Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5653
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorจินดา ขลิบทอง, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorสมเกียรติ์ กสิกรานันท์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorน้ำ คำมุลตรี, 2503--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-04-27T03:42:57Z-
dc.date.available2023-04-27T03:42:57Z-
dc.date.issued2557-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5653-
dc.descriptionดุษฎีนิพนธ์ (ปร.ด (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2557th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพการผลิตมันเส้นของเกษตรกร 2) สภาพการส่งเสริมการผลิตมันสำปะหลังและมันเส้นของเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตร 3) การพัฒนารูปแบบการผลิตมันเส้นสะอาด และ4) การพัฒนารูปแบบการส่งเสริมการผลิตมันเส้นสะอาด ผลการศึกษาพบว่า 1) เกษตรกรเกือบสองในสามมีความรู้เกี่ยวกับการผลิตมันเส้นในระดับน้อย เกษตรกรส่วนใหญ่ไม่เคยผลิตมันเส้น ประสบการณ์ในการผลิตมันเส้นเฉลี่ย 3.04 ปี เหตุผลที่สาคัญที่สุดในการผลิตมันเส้นคือ การมีรายได้มากกว่าขายหัวมันสำปะหลังสด แหล่งที่ได้รับความรู้การผลิตมันเส้นมากที่สุด คือ เพื่อนบ้าน เกษตรกรมีความพึงพอใจในการผลิตมันเส้นในระดับมาก และสามในสี่สนใจที่จะรับการถ่ายทอดความรู้การผลิตมันเส้นสะอาด 2) เจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรส่วนมากไม่มีการส่งเสริมการผลิตมันเส้น มีการส่งเสริมการผลิตมันเส้นโดยวิธีการฝึกอบรม ส่วนมากสนใจรับการถ่ายทอดความรู้การผลิตมันเส้นสะอาดด้วยวิธีฝึกอบรมเชิงปฏิบัติการ และมีความคิดเห็นต่อวิธีการส่งเสริมผลิตมันสำปะหลังและมันเส้นในระดับมาก 3) การพัฒนารูปแบบการผลิตมันเส้นสะอาด ต้องมีการปรับปรุงกระบวนการผลิตมันเส้นสะอาดใหม่จากกระบวนการผลิตเดิมทั้งหมด ตั้งแต่การเตรียมหัวมันสำปะหลัง การสับมันสำปะหลัง การตากมันสำปะหลัง จนถึงการเก็บรักษามันเส้น ทั้งนี้ มีการนารูปแบบการผลิตมันเส้นสะอาดไปพัฒนาให้เป็นรูปแบบที่สมบูรณ์ โดยการจัดกลุ่มสนทนาเกษตรกร และทบทวนโดยเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรและเจ้าของลายมัน โดยมีความเห็นเกี่ยวกับรูปแบบดังกล่าวในระดับมากที่สุด 4) การพัฒนารูปแบบการส่งเสริมการผลิตมันเส้นสะอาด โดยกาหนดรูปแบบการส่งเสริมตามรูปแบบกระบวนการสื่อสาร (SMCR) พัฒนารูปแบบโดยการกาหนดรูปแบบไปสนทนากลุ่มกับเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรระดับบริหารและเจ้าของลานมัน หลังจากนั้น มีการพัฒนารูปแบบให้สมบูรณ์ โดยนาไปให้เจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรระดับปฏิบัติการแสดงความคิดเห็นต่อรูปแบบ พบว่า ส่วนใหญ่มีความคิดเห็นในระดับมากต่อรูปแบบการส่งเสริมการผลิตมันเส้นสะอาดth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2014.198-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมันสำปะหลังth_TH
dc.subjectผลิตภัณฑ์มันสำปะหลังth_TH
dc.titleรูปแบบการส่งเสริมและพัฒนาการผลิตมันเส้นสะอาดสำหรับเกษตรกรth_TH
dc.title.alternativeExtension and development patterns of clean cassava chips production for farmersen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2014.198-
dc.degree.nameปรัชญาดุษฎีบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาเอกth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThis research objectives were to study 1) the situations of cassava chip production by farmers, 2) the situations of extension for cassava and cassava chip productions by agricultural extensionists, 3) the pattern development for clean cassava chip production, and 4) the extension pattern development for clean cassava chip production. The methodology of this research study was divided into four steps. Step 1- the population were farmers who produced cassava, registered in the crop year 2554/2555, with an area not exceeding 5 rai (1 rai = 1,600 square meters), accounting for 4,758 farmers. A simple random sampling was used, 369 samples were interviewed for collecting data and data were analyzed by a computerized program. Descriptive statistics were employed by using frequency, percentage, mean, minimum value, maximum value, and standard deviation. Descriptive analysis was also used for qualitative data. Step 2 – The population were comprised of 71 agricultural extensionists without sample selection. The data analysis was similar as the step 1. Step 3 - The samples were comprised of three groups of key informants, such as 30 farmers, 23 agricultural extensionists, and three owners of cassava drying ground. The data were collected by using focus group discussion and a questionnaire. Percentage and mean were used for descriptive data analysis. Hence, step 4 – the samples were 104 agricultural extensionists and three owners of cassava drying ground. The data were collected by using focus group discussion and a questionnaire. The descriptive data were analyzed by employing percentage and mean. The research results were found that 1) nearly two-thirds of farmers had knowledge of cassava chip production at “a little” level. Most of them had never made cassava chips. They had an average of 3.04 years in cassava production. The most important reason for cassava chip production was the price was higher than fresh cassava. The source of cassava chip knowledge was their neighbors. Cassava farmers were satisfied with the production at “much” level. Three-fourths of farmers were interested in the knowledge transfer of clean cassava chip production. 2) Most of agricultural extensionists hadn’t transferred the knowledge of cassava chip production to farmers. The training method was mostly used for extension of cassava chip production. Most of them were interested in the knowledge transfer of clean cassava chip production by using workshop Furthermore, their opinions toward the extension of cassava and cassava chip productions were at “much” level. 3) The pattern development for clean cassava chip production, its process should be changed from the old methods starting from the preparing cassava, slicing cassava, drying cassava, until the storing of cassava chips. The cassava chip production was developed into the completed pattern by using group discussion of the farmers, afterward, the production pattern was reviewed by agricultural extensionists and the owners of cassava drying ground, their perceptions at “most” level. 4) The extension pattern development for clean cassava chip production, it was determined the extension pattern according to the communication process (SMCR). The development of extension pattern by using a group discussion of executive agricultural extensionists and the owners of cassava drying ground. Hence, the completed pattern was reviewed by operational agricultural extensionists, it was found that most of them perceived at “much” level.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
149581.pdfเอกสารฉบับเต็ม28.24 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons