Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1916
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | บำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษา | th_TH |
dc.contributor.advisor | พรชุลีย์ นิลวิเศษ, อาจารย์ที่ปรึกษา | th_TH |
dc.contributor.author | โสภาวรรณ ลักษณา, 2522- | - |
dc.contributor.other | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษา | th_TH |
dc.date.accessioned | 2022-10-31T03:43:33Z | - |
dc.date.available | 2022-10-31T03:43:33Z | - |
dc.date.issued | 2556 | - |
dc.identifier.uri | http://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1916 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2556 | th_TH |
dc.description.abstract | การศึกษาเรื่องการเลี้ยงผึ้งโพรงไทยของเกษตรกรตำบลสระแก้ว อำเภอท่าศาลา จังหวัดนครศรีธรรมราชครั้งนี้ มีจุดประสงค์เพื่อศึกษา (1) วิธีการจัดการเลี้ยงผึ้งโพรงไทยของเกษตรกร (2) แหล่งความรู้เรื่องการเลี้ยงผึ้งโพรงไทยของเกษตรกร และ (3) ข้อเสนอแนะของการเลี้ยงผึ้งโพรงไทย ผลการศึกษาพบว่า (1) การเลี้ยงผึ้งโพรงไทยของเกษตรกรมีการใช้หลักการจัดการที่เป็นของชุมชนโดยการลองผิดลองถูกและการใช้ภูมิปัญญาในการประยุกต์ใช้ (2) เกษตรกรไม่ปฏิเสธความรู้เพิ่มเติมจากหน่วยงานราชการที่เข้าไปให้ความรู้ แต่เกษตรกรไม่สามารถปฏิบัติได้ในบางเรื่อง เช่น การเข้าคอนเนื่องจากเกษตรกรมีข้อจำกัดเรื่องอายุและวัสดุอุปกรณ์ เกษตรกรมุ่งเน้นการผลิตเพื่อประโยชน์ในเชิงเกษตรและนิเวศสมดุล ไม่เน้นปริมาณผลผลิต แต่ต้องการรายได้เพิ่มจากปริมาณที่จำกัดของน้ำผึ้งในแต่ละปี และความรู้เพิ่มเติมจากหน่วยงานที่เกี่ยวข้อง เพื่อการขยายผลไปยังรุ่นลูกหลานและผู้ที่สนใจต่อไป (3) ข้อเสนอแนะจากการศึกษาครั้งนี้ คือ การเพิ่มเติมความรู้ในเรื่องการการแปรรูปและบรรจุภัณฑ์เพื่อเพิ่มรายได้ให้กับเกษตรกร | th_TH |
dc.format | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.relation.uri | https://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2013.441 | - |
dc.rights | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en_US |
dc.source | Born digital | en_US |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | ผึ้งโพรง--ไทย--นครศรีธรรมราช--การเลี้ยง. | th_TH |
dc.title | การเลี้ยงผึ้งโพรงไทยของเกษตรกร ตำบลสระแก้ว อำเภอท่าศาลา จังหวัดนครศรีธรรมราช | th_TH |
dc.title.alternative | Asian honey bee (Apis cerana) culture by farmers in Sa Kaeo Sub-district, Tha Sala District, Nakhon Si Thammarat Province | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.identifier.DOI | 10.14457/STOU.the.2013.441 | - |
dc.degree.name | เกษตรศาสตรมหาบัณฑิต | th_TH |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th_TH |
dc.degree.discipline | สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ | th_TH |
dc.degree.grantor | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.description.abstractalternative | The purposes of research on Asian Honey Bee (Apis cerana) Culture by Famers in Sakaeo Sub- District, Thasala District, Nakhon Si Thammarat Province were to study (1) management method for Asian Honey Bee culture by famers, (2) sources of knowledge on Asian Honey Bee culture by famers and (3) suggestions for Asian Honey Bee culture. This study was mixed research with qualitative and quantitative methods. Samples were 30 Asian Honey Bee famers in Sakaeo Sub- District, Thasala District, Nakhon Si Thammarat Province. The data were collected by using semi-structured interview form, meeting for knowledge sharing, group meeting, participatory observation, group discussion, direct observation, and actual practice in certain steps of data for perfect research. Quantitative data was analyzed by computerized program with descriptive statistics, such as frequency and percentage. Meanwhile, qualitative research was conducted through individual and group conversation, behavior observation, and from meetings through recording, taking photographs to analyze data and classification. Results from the study revealed that (1) farmers used the management principle of community by trial and error learning and application of indigenous wisdom. (2) Farmers did not deny additional knowledge provided by government official agencies. However, they failed to practice in some steps, such as to approach hive frames due to farmers, age, materials and equipment limitation. They tended to focus on production for agro-ecological balances, but they were not for quantity of products. Anyway, they would like to have more income each year from limited quantity of honey as well as more knowledge from government official agencies to extend results onto their younger generations and those interested. (3) The suggestion from this study was indicated that additional knowledge on processing and packaging should be provided to farmers so that they could earn more income. | en_US |
Appears in Collections: | Agri-Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
143280.pdf | เอกสารฉบับเต็ม | 22.48 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License