Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/11740
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorบำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorกรรณิกา เครืออินทร์, 2520--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2024-03-14T07:59:22Z-
dc.date.available2024-03-14T07:59:22Z-
dc.date.issued2564-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/11740-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม.(ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2564th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพพื้นฐานส่วนบุคคลสภาพสังคม และเศรษฐกิจของเกษตรกร 2) ความรู้และแหล่งความรู้ของเกษตรกร 3) ความคิดเห็นต่อประโยชน์ และความพึงพอใจต่อศูนย์เรียนรู้การเพิ่มประสิทธิภาพการผลิตสินค้าเกษตรของเกษตรกร 4) ความแตกต่างด้านความรู้ แหล่งความรู้ ความคิดเห็น และความพึงพอใจของเกษตรกรที่ผ่านและไม่ผ่านการอบรมหลักสูตรการเรียนรู้ตามกระบวนการโรงเรียนเกษตรกร และ 5) ปัญหา ข้อเสนอแนะและแนวทางการพัฒนาศูนย์เรียนรู้การเพิ่มประสิทธิภาพการผลิตสินค้าเกษตรของเกษตรกร ผลการศึกษาพบว่า 1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 56.86 ปี รายได้ทางการเกษตรเฉลี่ยต่อครัวเรือน 140,629.15 บาท/ปี หนี้สินของครัวเรือนเฉลี่ย 15,577.89 บาท/ปี 2) ความรู้เกี่ยวกับ ศพก.ของเกษตรกรที่ผ่านและไม่ผ่านการอบรมหลักสูตรการเรียนรู้ตามกระบวนการโรงเรียนเกษตรกรโดยภาพรวมอยู่ระดับมากที่สุด โดยคำตอบที่ตอบผิดมากที่สุด คือ ศพก.ดำเนินกิจกรรมฝึกอบรม ศึกษาดูงานด้านการเกษตร และ มีการดำเนินงานเป็นจุดเรียนรู้เพื่อเตรียมความพร้อมไปสู่เกษตรแบบแปลงใหญ่ แหล่งความรู้ต่าง ๆ ที่เกษตรกรได้รับโดยภาพรวมอยู่ระดับมากโดยได้รับจากเจ้าหน้าที่ของรัฐมากที่สุด 3) ความคิดเห็นต่อประโยชน์ของ ศพก. โดยภาพรวมอยู่ระดับมากที่สุด โดยเฉพาะประเด็น การนำความรู้ไปปฏิบัติงานในแปลงของตนเอง เกษตรกรมีความพึงพอใจในด้านเกษตรกรต้นแบบมากที่สุด โดยเฉพาะในประเด็น การเป็นต้นแบบและมีความรู้ทักษะในการถ่ายทอดความรู้ 4) ความแตกต่างด้านความรู้ แหล่งความรู้ ความคิดเห็น และความพึงพอใจของเกษตรกรที่ผ่านและไม่ผ่านการอบรม พบว่ามีความแตกต่างด้านแหล่งความรู้ ในประเด็นสื่อออนไลน์ อย่างมีนัยยิ่งทางสถิติที่ระดับ 0.01 5) ปัญหาของเกษตรกรโดยภาพรวมอยู่ระดับน้อยที่สุด โดยเฉพาะปัญหาเกี่ยวกับไม่มีการประชาสัมพันธ์การดำเนินงานของ ศพก. โดยเกษตรกรเห็นด้วยกับข้อเสนอแนะในภาพรวมระดับมากที่สุดโดยเฉพาะในด้านการให้บริการเรื่องการจัดหาสิ่งอำนวยความสะดวก และเกษตรกรเสนอแนวทางพัฒนา ศพก. ในระดับมากที่สุด คือ การพัฒนา ศพก. สู่ระบบการเกษตรแบบครบวงจรth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectศูนย์การเรียนรู้th_TH
dc.subjectสินค้าเกษตร--ไทย--การผลิตth_TH
dc.titleแนวทางการพัฒนาศูนย์เรียนรู้การเพิ่มประสิทธิภาพการผลิตสินค้าเกษตร อำเภอเวียงชัย จังหวัดเชียงรายth_TH
dc.title.alternativeDevelopment guidelines of agricultural learning centers in Wiang Chai district, Chiang Rai Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1) basic personal, social, and economic conditions of farmers 2) knowledge and knowledge resources of farmers 3) opinions towards benefits and satisfaction on agricultural production efficiency increasing learning center of farmers 4) differences in knowledge, knowledge resources, opinions, and satisfaction of farmers who passed and did not pass the knowledge training according to the process of farmer school and 5) problems, suggestions, and development guidelines for agricultural production efficiency increasing learning center of farmers. The population was farmers who were registered with the department of agriculture in 2020/21 from 6,885 households. The sample size of 199 people was determined by using Taro Yamane formula and classifying into a group of 90 farmers who passed the knowledge training according to the process of farmer school and another group of 109 farmers who did not attend the training through conducting interview. Data were analyzed by using descriptive statistics, data classification, and t-test. The results of the study found out that 1) most of the farmers were male with the average age of 56.86 years old, earned the average agricultural income per household of 140,629.15 Baht/year, and had the average household debt of 15,577.89 Baht/year. 2) Knowledge about farmers who passed and did not pass the knowledge training according to the process of the farmer school, overall, was at the highest level with the most incorrect answers on training activity operation of the learning center, agricultural field trip, and the operation of learning spot in preparation to collaborative farming. Knowledge resources received by farmers, overall, were at the high level with the highest level from government officers. 3) The opinions towards the benefits of the learning center, overall, were at the highest level especially on the aspect of knowledge adoption in to real practice in their own crops. Farmers were satisfied regarding the model farmer at the highest level especially on being a role model and having skills in knowledge transfer. 4) The differences regarding knowledge resources, opinions, and satisfaction of farmers who passed and did not pass the training revealed that there were the difference in regarding to knowledge resources in online media aspect at statistically significant level of 0.01. 5) Problems of farmers, overall, were at the lowest level especially on the problem about the lack of public relations in the operation of the learning center. Farmers agreed with suggestions, overall, at the highest level especially on the service in providing facilities. Furthermore, farmers proposed the development guideline for the learning center at the highest level in the development of the learning center in to one-stop-service agricultural systemen_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FULLTEXT.pdfเอกสารฉบับเต็ม18.21 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons