Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1821
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | อัจฉรา โพธิ์ดี, อาจารย์ที่ปรึกษา | th_TH |
dc.contributor.advisor | อัจฉรา จิตตลดากร, อาจารย์ที่ปรึกษา | th_TH |
dc.contributor.author | ยุพรัตน์ จงเพียร, 2521- | - |
dc.contributor.other | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษา | th_TH |
dc.date.accessioned | 2022-10-21T03:17:02Z | - |
dc.date.available | 2022-10-21T03:17:02Z | - |
dc.date.issued | 2556 | - |
dc.identifier.uri | http://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1821 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (การจัดการการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2556 | th_TH |
dc.description.abstract | การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) ศึกษาข้อมูลพื้นฐานทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร 2) ศึกษาลักษณะการผลิตข้าวขาวดอกมะลิ 105 ของเกษตรกร 3) วิเคราะห์การจัดการการผลิตข้าวขาวดอกมะลิ 105ของเกษตรกร 4) วิเคราะห์ต้นทุนและผลตอบแทนการผลิตข้าวขาวดอกมะลิ 105 ของเกษตรกร และ 5) ศึกษาปัญหาในการผลิตข้าวขาวดอกมะลิ 105 ของเกษตรกรในโครงการส่งเสริมการผลิตข้าวที่ปลอดภัยและได้มาตรฐาน อาเภอบ้านเขว้า จังหวัดชัยภูมิ ผลการวิจัยพบว่า 1) เกษตรกรทั้ง 2 กลุ่มส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 54.48 ปี จบการศึกษาชั้นประถมศึกษา มีประสบการณ์ปลูกข้าวขาวดอกมะลิ 105 เฉลี่ย 14.20 ปี ส่วนใหญ่มีแรงงานในครัวเรือนที่ผลิตข้าวระหว่าง 1-2 คน 2) เกษตรกรทั้ง 2 กลุ่ม ทุกรายมีพื้นที่ผลิตข้าวขาวดอกมะลิ 105 เป็นของตนเอง เฉลี่ย 7.60 ไร่ มีสภาพการผลิตที่คล้ายคลึงกันในด้านการปลูก อัตราการใช้เมล็ดพันธุ์ การให้น้า แต่แตกต่างกันที่การใช้สารเคมีกาจัดวัชพืชและปริมาณปุ๋ยเคมีที่ใช้ ซึ่งเกษตรกรที่มีระดับการจัดการผลิตสูงส่วนใหญ่ใช้สารเคมีกาจัดวัชพืช 1 ครั้งและใส่ปุ๋ยเคมีเฉลี่ย 45.45 กิโลกรัมต่อไร่ส่วนเกษตรกรที่มีระดับการจัดการการผลิตต่าใช้สารเคมีกาจัดวัชพืช 2 ครั้งและใส่ปุ๋ยเคมีเฉลี่ย 40.90 กิโลกรัมต่อไร่ 3) เกษตรกรที่มีระดับการจัดการการผลิตสูงมีการปฏิบัติด้านการวางแผน การจัดองค์การ การนา และการควบคุมการผลิตมากกว่าเกษตรกรที่มีระดับการจัดการการผลิตต่า 4) เกษตรกรที่มีระดับการจัดการการผลิตสูงมีผลผลิตเฉลี่ย 535 กิโลกรัมต่อไร่ ต้นทุนการผลิตเฉลี่ย 7,324.83 บาทต่อไร่ กาไรเฉลี่ย 1,716.67 บาทต่อไร่หรือ 3.21 บาทต่อกิโลกรัม ส่วนเกษตรกรที่มีระดับการจัดการการผลิตต่ามีผลผลิตเฉลี่ย 518 กิโลกรัมต่อไร่ ต้นทุนการผลิตเฉลี่ย 7,783.42 บาทต่อไร่ กาไรเฉลี่ย 971.08 บาทต่อไร่หรือ 1.87 บาทต่อกิโลกรัมโดยเกษตรกรที่มีการจัดการการผลิตสูงมีต้นทุนการผลิตเฉลี่ยต่ากว่าและมีผลตอบแทนเฉลี่ยสูงกว่าเกษตรกรที่มีระดับการจัดการผลิตต่าอย่างมีนัยสาคัญยิ่งทางสถิติ (P<0.01) 5) ปัญหาสาคัญในผลิตข้าวขาวดอกมะลิ 105 ของเกษตรกร คือ ปุ๋ยเคมีราคาแพง วัชพืชในนาข้าว อุทกภัย และปัญหาด้านการตลาด | th_TH |
dc.format | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.relation.uri | https://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2013.443 | - |
dc.rights | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en_US |
dc.source | Born digital | en_US |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาการจัดการการเกษตร --วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาส่งเสริมการเกษตรและสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | ข้าวขาวดอกมะลิ 105--การผลิต | th_TH |
dc.subject | ข้าวขาวดอกมะลิ 105--มาตรฐาน | th_TH |
dc.subject | ข้าว--การควบคุมการผลิต | th_TH |
dc.subject | ข้าว--การควบคุมคุณภาพ | th_TH |
dc.subject | ข้าว--ไทย--ชัยภูมิ | th_TH |
dc.title | การวิเคราะห์การจัดการการผลิตข้าวขาวดอกมะลิ 105 ของเกษตรกรในโครงการส่งเสริมการผลิตข้าวที่ปลอดภัยและได้มาตรฐาน อำเภอบ้านเขว้า จังหวัดชัยภูมิ | th_TH |
dc.title.alternative | Analysis of Khao Dawk Mali 105 rice production management by farmers under the safety and standard rice production promotion project in Bankhwao District of Chaiyaphum Province | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.identifier.DOI | 10.14457/STOU.the.2013.443 | - |
dc.degree.name | เกษตรศาสตรมหาบัณฑิต | th_TH |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th_TH |
dc.degree.discipline | สาขาวิชาส่งเสริมการเกษตรและสหกรณ์ | th_TH |
dc.degree.grantor | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.description.abstractalternative | The objectives of the research were to 1) study the socio-economic status of farmers; 2) study situations of Khao Dawk Mali 105 rice production by farmers; 3) analyze their Khao Dawk Mali 105 rice production management; 4) analyze the costs and returns of their rice production; and 5) study the problems with Khao Dawk Mali 105 rice production by farmers under the Safety and Standard Rice Production Project in Bankhwao District, Chaiyaphum Province. The study population consisted of 150 farmers who produced Khao Dawk Mali 105 rice under the Safety and Standard Rice Production Project in Bankhwao District, Chaiyaphum Province in the 2012/2013 crop year. A sample size of 108 farmers was determined by using the Krejcie and Morgan sample size table. The research tool was a questionnaire. In analyzing the data, farmers were divided into two groups: high and low production management level. There were 70 and 38 farmers in the first and latter groups, respectively. The data were analyzed by using frequency, mean, percentage, standard deviation, and t-test. The results showed that: 1) For both groups of farmers, most of them were female with average age 54.48 years, finished primary education, with an average of 14.20 year experience in Khao Dawk Mali 105 rice production, and had 1-2 workers in the household for rice production. 2) Both groups of farmers used their own land for rice production, owning an average of 7.60 rai (1 rai = 1,600 square meters). They had similar situations of production in planting method, seed rate, and irrigating, but the two groups were different in the frequency of herbicide utilization and the quantity of fertilizer. The high-level production management group mostly applied herbicide only one time, and used an average of 45.45 kg fertilizer per rai, while famers in the low-level production management group mostly applied herbicide twice, and used an average of 40.90 kg fertilizer per rai. 3) The farmers with a high level of production management conducted production planning, organizing, leading, and controlling much more than the farmers with a low level of production management. 4) Farmers in the high production management group obtained average yield of 535 kg/rai. Their mean costs of production were 7,324.83 baht/rai, and mean profit was 1,716.67 baht/rai or 3.21 baht/kg. Farmers in the low production management group obtained an average yield of 518 kg/rai. Their costs of production were 7,783.42 baht/rai, and mean profit was 971.08 baht/rai or 1.87 baht/kg. Farmers with a high level of production management had less cost of production but higher returns than the farmers with low level of production management at a high statistical significance (P <0.01). 5). The major problems in the Khao Dawk Mali 105 rice production were the high price of fertilizer, weeds in rice fields, flooding, and marketing. | en_US |
Appears in Collections: | Agri-Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
142310.pdf | เอกสารฉบับเต็ม | 13.36 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License