Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10813
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorบำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorไพลิน สังข์สงเคราะห์, 2527--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-12-14T02:59:11Z-
dc.date.available2023-12-14T02:59:11Z-
dc.date.issued2562-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/10813-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2562th_TH
dc.description.abstractการวิจัยมีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาเกี่ยวกับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีสำหรับการผลิตสับปะรดของเกษตรกร ในประเด็นต่อไปนี้ (1) ความรู้และแหล่งความรู้เกี่ยวกับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี (2) ความคิดเห็นเกี่ยวกับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี (3) การยอมรับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี (4) ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับการยอมรับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี (5) ปัญหาและข้อเสนอแนะเกี่ยวกับการยอมรับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีผลการวิจัย พบว่า เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 53.95 ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษาประสบการณ์ในการปลูกสับปะรด เฉลี่ย 18.31 ปี สมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 3.83 คน รายได้จากการขายผลผลิตสับปะรด เฉลี่ย 18,948.75 บาท/ไร่ ขนาดพื้นที่ปลูกสับปะรดเฉลี่ย 30.03 ไร่ โดยร้อยละ52.2 เช่าที่ดินผู้อื่น (1) ความรู้ของเกษตรกรเกี่ยวกับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีอยู่ในระดับมากที่สุด และเกษตรกรได้รับข้อมูลข่าวสารจากแหล่งต่าง ๆ อยู่ในระดับน้อย โดยเฉพาะจากสื่อออนไลน์ (2) เกษตรกรเห็นด้วยเกี่ยวกับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีอยู่ในระดับมาก (3) เกษตรกรยอมรับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีในเชิงความคิดเห็นอยู่ในระดับมาก (4) ปัจจัยที่มีความสัมพันธ์กับการยอมรับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี คือ จำนวนสมาชิกในครัวเรือนและความคิดเห็นของเกษตรกร (5) เกษตรกรมีปัญหาด้านการส่งเสริมและการสนับสนุน โดยมีข้อเสนอแนะว่าเจ้าหน้าที่ของรัฐควรถ่ายทอดความรู้เกี่ยวกับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีเพื่อให้ได้มาตรฐานการผลิตสับปะรด ติดตามการผลิตอย่างต่อเนื่อง และจูงใจเกษตรกรให้เห็นประโยชน์ของการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีเพื่อการผลิตสับปะรดให้ได้มาตรฐานความปลอดภัยทางอาหารth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectสับปะรดth_TH
dc.subjectสับปะรด--ไทย--มาตรฐานการผลิต.th_TH
dc.titleการยอมรับการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีสำหรับสับปะรดของเกษตรกรในอำเภอชะอำ จังหวัดเพชรบุรีth_TH
dc.title.alternativeAdoption of good agricultural practice for pineapple of farmers in Cha Am District, Phetchaburi Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives were to study farmers’ practices according to the principle of good agricultural practice (GAP) for pineapple production in the following aspects: (1) knowledge and knowledge resources of GAP, (2) opinions of farmers toward GAP, (3) the adoption of GAP, (4) factors relating to the adoption of GAP, and (5) problems and suggestions of the adoption of GAP. The population were 320 pineapple growers; 178 samples were determined by Taro Yamane’s formula, and simple random sampling with lottery method was applied. Statistics used were frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean, standard deviation, and multiple regression analysis. The results showed that most of the farmers were male with the average age of 53.95 years and completed primary education. The average experience of pineapple production was 18.31 years. The average numbers of household member and income of pineapple production were 3.83 persons and 18.948.75 Baht/rai (1 rai = 1,600 square meters). The average of pineapple production area was 30.03 rai. 52.2% of them rented the land. (1) The farmers’ knowledge of GAP was at the highest level while they received information from various sources at low level especially online media. (2) The farmers had positive attitudes towards GAP at high level especially the fact that GAP could help to balance and protect natural living organism. (3) The farmers’ opinions on adoption of GAP was indicated at a high level especially the aspect of harvest and post-harvest practices (the age of harvesting suitable for consumption and /or processing). They adopted the practical aspect at the highest level especially the water resources (water used in the production processes shall come from sources that do not cause contamination of hazardous substances against produce). (4) The number of household member and farmers’ opinion towards GAP had positive statistical significant relationship with the GAP adoption in term of opinion. Knowledge source of GAP was positive relationship with the practical adoption. (5) Problems of an extension and support were identified. Knowledge of GAP to meet standardization, steady production follow up, and the advantage of GAP utilization in pineapple production as food safety standardization should be transferred to the farmers by the government officers.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fulltext.pdfเอกสารฉบับเต็ม18.91 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons