Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1820
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorอัจฉรา โพธิ์ดี, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorอภิญญา วนเศรษฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorกฤษณะ กุลศิริ, 2528--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2022-10-21T02:58:43Z-
dc.date.available2022-10-21T02:58:43Z-
dc.date.issued2556-
dc.identifier.urihttp://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1820-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (การจัดการการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2556th_TH
dc.description.abstractการวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อวิเคราะห์ 1) สถานการณ์การผลิตและการตลาดไข่ไก่ในประเทศไทย 2) ความสัมพันธ์ของราคาปัจจัยการผลิตและต้นทุนการผลิตไข่ไก่ 3) ส่วนเหลื่อมการตลาด ส่วนแบ่งของผู้ผลิต และประสิทธิภาพการตลาดไข่ไก่ และ 4) ความสัมพันธ์ของราคาไข่ไก่ในระดับต่างๆ ของตลาด ผลการวิจัยพบว่า 1) แหล่งผลิตไข่ไก่ส่วนใหญ่อยู่ในภาคกลางของประเทศ ในช่วง 10 ปี ระหว่าง พ.ศ.2546 – 2555 ปริมาณการผลิตไข่ไก่เพิ่มขึ้นในอัตราเฉลี่ยร้อยละ 2.76 ต่อปี ผลผลิตไข่ไก่ร้อยละ 95.00-99.00 ใช้บริโภคในประเทศ และปริมาณการบริโภคไข่ไก่เพิ่มขึ้นในอัตราเฉลี่ยร้อยละ 2.66 ต่อปี 2) ราคาปัจจัยการผลิตอาหารสัตว์ ได้แก่ ข้าวโพดอาหารสัตว์ ราข้าว กากถั่วเหลือง และปลาป่นมีความสัมพันธ์กับต้นทุนการผลิตอย่างมีนัยสาคัญทางสถิติ โดยราคาข้าวโพดอาหารสัตว์มีความสัมพันธ์กับต้นทุนการผลิตมากที่สุดถึงร้อยละ 90.60 3) ส่วนเหลื่อมการตลาด ส่วนแบ่งของผู้ผลิต และประสิทธิภาพการตลาดไข่ไก่เพิ่มขึ้นในอัตราเฉลี่ยร้อยละ 0.55, 1.96 และ 8.30 ต่อปีตามลาดับ 4) ราคาไข่ไก่ที่เกษตรกรขายได้ ราคาไข่ไก่ขายส่งและราคาไข่ไก่ขายปลีก มีความสัมพันธ์เชิงดุลยภาพระยะยาวอย่างมีนัยสาคัญทางสถิติ โดยราคาไข่ไก่ขายส่งมีผลทาให้ราคาไข่ไก่ที่เกษตรกรขายได้และราคาไข่ไก่ขายปลีกเปลี่ยนแปลงตามth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2013.142-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาการจัดการการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectไก่--ไข่--การผลิตth_TH
dc.subjectไข่ไก่--การตลาดth_TH
dc.titleการวิเคราะห์ความสัมพันธ์ของราคาปัจจัยการผลิต ต้นทุนการผลิต และราคาไข่ไก่ในระดับต่างๆ ของตลาดth_TH
dc.title.alternativeAn analysis of the relationships among production factor prices, production costs, and hen egg prices at different levels of the marketen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2013.142-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to analyze 1) the situation of hen egg production and marketing in Thailand; 2) the relationships between production factor prices and production costs; 3) marketing margin, farmer’s share, and marketing efficiency; and 4) the relationships among hen egg prices at different levels of the market. This was a documentary research using secondary data from various sources. The data analysis comprised 1) descriptive method to explain the hen egg situation 2) quantitative analysis using simple correlation analysis, marketing margin, farmer’ s share, marketing efficiency, unit root test, cointegration test and causality test. The analyzed data were monthly and yearly data from 2003 to 2012. The results showed that 1) most of egg production was in the central region of Thailand. In the past ten years (2003-2012) egg production increased at the average rate of 2.76% per year, 95.00-99.00% of the eggs were consumed in the domestic market and the consumed quantity increased at an average rate of 2.66% per year. 2) There were statistically significant relationships between production cost and production factor prices which were the prices of corn, rice bran, soybean meal, and fishmeal. The factor price that had the highest relationship with production cost was corn price at 90.60%. 3) Marketing margin, farmer’s share and marketing efficiency increased at the average rates of 0.55%, 1.96% and 8.30% per year, respectively, during the period studied. 4) There were significant long-term relationships among hen egg prices at different levels of the market, where wholesale prices affected the change of retail and farm prices of eggs in the market.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
141038.pdfเอกสารฉบับเต็ม12.9 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons