Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/11742
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorมนูญ โต๊ะยามา, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorอภิญญา วนเศรษฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorอภิชญา คำพิคำ, 2524--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2024-03-14T08:21:00Z-
dc.date.available2024-03-14T08:21:00Z-
dc.date.issued2555-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/11742-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (ศ.ม. (เศรษฐศาสตร์))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2555th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ1) วิเคราะห์ปัจจัยที่มีผลต่อปริมาณการส่งออกข้าวหอมมะลิของไทย 2) วิเคราะห์ความยืดหยุ่นของปริมาณอุปสงค์ต่อราคาส่งออกข้าวหอมมะลิของไทย และ 3) พยากรณ์ปริมาณการส่งออกข้าวหอมมะลิของประเทศไทยไปประเทศคู่ค้าสำคัญ ได้แก่ประเทศสหรัฐอเมริกา ฮ่องกง กานา สิงคโปร์ และ จีน ผลการศึกษาพบว่า 1) ปัจจัยที่มีผลต่อปริมาณการส่งออกข้าวหอมมะลิไทยไปประเทศกานา สิงคโปร์ และจีนอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ .10 คือ ราคาข้าวหอมมะลิ ส่วนปัจจัยที่มีผลต่อปริมาณการส่งออกข้าวหอมมะลิไทยไปประเทศสหรัฐอเมริกาและฮ่องกงไม่มีปัจจัยใดที่มีผลต่อปริมาณการส่งออกข้าวหอมมะลิไทยอย่างมีนัยสำคัญ 2) ความยืดหยุ่นของปริมาณอุปสงค์ต่อราคาส่งออกข้าวหอมมะลิที่ประเทศไทยส่งออกไปยังประเทศ กานา สิงคโปร์ และจีน เท่ากับ 0.8130.782 และ 0.815 ตามลำดับ และ3) ผลการพยากรณ์ปริมาณการส่งออกไปประเทศกานา สิงคโปร์และจีนที่พยากรณ์ได้มีค่าใกล้เคียงกับข้อมูลจริง แต่ผลการพยากรณ์ปริมาณการส่งออกไปประเทศสหรัฐอเมริกาและฮ่องกงมีค่าความคาดเคลื่อนมากth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2012.172-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectข้าวหอมมะลิ--ไทย--การส่งออกth_TH
dc.titleปัจจัยที่มีผลต่อปริมาณการส่งออกข้าวหอมมะลิของไทยไปประเทศคู่ค้าสำคัญth_TH
dc.title.alternativeFactors affecting the export of Thai Hom Mali rice to the major trading partnersen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2012.172-
dc.degree.nameเศรษฐศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเศรษฐศาสตร์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThis study aimed to: 1) analyze the factors influencing the Thai Hom Mali rice exports; 2) analyze the price elasticity of export demand; and 3) forecast the Thai Hom Mali rice exports to major trading partners, i.e. The United States, China, Hong Kong, Singapore and Ghana. The study used monthly secondary data during 2002 – 2009 to investigate the factors determining Thai Hom Mali rice exports. Multiple regression analysis models via ordinary least squares method were applied to explore the price elasticity of export demand. The trend projection approach was also employed to forecast the Thai Hom Mali rice export trend during 2010-2011. The findings of the study were as follows: 1) there was only an export price of Thai Hom Mali rice influencing the Thai Hom Mali rice exports to Ghana, Singapore and China, whereas there was no factor affecting the exports to The United States and Hong Kong, at a .10 statistically significance level; 2) the price elasticity of demand for Thai Hom Mali rice exports to Ghana, Singapore and China were 0.813, 0.782 and 0.815, respectively; and 3) the estimations of Thai Hom Mali rice exports quantity to Ghana, Singapore and China were close to the actual figures, but for those of The United States and Hong Kong they were far from the actual onesen_US
Appears in Collections:Econ-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
137385.pdfเอกสารฉบับเต็ม16.4 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons