Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5651
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorบำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorนลทวรรณ มากหลาย, 2507--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-04-27T03:23:33Z-
dc.date.available2023-04-27T03:23:33Z-
dc.date.issued2557-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5651-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2557th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) ปัจจัยพื้นฐานส่วนบุคคล สังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกรรุ่นใหม่จังหวัดระยอง (2) กระบวนการพัฒนาเกษตรกรรุ่นใหม่ (3) เปรียบเทียบศักยภาพของเกษตรกรรุ่นใหม่ก่อนและหลังจัดกระบวนการเรียนรู้ (4) ปัจจัยเอื้อที่มีผลต่อการพัฒนา (5) แนวทางการพัฒนา เกษตรกรรุ่นใหม่ (6) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการพัฒนาเกษตรกรรุ่นใหม่ ผลการวิจัยพบว่า (1) สมาชิก เกษตรกรรุ่นใหม่ สองในสามเป็นเพศชาย มีอายุเฉลี่ย 36.93 ปี จบการศึกษาระดับปริญญาตรี มีประสบการณ์การทำการเกษตรเฉลี่ย 1.9 ปี ครึ่งหนึ่งเป็นอาสาสมัครและผู้นำชุมชน ส่วนใหญ่เป็นสมาชิกกลุ่ม/องค์กรที่เกี่ยวข้องกับการเกษตรได้รับข้อมูลข่าวสารด้านการเกษตรจากเจ้าหน้าที่รัฐ ปราชญ์ชาวบ้าน/เกษตรกรปราดเปรื่องและอาสาสมัครเกษตร พื้นที่ถือครองเฉลี่ย 36.32 ไร่ ส่วนใหญ่ที่ดินเป็นของตนเอง กิจกรรมการเกษตร ส่วนใหญ่ปลูกไม้ผล (ทุเรียน เงาะ) มีแรงงานเฉลี่ย 3.63 คน ส่วนใหญ่เป็นแรงงานจ้าง เกษตรกรรุ่นใหม่มีรายได้ภาคเกษตรเฉลี่ย 528,166.67 บาทต่อปี รายจ่ายภาคการเกษตรเฉลี่ย 482,000 บาทต่อปี ใช้สินเชื่อของตนเอง มีหนี้สินรวมเฉลี่ย 615,000 บาทต่อปี (2) กระบวนการพัฒนาเกษตรกรรุ่นใหม่ เกษตรกรรุ่นใหม่ เห็นว่าการจัดกระบวนการเรียนรู้ทั้งระยะที่1 และระยะที่ 2 ระยะ คือ มีความเหมาะสมในระดับมาก ทั้งด้านเนื้อหา วิธีการ วิทยากร สถานที่ และระยะเวลา (3) ศักยภาพของเกษตรกรรุ่นใหม่ก่อนและหลังการจัดเวที มีระดับความสามารถตามคุณสมบัติเพิ่มขึ้น เกือบทุกประเด็น โดยเฉพาะมีความรู้ในเรื่องที่ทำอยู่และมีความตระหนักถึงคุณภาพสินค้าและความปลอดภัยของผู้บริโภค (4) ปัจจัยเอื้อที่ส่งผลต่อการพัฒนา เกษตรกรรุ่นใหม่เห็นด้วยมากว่าปัจจัยที่เอื้อต่อการพัฒนา ได้แก่ วิทยากร ผู้รู้/ต้นแบบที่ประสบความสำเร็จ กิจกรรมในการเรียนรู้แต่ละครั้งและเนื้อหาหลักสูตร (5) แนวทางพัฒนา เกษตรกรรุ่นใหม่เห็นว่าควรจัดเวทีแลกเปลี่ยนเรียนรู้แบบเพื่อนเยี่ยมเพื่อนและฝึกความเป็นผู้นำมากที่สุด รองลงมาควรประชาสัมพันธ์ผลงานเกษตรกรรุ่นใหม่ต้นแบบเพื่อสร้างแรงจูงใจให้เกษตรกรรุ่นใหม่สนับสนุนการสร้างเครือข่าย และจัดทำแผนพัฒนาเกษตรกรรุ่นใหม่ (6) ปัญหาที่พบ ได้แก่ การประชาสัมพันธ์ให้คนทั่วไปได้รู้จักเกษตรกรรุ่นใหม่ โดยข้อเสนอแนะ ให้มีการประชาสัมพันธ์ผลงานของเกษตรกรรุ่นใหม่ให้มากขึ้น และสมาชิกควรพบปะกันสมํ่าเสมอth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2014.73-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectเกษตรกร--ไทย--ระยองth_TH
dc.titleแนวทางการพัฒนาเกษตรกรรุ่นใหม่ในจังหวัดระยองth_TH
dc.title.alternativeGuidelines for young smart farmer development in Rayong Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2014.73-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this study were (1) to study fundamental social and economic state of young smart farmers in Rayong Province; (2) to study the process of the young smart farmer development; (3) to compare the proficiency of the young smart farmers before and after participating in the learning process of the young smart farmer development; (4) to study factors affecting the young smart farmer development; (5) to study guidelines for the young smart farmer development; and (6) to study problems and suggestions on the young smart farmer development. The population in this study was 30 young smart farmers in Rayong Province who participated in the learning process of the young smart farmer development in 2015. The data were collected by interviewing all of them. The statistical methodology used to analyze the data was frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean, and standard deviation. The findings of this study were as follows: (1) two-thirds of the studied young smart farmers were male, with average age at 36.93, and educated at bachelor degree level. The average period of their experience in doing farming was 1.9 years. A half of them were agricultural volunteers and community leaders. Most of them were a member of a farmer group. They had received agricultural information from government officials, local philosophers, and agricultural volunteers. Their average occupied area was 36.32 rai. The land for doing farming mostly belonged to them, and they mostly did orchard gardening growing only trees that bore fruits (Durian and Rambutan). The average number of their labor was 3.63 persons, most of them were hired workers. Their average farming income was 528,166.67 baht/year, while their average farming expenditure was 482,000 baht/year. They mostly used their own credit and the average of their total debts was 615,000 baht/year. (2) the studied young smart farmers agreed that their learning process in both 2 phases was suitable at high level either in the aspect of contents, methods, academics/lecturers, place or period of time. (3) studying the proficiency of young smart farmers before and after participating in the learning process, it was found that their proficiency level adhering to the requirements of young smart farmers was higher in almost all aspects, especially their knowledge of what they were doing, their awareness of the product quality and consumers’ safety. (4) the studied young smart farmers agreed at high level that factors which affected their development were academics/lecturers, their original who succeeded in their works, activities in their learning process, and the contents of their curriculums. (5) studying the guidelines for young smart farmer development, the young smart farmers suggested that discussion stages should have been set to exchange knowledge with their visitors, and they should have been trained on the leadership most, including having public relations to make public the works of the original in order to motivate other young smart farmers, to support them on building up their network, and to make plans for the young smart farmer development. And (6) the studied young smart farmers had some problems on making themselves public. Hence, they suggested that their works should have been made public more, and all of them should have met regularly.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
149463.pdfเอกสารฉบับเต็ม13.88 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons