ อินวิเชียร, 2510- | - |
dc.contributor.other | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษา | th_TH |
dc.date.accessioned | 2022-11-29T03:08:50Z | - |
dc.date.available | 2022-11-29T03:08:50Z | - |
dc.date.issued | 2555 | - |
dc.identifier.uri | http://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2256 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2555 | th_TH |
dc.description.abstract | การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อการศึกษา (1) สภาพทางด้านสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกรผู้ปลูกพริก (2) ศักยภาพของเกษตรกรในการปลูกพริกเพื่อความปลอดภัย (3) การปฏิบัติในการใช้สารเคมีในการปลูกพริกของเกษตรกร และ (4) ปัญหาในการปลูกพริกเพื่อความปลอดภัยของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า (1) เกษตรกรผู้ปลูกพริกร้อยละ 63.0 เป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 43.88 ปี จบการศึกษาชั้นประถมตอนปลาย ร้อยละ 51.85 สมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 4.84 คน มีประสบการณ์ในการปลูกพริกเฉลี่ย 4.89 ปี แรงงานในครัวเรือนเฉลี่ย 2.53 คน จ้างแรงงานปลูกพริกเฉลี่ย 3.44 คน พื้นที่การเกษตรเฉลี่ย 17.04 ไร่เป็นของตนเองเฉลี่ย 14.72 ไร่ เช่าพื้นที่ทาการเกษตรเฉลี่ย 2.39 ไร่ มีพื้นที่ปลูกพริกเฉลี่ย 2.19 ไร่ ใช้ต้นทุนในการปลูกพริกเฉลี่ย 7,636.02 บาท/ไร่ มีรายได้ภาคการเกษตรเฉลี่ย 105,746.30 บาท/ไร่ ส่วนใหญ่ใช้ทุนตนเองในการปลูกพริก (2) สิ่งจูงใจให้เกษตรกรปลูกคือรายได้ดีและเป็นการเพิ่มรายได้หลังฤดูการทำนา ศักยภาพในการปลูกพริกเพื่อความปลอดภัย พบว่าเกษตรกรส่วนใหญ่มีศักยภาพในการปฏิบัติอยู่ในระดับมาก (3) ความรู้เกี่ยวกับการใช้สารเคมี พบว่า เกษตรกรส่วนใหญ่มีความรู้พื้นฐานในใช้สารเคมีในระดับมาก (4) ปัญหาในการปลูกพริก พบว่า เกษตรกรกึ่งหนึ่งมีปัญหาด้านราคาพริกตกต่ำและขาดแรงงานในช่วงเก็บเกี่ยวผลผลิต มีข้อเสนอแนะว่า เกษตรกรควรหาความรู้เรื่องการป้องกันกำจัดศัตรูพริกโดยประสานขอรับความรู้จากหน่วยงานที่เกี่ยวข้อง รัฐควรให้การสนับสนุนในเรื่อง การควบคุมราคาปัจจัยการผลิต ควบคุมราคาพริกให้เหมาะสมกับคุณภาพ และจัดตลาดกลางรับซื้อผลผลิตโดยมีเจ้าหน้าที่รัฐดูแล | th_TH |
dc.format | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.relation.uri | https://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2012.256 | - |
dc.rights | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en_US |
dc.source | Born digital | en_US |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | พริก--การปลูก | th_TH |
dc.subject | ผักปลอดสารพิษ | th_TH |
dc.title | ศักยภาพของเกษตรกรในการปลูกพริกเพื่อความปลอดภัยในอำเภอพิบูลมังสาหาร จังหวัดอุบลราชธานี | th_TH |
dc.title.alternative | Farmers' potentials for safety chili production in Phibun Mangsahan District of Ubon Ratchathani Province | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.identifier.DOI | 10.14457/STOU.the.2012.256 | - |
dc.degree.name | เกษตรศาสตรมหาบัณฑิต | th_TH |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th_TH |
dc.degree.discipline | สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ | th_TH |
dc.degree.grantor | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.description.abstractalternative | This research aimed to study as follows: (1) socio-economic characteristics of farmers, (2) farmers’ potentials in safety chili production, (3) farmers’ practices in using chemical substances for chili production, and (4) problems of farmers in safety chili production. The data were obtained from 180 samples of the total 351 farmers who planted chilies in Phibun Mangsahan District, Ubon Ratchathani Province by using an interviewed questionnaire. Frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean, standard deviation, and ranking were utilized for data analysis by using computerized program. The findings showed that (1) the majority of farmers were female accounted for 63.0 percent with an average age of 43.8 years, and 51.85 percent graduated from primary school. They had an average household number of 4.84 persons and experienced in chili production for an average of 4.89 years. The average numbers of household labor and paid labor were 2.53 persons and 3.44 persons. The farmers had farming area with an average of 17.04 rai per family, 2.39 rai of their owns and 2.39 rai rental. The average chili planting area was 2.19 rai. The average cost of investment was 7,636.02 baht/rai and an average return was 105,746.30 baht/rai. Most of them used their own budget for chili production. (2) Good return of chili production and additional income of family after rice harvesting were the farmers’ motivation. Furthermore, farmers had high potentials in chili production. (3) The majority of farmers had knowledge in chemical utilization at high level. (4) A half of farmers had problems in low chili price and insufficient labor for harvesting. They suggested that farmers should acquire knowledge in chili pest controls by communicating with government agencies. The government should support farmers by controlling agricultural supply prices and set up chili price appropriated with quality. Hence, The chili market operated by the government should be established | en_US |
Appears in Collections: | Agri-Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
137718.pdf | เอกสารฉบับเต็ม | 14.85 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License