Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/6163
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorสุนันท์ สีสังข์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเฉลิมศักดิ์ ตุ้มหิรัญ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorสามารถ อภัยโคตร, 2527--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-05-25T02:21:13Z-
dc.date.available2023-05-25T02:21:13Z-
dc.date.issued2562-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/6163-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม.(ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2562th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพทั่วไป สภาพทางเศรษฐกิจและสังคม 2) สภาพการผลิตมันสำปะหลังอินทรีย์ 3) ความรู้และการปฏิบัติตามระบบการรับรองแบบมีส่วนร่วมการผลิตมันสำปะหลังอินทรีย์ 4) ปัญหาและข้อเสนอแนะ และ 5) การได้รับและความต้องการรูปแบบและวิธีการส่งเสริมการผลิตมันสำปะหลังอินทรีย์ตามระบบการรับรองแบบมีส่วนร่วมของเกษตรกร ประชากรในการศึกษาครั้งนี้ คือ เกษตรกรผู้เข้าร่วมโครงการส่งเสริมและพัฒนาเกษตรอินทรีย์ กิจกรรมส่งเสริมและพัฒนาการผลิตมันสำปะหลังอินทรีย์ ในปี 2562 จำนวน 120 คน กำหนดขนาดกลุ่มตัวอย่างโดยใช้สูตรทาโร ยามาเน ที่ความคลาดเคลื่อน 0.05 ได้จำนวน 93 คน สุ่มตัวอย่างแบบง่ายโดยวิธีจับสลาก สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูลได้แก่ ความถี่ ค่าร้อยละ ค่าสูงสุด ค่าต่ำสุด ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และการจัดอันดับ ผลการวิจัย พบว่า 1) เกษตรกรร้อยละ 72.0 เป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 51.12 ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษาปีที่ 6 สถานภาพสมรส สมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 4.57 คน มีจำนวนแรงงานในครัวเรือนเฉลี่ย 2.81 คน มีประสบการณ์ในการปลูกมันสำปะหลังเฉลี่ย 6.20 ปี มีอาชีพรองรับจ้าง พื้นที่ทำการเกษตรเฉลี่ย 19.85 ไร่ พื้นที่ผลิตมันสำปะหลังอินทรีย์เฉลี่ย 4.95 ไร่ เป็นพื้นที่ของตนเองเฉลี่ย 17.12 ไร่ ผลผลิตมันสำปะหลังอินทรีย์เฉลี่ย 2,889.25 กิโลกรัม/ไร่ ต้นทุนการผลิตเฉลี่ย 2,520.43 บาท/ไร่ รายได้จากผลผลิตมันสำปะหลังเฉลี่ย 49,263.44 บาท/ปี 2) เกษตรกรมีการเลือกพื้นที่ปลูก เตรียมการและการปลูก บำรุงรักษา และเก็บเกี่ยวมันสำปะหลังอินทรีย์ตามระบบการรับรองแบบมีส่วนร่วม 3) เกษตรกรมีความรู้และปฏิบัติตามระบบการรับรองแบบมีส่วนร่วมในการผลิต มันสำปะหลังอินทรีย์ โดยรวมอยู่ในระดับมากที่สุด 4) เกษตรกรมีปัญหาในเรื่องการวิเคราะห์สภาพดิน การจัดการแปลงปลูกทั้งระบบ การกำจัดวัชพืช สภาพอากาศไม่อำนวย สายตาไม่ดีไม่สะดวกในการจดบันทึก การขอรับรองเกษตรอินทรีย์แบบมีส่วนร่วมมีความยุ่งยาก ความผันผวนของราคาผลผลิต และขาดการสนับสนุนปัจจัยการผลิตจากภาครัฐ และเกษตรกรมีข้อเสนอแนะ ได้แก่ ให้ภาครัฐสนับสนุนปัจจัยการผลิต ประกันรายได้เกษตรกรผู้ปลูกมันสำปะหลังอินทรีย์ และขยายช่องทางการจัดจำหน่ายมันสำปะหลังอินทรีย์ 5) เกษตรกรได้รับความรู้โดยรวมอยู่ในระดับมากที่สุด และต้องการความรู้ด้านการเตรียมการและการปลูก การดำเนินงานในรูปแบบเครือข่าย ต้องการช่องทางการส่งเสริมจากสื่อบุคคล (ราชการ) ด้วยวิธีการส่งเสริมแบบบรรยายและฝึกปฏิบัติth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์--วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร--วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมันสำปะหลัง--ไทย--อุบลราชธานี--การผลิต.th_TH
dc.titleการส่งเสริมการผลิตมันสำปะหลังอินทรีย์ตามระบบการรับรองแบบมีส่วนร่วมของเกษตรกรในอำเภอตาลสุม จังหวัดอุบลราชธานีth_TH
dc.title.alternativeExtension of organic cassava production according to the participatory guarantee system for farmer in Tansum District, Ubon Ratchathanien_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิต (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร)th_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1) general economic and social conditions 2) organic cassava production conditions 3) knowledge and practice according participatory guarantee system in organic cassava production 4) problems and suggestions and 5) the receiving and needs for forms and extension methods of organic cassava production according to participatory guarantee system of farmers. The population of this study was 120 farmers who participated in the extension and development of organic agriculture project and extension and development activities for organic cassava production in the year 2019. The sample size of 93 people was determined by using Taro Yamane formula with the error value of 0.05 and simple random sampling method with lotto. Statistics that were used for data analysis were such as frequency, percentage, maximum value, minimum value, mean, standard deviation and ranking. The results of the research stated that 1) 72.0% of the farmers were female with the average age of 51.12 years and completed primary school 6 level. They were married, had the average household members of 4.57 people with the average labor in the household of 2.81 people. They had the average experience in cassava production of 6.20 years with the second profession as temporary worker. The average agricultural area was 19.85 Rai with the average organic cassava production area of 4.95 Rai. The average land owned by farmers was 17.12 Rai. The average organic cassava products were 2,889.25 kilogram/Rai with the average cost of production of 2,520.43 Baht/Rai and the average income from organic cassava production of 49,263.44 Baht/year. 2) Farmers chose the land, prepare and cultivate , and harvest organic cassava according to participatory guarantee system. 3) Farmers equipped with knowledge and adopted practice according to participatory guarantee system in organic cassava production, overall, at the highest level. 4) Farmers faced with the problems in the aspects of soil condition analysis, entire system crop management, weed removal, bad weather, not very good eyesight, hence, making it inconvenient to record journals, difficulty in requesting certification of participatory organic agriculture, product price fluctuation, and lack of support in term of factors of production from governmental sector. They suggested that government support inputs, income insurance and expand distribution channels. 5) Farmers received knowledge, overall, at the highest level and wanted to receive the knowledge in the preparation and cultivation as well as the operation in the form of network. They also wanted to have extension channel form personal media (government) through the extension methods like lectures and practiceen_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FULLTEXT.pdfเอกสารฉบับเต็ม21.96 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons