Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/9147
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorจินดา ขลิบทอง, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเฉลิมศักดิ์ ตุ้มหิรัญ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorมนัสชนน์ ฉลองชาติ, 2535--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-08-28T02:38:37Z-
dc.date.available2023-08-28T02:38:37Z-
dc.date.issued2564-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/9147-
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพทั่วไปของเกษตรกร 2) สภาพการผลิตมะพร้าวน้ำหอมและการวิธีการจัดการศัตรูมะพร้าวน้ำหอมของเกษตรกร 3) ปัญหาการจัดการศัตรูมะพร้าวน้ำหอมโดยวิธีผสมผสาน 4) ความต้องการความรู้และแนวทางการส่งเสริมการจัดการศัตรูมะพร้าวน้ำหอมโดยวิธีผสมผสานของเกษตรกร ผลการศึกษาพบว่า 1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็ นเพศชาย มีอายุเฉลี่ย 54.19 มีพื้นที่ปลูกมะพร้าวน้ำหอมเฉลี่ย 16.2 ไร่ ประสบการณ์ในการปลูกมะพร้าวเฉลี่ย 10.91 ปี 2) เกษตรกรส่วนใหญ่ปลูกมะพร้าวน้ำหอมระยะ 6 x 6เมตร ใส่ปุ๋ ยเคมีเฉลี่ย 3-5 ครั้งต่อปี ปุ๋ยอินทรีย์ 1 – 2 ครั้งต่อปี ไม่มีการลอกเลนในร่องสวน พบศัตรูมะพร้าวน้ำหอมมากที่สุดได้แก่ ด้วงแรดมะพร้าว ด้วงงวงมะพร้าว หนอนหัวด า แมลงดำหนาม ไร่สี่ขา กระรอกและหนูเกษตรกรยอมรับการจัดการศัตรูมะพร้าวน้ำหอมโดยวิธีผสมผสานในภาพรวมอยู่ในระดับปานกลางเกษตรกรมีการยอมรับการจัดการโดยวิธี เขตกรรมระดับมากที่สุดได้แก่ ในวิธีการให้น้ำ ให้ปุ๋ยถูกต้องตรงเวลาสม่ำเสมอ และใช้ต้นพันธุ์ดี มีคุณภาพและสารเคมีในระดับมากมากที่สุดได้แก่ ใช้สารเคมีให้ตรงกบชนิดของศัตรู มะพร้าวน้ำหอม 3) เกษตรกรมีปัญหาในการจัดการศัตรูพืชในระดับมากได้แก่ ขาดวัสดุอุปกรณ์ในการป้องกันกำจัดศัตรูมะพร้าวน้ำหอมโดยชีววิธี 4) เกษตรกรต้องการส่งเสริมในการจัดการศัตรูมะพร้าวน้ำหอมโดยวิธีผสมผสานการส่งเสริมจากเจ้าหน้าที่ส่งเสริมในระดับมากที่สุด รองลงมาคืออินเตอร์เน็ต ด้วยวิธี บรรยาย การสาธิต และการฝึกปฏิบัติ แนวทางการในการส่งเสริม จัดทำสื่อส่งเสริมการจัดการศัตรูมะพร้าวน้ำหอมโดยวิธีผสมผสานส่งเสริมการท าแปลงเรียนรู้และฝึกปฏิบัติการจัดการศัตรูมะพร้าวโดยวิธีผสมผสานth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectแมลงศัตรูพืช--การควบคุมth_TH
dc.subjectมะพร้าวน้ำหอม--การปลูกth_TH
dc.titleแนวทางการส่งเสริมการจัดการศัตรูมะพร้าวนํ้าหอมโดยวิธีผสมผสานของเกษตรกรผู้ปลูกมะพร้าวนํ้าหอม อำเภอดำเนินสะดวก จังหวัดราชบุรีth_TH
dc.title.alternativeExtension guidelines of aromatic coconut integrated pests management of farmer in Damnoen Saduak district, Ratchaburi Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1) general conditions of farmers 2) aromatic coconut production conditions and integrated pest management methods of farmers 3) problems and suggestions regarding integrated pest management 4) needs and extension guidelines in integrated pest management of farmers. The population were such as 1) 3,020 aromatic production farmers in Damnoen Saduak district, Ratchaburi province. The sample size of 191 people was determined by using Taro Yamane formula with the error value of 0.07. Data were collected by conducting interview and were analyzed by using statistics such as frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean, standard deviation, and ranking ; 2) 7 Chairmen of various centers such as community pest management center, community soil and fertilizer management center, Agricultural Productivity Efficiency Increasing Learning Center and large collective faring. Data were collected from conducting focus group and were analyzed by using descriptive analysis and content quality analysis. The results of the study found out that 1) most of the farmers were male with the average age of 54.19 years old, the average aromatic coconut production area of 16.2 Rai, and the average experience in aromatic coconut production of 10.91 years.2) Most of the farmers grew aromatic coconut at 6x6 m in distance, applied chemical fertilizer 3-5 times/year on average, applied organic fertilizer 1-2 times/year, and did not dredge the mud in the garden grooves. The most frequent aromatic coconut pests found were such as coconut rhinoceros beetle, red palm weevil, coconut black-headed caterpillar, coconut hispine beetle, four-legged coconut mite, squirrel, and rat. Farmers adopted the integrated pest management methods, overall, at the moderate level. Farmers adopted the management method of cultivation at the highest level such as watering method, correct and precise timing for fertilizer application, consistency, and the use of good aromatic coconut with quality. The chemical used at the highest level such as applying the correct type of chemical for certain type of aromatic coconut pest. 3) Farmers faced with the problems in integrated pest management such as the lack of equipment in aromatic coconut pest control by using biological control method. 4) Farmers wanted to receive regarding integrated pest management with the extension from the extentionists at the highest level. Second to that was the internet through lecture, demonstration, and practice. 5) Extension guidelines included creating extension media about integrated pest management, encouraging the creationen_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
168463.pdfเอกสารฉบับเต็ม16.29 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons