Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/4885
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorบำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorสีนีนุช ครุเมือง แสนเสริม, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorนารถฤดี พันธ์ทอง, 2502--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-03-24T07:11:28Z-
dc.date.available2023-03-24T07:11:28Z-
dc.date.issued2557-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/4885-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2557th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพสังคม เศรษฐกิจของเกษตรกรและเจ้าหน้าที่ผู้เกี่ยวข้องในการส่งเสริมการปลูกผักปลอดภัยในโรงเรือนปิดขนาดเล็ก (2) ความคิดเห็นของเกษตรกรและเจ้าหน้าที่ผู้เกี่ยวข้องต่อความเหมาะสมในการส่งเสริมการปลูกผักปลอดภัยในโรงเรือนปิดขนาดเล็ก (3) ความรู้เรื่องการใช้สารเคมีในการปลูกผักปลอดภัยของเกษตรกร (4) การดำเนินงานตามวัตถุประสงค์โครงการของเกษตรกรและเจ้าหน้าที่ผู้เกี่ยวข้อง (5) ปัญหา อุปสรรค ข้อเสนอแนะของเกษตรกรและเจ้าหน้าที่ผู้เกี่ยวข้องในการส่งเสริมการปลูกผักปลอดภัยในโรงเรือนปิดขนาดเล็ก จังหวัดสิงห์บุรี ผลการวิจัย พบว่า (1) เกษตรกรเป็นเพศหญิง มีอายุเฉลี่ย 43.55 ปี มีการศึกษาระดับประถมศึกษา มีประสบการณ์ในการปลูกผักเฉลี่ย 4.16 ปี มีแรงงานในครัวเรือน 3-4 คน มีขนาดพื้นที่ทาการเกษตรเฉลี่ย 18.62 ไร่ มีรายได้ในครัวเรือนเฉลี่ย 12,094 บาทต่อเดือน มีต้นทุนที่ใช้ในการปลูกผักเฉลี่ย 1,777 บาทต่อโรงเรือน มีแหล่งเงินทุน คือ ธนาคารเพื่อการเกษตรและสหกรณ์การเกษตร มีการติดต่อเจ้าหน้าที่เกษตร เฉลี่ย 2.05 ครั้งต่อสัปดาห์ และมีระดับการได้รับรู้ข้อมูลข่าวสารในระดับมาก มีความคิดเห็นต่อความเหมาะสมในการส่งเสริมการปลูกผักปลอดภัยในโรงเรือนปิดขนาดเล็ก ในระดับมาก ความรู้เรื่องการใช้สารเคมีในการปลูกผักปลอดภัยที่ตอบได้ถูกต้องทั้งหมดร้อยละ 100 มีเพียง 1 ประเด็น คือ การอ่านฉลากให้เข้าใจก่อนการใช้สารเคมีทางการเกษตรจะช่วยลดอันตรายที่อาจจะเกิดขึ้นต่อเกษตรกร มีความคิดเห็นต่อการดำเนินงานตามวัตถุประสงค์โครงการในระดับมาก มีปัญหา อุปสรรคในการส่งเสริมการปลูกผักปลอดภัยในโรงเรือนปิดขนาดเล็ก ในระดับปานกลาง ข้อเสนอแนะ คือ ควรมีเจ้าหน้าที่รับผิดชอบโดยตรงกับการส่งเสริมการปลูกผักปลอดภัยในโรงเรือนปิดขนาดเล็ก ให้เพียงพอกับความต้องการของเกษตรกร (2) ในส่วนของเจ้าหน้าที่ผู้เกี่ยวข้องส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง มีอายุเฉลี่ย 30.86 ปี มีระดับการศึกษาปริญญาตรี มีรายได้ในครัวเรือนเฉลี่ย 16,536 บาทต่อเดือน มีความคิดเห็นต่อความเหมาะสมในการส่งเสริมการปลูกผักปลอดภัยในโรงเรือนปิดขนาดเล็ก ในระดับมาก มีความรู้เรื่องการใช้สารเคมีในการปลูกผักปลอดภัย ตอบได้ถูกต้องทั้งหมดเกือบทุกประเด็น มีความคิดเห็นต่อการดำเนินงานตามวัตถุประสงค์โครงการ ในระดับมาก มีปัญหา อุปสรรค ในการส่งเสริมการปลูกผักปลอดภัยในโรงเรือนปิดขนาดเล็ก ในระดับปานกลาง ข้อเสนอแนะ คือ หน่วยงานที่เกี่ยวข้องควรมีการพัฒนาระบบการให้ข้อมูลข่าวสารแก่เกษตรกรให้เป็นไปอย่างมีประสิทธิภาพมากยิ่งขึ้นth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2014.42-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectผัก--การปลูกth_TH
dc.subjectผักไร้สารพิษ--การปลูกth_TH
dc.subjectผัก--โรงเรือนth_TH
dc.titleการส่งเสริมการปลูกผักปลอดภัยในโรงเรือนปิดขนาดเล็กของเกษตรกรในจังหวัดสิงห์บุรีth_TH
dc.title.alternativeSafety vegetable production in closed small green house in Sing buri Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2014.42-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this study were (1) to study social and economic state of farmers and agricultural officials who related to the project on safety vegetable production extension in closed small green house in Sing Buri Province; (2) to study the opinions of the farmers and the related agricultural officials on the suitability of the safety vegetable production extension in closed small green house; (3) to study the farmers’ knowledge of chemical substance application in their safety vegetable production; (4) to study the operation of the farmers and related agricultural officials adhering to the objectives of the project; And (5) to study problems/constraints and suggestions of the farmers and related agricultural officials on the safety vegetable production extension in closed small green house. The population in this study consisted of 2 groups, these were 90 farmers who participated in the project on the safety vegetable production extension in closed small green house in Sing Buri Province, and 30 related agricultural officials. The data collecting process was to answer questions in the questionnaires. The statistical methodology used to analyze the data by computer programs were frequency, percentage, mean, and standard deviation. The findings of this study were as follows: (1) most of the studied farmers were female with average age at 43.55 years. They were educated at primary level. The average period of their experience in vegetable growing was 4.16 years. The average quantity of the labor in their family was 3-4 persons. The average size of their area used in agricultural sections was 18.62 rai. Their average family income was 12,094 baht/month. Their average cost used in vegetable growing in closed small green house was 1,777 baht per one green house. Their capital source was the Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. The average frequency of their contact with the related agricultural officials was 2.05 times/week. They had received agricultural information at much level. Their opinions on the suitability of the safety vegetable production extension in closed small green house were at much level. To consider their knowledge of chemical substance application in growing safety vegetable, it was found that they could answer the questions in the questionnaires correctly 100% in only one issue, that was to read the label so carefully that they could understand it thoroughly before applying the chemical substances in order to decrease dangers which possibly occurred to them. Their opinions on the operation adhering to the objectives of the project were at much level. And their problems/constraints on safety vegetable production extension in closed small green house were at medium level. They suggested that there should have been more agricultural officials who were directly responsible for the project to meet the farmers’ demand. (2) most of the related agricultural officials were female with average age at 30.86 years. They were educated at bachelor degree. Their average family income was 16,536 baht/month. Their opinions on the suitability of the safety vegetable production extension in closed small green house were at much level. To consider their knowledge of chemical substance application in growing safety vegetable, it was found that they could answer the questions in the questionnaires correctly 100% in almost every issue. Their opinions on the operation adhering to the objectives of the project were at much level. And their problems/constraints on safety vegetable production extension in closed small green house were at medium level. They suggested that the related government sectors should have developed the system for transferring agricultural information to the farmers to be more efficient.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
148078.pdfเอกสารฉบับเต็ม17.96 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons