Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/4888
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorภรณี ต่างวิวัฒน์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorฉันทนา ทองพันชั่ง, 2522--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-03-24T07:20:12Z-
dc.date.available2023-03-24T07:20:12Z-
dc.date.issued2557-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/4888-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2557th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร (2) การผลิตหอมแดงตามระบบการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกร (3) ปัญหาและข้อเสนอแนะของเกษตรกรเกี่ยวกับการผลิตหอมแดงตามระบบการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี ผลการศึกษาสรุปได้ดังนี้ (1) เกษตรกรมีอายุเฉลี่ย 49.92 ปี จบการศึกษาชั้นประถมศึกษา จำนวนสมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ยจำนวน 4.90 คน ส่วนมากเป็นสมาชิกกลุ่ม/สถาบันเกษตรกรอื่นๆ ไม่มีตาแหน่งทางสังคม และการรับรู้ข่าวสารเกี่ยวกับการผลิตหอมแดงตามระบบการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีสาหรับพืชอาหารในระดับมากที่สุดจากเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตร ส่วนมากมีอาชีพหลักทำการเกษตร รายได้รวมทั้งปี เฉลี่ย 159,939.50 บาท รายได้จากการผลิตหอมแดง เฉลี่ย 52,988.74 บาท หนี้สินของครัวเรือน เฉลี่ย 157,816.35 บาท (2) พื้นที่ปลูกหอมแดงเฉลี่ย 3.43 ไร่ ผลิตหอมแดงปีละ 2 ครั้ง พื้นที่ปลูกหอมแดงที่รับรองแหล่งผลิต GAP พืช (หอมแดง) 1 -2 ไร่ และเป็นของตนเอง ใช้แรงงานในการปลูกหอมแดง เฉลี่ย 8.48 คน แหล่งน้ำส่วนมากอาศัยน้ำฝน พื้นที่เป็นที่ราบ คุณภาพของผลผลิตสะอาด สภาพทั่วไปของหอมแดงสมบูรณ์ ผลผลิตสม่ำเสมอ เกษตรกรทุกรายใช้หัวพันธุ์ปลูก มีการไถเตรียมดินเฉลี่ย 4.21 ครั้ง วัสดุปรับปรุงดินที่ใช้ในการเตรียมดินก่อนปลูกส่วนมากใช้ปูนขาว และต้นทุนการผลิตหอมแดง เฉลี่ย 17,525.67 บาทต่อไร่ (3) เกษตรกรเกือบทั้งหมดปฏิบัติตามระบบการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีสาหรับพืชอาหาร ในด้านการเตรียมการก่อนผลิต การจัดการผลผลิตให้ปลอดภัยจากศัตรูพืช การจัดการเก็บเกี่ยวและหลังการเก็บเกี่ยว และการจดบันทึกข้อมูลประจาแปลง (4) ปัญหาอยู่ในระดับความรุนแรงมากที่สุด ในการเลือกแหล่งน้ำที่มีเพียงพอ การอ่านฉลากคำแนะนาก่อนการใช้สารเคมี เนื่องจากพื้นที่ปลูกหอมแดงมากกว่าพื้นที่ปลูกหอมแดง ที่ได้รับ GAP และการเสนอแนะด้านการจัดหาแหล่งน้ำชลประทานในเขตผลิตหอมแดง การให้ความรู้เกษตรกร ผู้ปลูกหอมแดง ในการพยากรณ์การระบาดของศัตรูพืช การเชื่อมโยงตลาดแบบครบวงจร และสนับสนุนให้เกษตรกร ทาปฏิทินการเพาะปลูกหอมแดงth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2014.136-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectหอมแดง--การผลิตth_TH
dc.titleการผลิตหอมแดงตามระบบการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกรในจังหวัดศรีสะเกษth_TH
dc.title.alternativeShallot production adhering to good agricultural practice by farmers in Si Sa Ket Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2014.136-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study (1) socio-economic status of shallot farmers in Si Sa Ket Province, (2) the situation of shallot production adhering to good agricultural practice, and (3) problems and suggestions on the shallot production adhering to good agricultural practice. The population in this study was 499 shallot farmers in Si Sa Ket Province whose GAP plant production source was guaranteed. The 222 samples were selected by using stratified random sampling methodology. The data were collected by using structural questionnaires. The statistics used to analyze the data by computerized program were frequency, percentage, mean, standard deviation, maximum value, and minimum value. The findings of this study were as follows: (1) the average age of the shallot farmers was 49.92 years and they were educated at primary level. The average of household member was 4.90 persons. Most of them were a member of a farmer group and had no social position. They had received information on the shallot production adhering to good agricultural practice for plants from agricultural extensionists at most level. The main occupation was farming with the average total farming income was 159,939.50 baht/year, while the average income of shallot production was 52,988.74 baht/year; and the average of the household debt was 157,816.35 baht/year. (2) The average shallot cultivating area was 3.43 rai (1 rai = 1,600 square meters); they grew shallots twice a year; the shallot cultivating area of which GAP plant production source was guaranteed was 1-2 rai and the land belonged to them. The average number of labor in growing shallots was 8.48 persons. The water supply mostly depended on rain, and the shallot cultivating area was mostly on the plain. The produce was clean and perfect, and they had regular production of shallots. All of the farmers grew shallots by using shallot tubers; the average frequency of earth plowing in soil preparation stage was 4.21 times; lime would be applied to the soil to improve the soil quality in this stage as well; and the average cost of shallot production was 17,525.67 baht/rai. (3) Almost all of the farmers had practiced adhering to good agricultural practice for plants in the aspect of soil preparation before growing shallots, pest control, harvesting and after harvesting management, and data recording for each plot. Furthermore (4) the farmers had problems at the highest level on finding sufficient water sources and following the instructions on the labels before applying chemicals to the plants because the area for cultivating general shallots was larger than the area of which GAP plant production source was guaranteed. They suggested that irrigation sources should be supplied, and they should be transferred knowledge of forecasting the pest spread, market linking as one-stop service, including supporting them how to set the calendar/schedule of shallot productionen_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
148080.pdfเอกสารฉบับเต็ม13.41 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons