Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/3025
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorสัจจา บรรจงศิริ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorพงศ์พันธุ์ เธียรหิรัญ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorสายใจ แสงอรุณ, 2521--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-02-03T06:51:38Z-
dc.date.available2023-02-03T06:51:38Z-
dc.date.issued2557-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/3025-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (การจัดการการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2557th_TH
dc.description.abstractการวิจัยนี้วัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพพื้นฐานทางเศรษฐกิจและสังคมของเกษตรกรผู้ปลูกข้าวพันธุ์ขาวดอกมะลิ 105 ของเกษตรกร 2) การจัดการการผลิตข้าวพันธุ์ขาวดอกมะลิ 105 ของเกษตรกร 3) ต้นทุนและผลตอบแทนของการผลิตข้าวพันธุ์ขาวดอกมะลิ 105 ของเกษตรกร 4) ปัญหาในการผลิตข้าวพันธุ์ขาวดอกมะลิ 105 และ 5) ข้อเสนอแนะของเกษตรกรในการจัดการกระบวนการผลิตข้าวพันธุ์ขาวดอกมะลิ 105 ผลการวิจัย พบว่า 1) เกษตรกรส่วนมากเป็นเพศชาย มีอายุเฉลี่ย 53.82 ปี จบชั้นประถมศึกษาปีที่ 4 มีสมาชิกในครัวเรือน 4.01 คน ไม่ได้เป็นผู้นำชุมชน เป็นสมาชิกกลุ่มทางการเกษตร เป็นลูกค้าธนาคารเพื่อการเกษตรและสหกรณ์พื้นที่ทำนาปีเฉลี่ย 7.92 ไร่ พื้นที่ปลูกข้าวพันธุ์ขาวดอกมะลิ 105 เฉลี่ย 5.44 ไร่ ใช้แรงงานภายในครัวเรือนและจ้างบางส่วน มีสมาชิกในครัวเรือนที่เป็นแรงงานเฉลี่ย 1.16 คน ส่วนใหญ่ทำนาในที่นาของตนเองและที่เช่าเพิ่มเติม ปลูกข้าว ปีละ 1 ครั้ง ใช้เงินทุนของตนเอง แหล่งสินเชื่อมาจากธนาคารเพื่อการเกษตรและสหกรณ์ มีอาชีพเสริมรับจ้างทั่วไป 2) การจัดการการผลิตข้าวพันธุ์ขาวดอกมะลิ 105 พบว่าเกษตรกร ปลูกข้าวเดือนมิถุนายน เก็บเกี่ยวเดือนพฤศจิกายน พื้นที่นาเป็นที่ลุ่มดินร่วนปนทราย ใช้น้าฝนในการทำนา ปลูกแบบปักดาและใช้แรงงานคนเป็นหลัก ใช้อัตราเมล็ดพันธุ์เฉลี่ย 13.01 กิโลกรัม/ไร่ มีการแช่และห่อหุ้มเมล็ดพันธุ์ก่อนหว่านหรือก่อนตกกล้า อายุต้นกล้าที่ใช้เฉลี่ย 33.60 วัน ใช้ปุ๋ยเคมีร่วมกับปุ๋ยอินทรีย์ มีการรักษาระดับน้ำแต่ไม่ได้ทำตลอดฤดูกาลผลิต กาจัดวัชพืชโดยใช้สารเคมี ไม่มีการป้องกันและกำจัดโรคและแมลงศัตรูข้าวไม่มีการระบายน้ำออกก่อนการเก็บเกี่ยว ใช้รถเกี่ยวนวดข้าวเก็บเกี่ยวผลผลิต แล้วจะนำไปจำหน่ายทันที ถ้าใช้แรงงานคน จะตากฟ่อนข้าวไว้ในนา 1 –3 วัน ก่อนนวด ส่วนใหญ่ เข้าร่วมโครงการรับจำนำข้าวเปลือก 3) ต้นทุนและผลตอบแทนของการผลิตข้าว พบว่าต้นทุนการผลิตทั้งหมด 5,687.99 บาทต่อไร่ ผลตอบแทน เฉลี่ย 7,088.06 บาท/ไร่ กาไรสุทธิเฉลี่ย 1,400.07 บาท/ไร่ 4) ปัญหาในการผลิต พบว่า ปัญหาระดับมากคือด้านแรงงาน ปุ๋ยเคมีและสารเคมี 5) ข้อเสนอแนะของเกษตรกรในการจัดการ ได้แก่ ด้านการผลิต ต้องดูแลเอาใจใส่สำรวจตรวจแปลงนาอย่างสม่าเสมอ ด้านปัจจัยการผลิตควรควบคุมราคา ด้านความรู้ หน่วยงานราชการควรอบรมให้ความรู้เรื่องการผลิต ปุ๋ยอินทรีย์ ปุ๋ยชีวภาพ ด้านเทคโนโลยีการผลิต ควรสนับสนุนรถเกี่ยวนวดข้าวให้เพียงพอ และในด้านการตลาด รัฐบาลควรมีโครงการช่วยเหลือเกษตรกรด้านราคาข้าวth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2014.159-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาการจัดการการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectข้าว--การปลูกth_TH
dc.subjectข้าว--พันธุ์ขาวดอกมะลิ 105th_TH
dc.titleการจัดการกระบวนการผลิตข้าวหอมมะลิพันธุ์ขาวดอกมะลิ 105 ในฤดูนาปี 2556 ตำบลบ้านสาง อำเภอเมืองพะเยา จังหวัดพะเยาth_TH
dc.title.alternativeProcess management of Khoa Dawk Mali 105 rice production in the 2013 wet season at Ban Sang Sub-district, Mueang District, Phayao Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2014.159-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe main purposes of this research were to investigate 1) the economic and social conditions of the farmers who grow ‘Khao Dawk Mali 105’ cultivar rice; 2) the management of ‘Khao Dawk Mali 105’ rice production; 3) the costs and returns of ‘Khao Dawk Mali 105’ rice production; 4) the problems of ‘Khao Dawk Mali 105’ rice production; and 5) the suggestions of the farmers for ‘Khao Dawk Mali 105’ rice production. The subjects in this study were 212 farmers who grew ‘Khao Dawk Mali 105’ in the wet season of 2013 in Ban Sang Sub-district, Mueang District, Phayao Province. Interview was the data collecting method. The instrument was an interview form. Data analysis was done by using descriptive statistics: frequency, percentage, mean, absolute minimum, absolute maximum and standard deviation. The findings found that: 1) most of the farmers were educated to level Patomsuksa 4 (fourth grade primary school), male, with an average age of 58.82, and the average family size was 4.01 people. They were not community leaders. They were members of agricultural groups and customers of the Bank for Agriculture and Agricultural Co-Operatives. The area for growing in-season rice field was average 7.92 rais (1 rai = 1,600 m2). The area of growing ‘Khao Dawk Mali 105’ cultivar was average 5.44 rais. Most of the workers were the family members and some were hired helpers. The average number of working family members was 1.16. Most of them worked on their own farms and also rented land. They grew rice once a year at their own cost. Loan sources were from the Bank for Agriculture and Agricultural Co-Operatives. Their extra careers were as hired laborers. 2) For the management of ‘Khao Dawk Mali 105’ rice production, the farmers grew rice in June, and harvested in November. The area of growing rice was lowland with sandy loam soil. They mainly used rain water to grow rice. The main way of growing was transplanting by hand. The 13.01 kilograms/rai (1,600 m2) of seeds were given by the government. The seeds were wrapped and soaked before sowing. The average of appropriate seedling for transplanting was 33.60 days. The farmers used both organic and chemical fertilizers. The water level in the rice fields was controlled; however, it did not last long till the end of production. Chemicals were used to control weeds. There were no insect prevention activities or pesticides. The farmers did not drain before harvest time. They used machinery to harvest and thresh, and then sold the products as soon as possible. If the products were hand harvested, they were dried 1-3 days in the rice field before threshing. Most of the farmers joined in the rice-pledging scheme. 3) As for costs and returns, there were 5,687.99 baht/rai costs and 7,088.06 baht/rai returns. The average profit was 1,400.07 baht/rai. 4) The problems found in the ‘Khao Dawk Mali 105’ rice production were labor shortage, chemical fertilizers and other chemicals. 5) The suggestions of the farmers were divided into several parts. The farmers must pay attention to their farm frequently. Controlling rice price must be the main factor for the management of rice production. The government should run a seminar about the organic fertilizers in order to provide better knowledge to farmers. Engine harvesters should be supported efficiently for farmers. The government should be responsible for running the rice price projects in order to increase the farmers’ income in the long termen_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
146078.pdfเอกสารฉบับเต็ม12.31 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons