Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5699
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorพรชุลีย์ นิลวิเศษ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorสมจิต โยธะคง, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorอรพรรณ ขันสุรินทร์, 2527--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-05-01T03:34:43Z-
dc.date.available2023-05-01T03:34:43Z-
dc.date.issued2558-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5699-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2558th_TH
dc.description.abstractการวิจัยเรื่องนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร (2) สภาพการผลิตและการตลาดมะม่วง (3) ความต้องการการส่งเสริมการผลิตมะม่วง และ (4) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการผลิตมะม่วงของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า (1) เกษตรกรส่วนใหญ่ อายุเฉลี่ย 56.46 ปี มีประสบการณ์การในการผลิตมะม่วงเฉลี่ย 10.42 ปี เกษตรกรส่วนใหญ่ไม่เคยได้รับความรู้เกี่ยวกับมาตรฐานการผลิต และความรู้เกี่ยวกับการผลิตมะม่วง แต่ได้รับข้อมูลข่าวสารเกี่ยวกับการเกษตรระดับมากจากเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตร ผู้นำชุมชน โทรทัศน์ การประชุม/สัมมนา และการอบรม รายได้ของครัวเรือนจากการจำหน่ายผลผลิตมะม่วงเฉลี่ยปีละ 183,893.78 บาท และรายจ่ายจากการลงทุนผลิตมะม่วงเฉลี่ยปีละ 67,464.95 บาท (2) เกษตรกรมีพื้นที่ทำสวนเฉลี่ย 7.66 ไร่ จำนวนต้นที่ปลูกและเก็บเกี่ยวได้เฉลี่ย 921.21 และ 653.37 ต้นตามลำดับ ระยะปลูก 4x4 เมตร ปลูกในพื้นที่ราบ ดินร่วน มะม่วงพันธุ์ที่นิยมปลูก ได้แก่ น้ำดอกไม้สีทอง จีนหวง และมหาชนก ตามลำดับ ได้พันธุ์ดีมาจากการเสียบยอด แหล่งน้ำจากน้ำฝน ระบบน้ำปล่อยตามร่อง/บนผิวดิน ใส่ปุ๋ยคอกปีละครั้ง เฉลี่ยต้นละ 3.9 กิโลกรัม ในช่วงบำรุงต้นและช่วงติดผลใส่ปุ๋ยเคมีสูตร 15-15-15 ใช้ไกลโฟเซตในการกำจัดวัชพืช ใช้คาร์เบนดาซิม และแมนโคเซบในการป้องกันกำจัดโรคพืช และใช้อะบาเม็กตินในการป้องกันกำจัดแมลง มีการฉีดพ่นสารเคมีก่อนการห่อผล ไม่ใช้สารช่วยเร่งในการออกดอก เก็บเกี่ยวผลผลิตโดยใช้กรรไกรตัดในเดือนมิถุนายน ตัดสินใจเก็บเกี่ยวโดยการสังเกตสีผิวผล มีการคัดเกรด/คุณภาพผลก่อนการบรรจุในภาชนะตะกร้าพลาสติกจำหน่ายในรูปขายเหมาเป็นกิโลกรัมแก่พ่อค้ามารับซื้อถึงสวน (3) เกษตรกรมีความต้องการการส่งเสริมอยู่ระดับมากที่สุด ด้านการให้บริการและสนับสนุนปัจจัยการผลิต และระดับมากด้านเทคโนโลยีการผลิตมะม่วงและด้านรูปแบบการส่งเสริมของเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรโดยการเยี่ยมเยียน (4) เกษตรกรมีปัญหาในระดับมากด้านการผลิต ด้านการส่งเสริม และด้านการตลาด ตามลำดับ และมีความเห็นด้วยกับข้อเสนอแนะในระดับมากที่สุดth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2015.98-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมะม่วง--การผลิตth_TH
dc.titleสภาพการผลิตและความต้องการการส่งเสริมการผลิตมะม่วงของเกษตรกรในอำเภอไชยปราการ จังหวัดเชียงใหม่th_TH
dc.title.alternativeMango production and extension needs of Farmers in Chai PraKan District of Chiang Mai Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2015.98-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this study were to study (1) social and economic state of farmers in Chai Prakan District of Chiang Mai Province; (2) the state of their mango production and marketing; (3) their extension needs of mango production; and (4) their problems and suggestions on mango production. The population in this study was all of 194 mango farmers in Chai Prakan District of Chiang Mai Province. The statistical methodology used to analyze the data by computer programs were frequency, percentage, mean, and standard deviation. The findings this were as follows: (1) the average age of most of the studied farmers was 56.46 years. The average period of their experience in mango production was 10.42 years. Most of them had never been transferred knowledge about mango standardized production, however they had been transferred agricultural knowledge at high level from agricultural extensionists, their community leaders, television, meetings/seminars, and training. The average of their household income and expenditure on mango production were 183,893.78 baht/year and 67,464.95 baht/year respectively. (2) the average of their gardening area was 7.66 rai (1 hectare = 6.25 rai). Their average number of their cultivated mango trees and mango trees that bore fruit and could be harvested were 921.21 and 653.37 mango trees respectively. Their mango trees were cultivated in loose soil on the plain at 4x4 meters apart. Their favorite cultivated mango tribes were Namdokmai Sithong Jinhuang and Mahachanok respectively. They got good mango tribes from grafting. Their water sources were mostly from rain, and water would be released along grooves/on the surface of the ground. They applied manure once a year at average 3.9 kg/mango tree. They applied chemical fertilizer in the formula 15-15-15 in the period of enriching their mango trees and bearing fruit. They used Glyphosate in eliminating weeds, used Carbendazim and Mancozeb in preventing their mango trees from plant diseases, and used Abamectin in preventing their mango trees from insects. They sprayed their mango trees with chemicals before covering their fruit, they did not use accelerating substances to make their mango trees blossomed, they would have harvested their produce by cutting their branches with scissors in June after observing the change of color of mango peel. Their produce would have been graded by size/examined their quality before being packed in plastic baskets, they would have been distributed in kilogram to merchants who came to buy at their garden. (3) the studied farmers’ extension needs at the highest level were in the aspect of being serviced and supplied with production factors, and their needs at high level were in the aspect of technology of mango production, and in the aspect of extensionists’ visiting. And (4) the studied farmers had problems at high level in production aspect, extension aspect, and marketing aspect respectively, and they agreed with the given suggestions at the highest level.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
151236.pdfเอกสารฉบับเต็ม18.97 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons