Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1936
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorภรณี ต่างวิวัฒน์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorนิภาพร คานทอง, 2514--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2022-10-31T07:53:03Z-
dc.date.available2022-10-31T07:53:03Z-
dc.date.issued2556-
dc.identifier.urihttp://ir.stou.ac.th/handle/123456789/1936-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2556th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพสังคมและเศรษฐกิจของคณะกรรมการกลุ่มแปรรูปผลิตภัณฑ์ข้าวหอมมะลิ (2) แนวทางการพัฒนากลุ่มแปรรูปผลิตภัณฑ์ข้าวหอมมะลิ (3) ความคิดเห็นของคณะกรรมการเกี่ยวกับการใช้เทคโนโลยีด้านการผลิตและการควบคุมคุณภาพการผลิต (4) ปัญหาและข้อเสนอแนะของคณะกรรมการในการพัฒนาการแปรรูปข้าวหอมมะลิ ผลการวิจัยพบว่า (1) คณะกรรมการกลุ่มมีอายุเฉลี่ย 45.03 ปี ส่วนใหญ่สมรสแล้ว จบการศึกษาประถมศึกษา ประกอบอาชีพทำนา รายได้ภาคเกษตรเฉลี่ย 84,822.95 บาท/ปี รายได้นอกภาคเกษตรเฉลี่ย 20,668.85 บาท/ปี รายจ่ายภาคการเกษตรเฉลี่ย 20,604.91 บาท/ปี หนี้สินเฉลี่ย 94,347.54 บาท/ครัวเรือน (2) แนวทางการพัฒนากลุ่มด้านการบริหารจัดการกลุ่ม ประกอบด้วย การจัดประชุมผู้นากลุ่มและสมาชิกกลุ่มอย่างสม่าเสมอ เพื่อกำหนดจุดมุ่งหมายของกลุ่ม กฎเกณฑ์และระเบียบข้อบังคับของกลุ่มต้องมีความยืดหยุ่นเปลี่ยนแปลงแก้ไขให้ทันเหตุการณ์ การกำหนดกิจกรรมกลุ่มที่มาจากความต้องการของสมาชิก การติดต่อแลกเปลี่ยนข่าวสารระหว่างสมาชิกภายในกลุ่ม และการจัดสวัสดิการให้กับสมาชิกกลุ่ม รวมทั้งมีการแบ่งปันผลประโยชน์ให้กับชุมชน ด้านการตลาด ต้องมีการปรับปรุงผลิตภัณฑ์ให้ทันสมัยตรงตามความต้องการของลูกค้า การคิดต้นทุนอย่างถูกต้องเพื่อกำหนดราคาสินค้า การนาสินค้าไปจำหน่ายและจัดแสดงในงานแสดงสินค้า การประชาสัมพันธ์และโฆษณาสินค้าผ่านสื่อ (3) ความคิดเห็นของคณะกรรมการเกี่ยวกับการใช้เทคโนโลยีด้านการผลิตและการควบคุมคุณภาพการผลิต คณะกรรมการกลุ่มเห็นด้วยในระดับมากว่า ต้องมีสถานที่ตั้งตัวอาคารและบริเวณโดยรอบสะอาด ไม่มีน้ำขังแฉะและสกปรก พื้นฝาผนังและเพดานของอาคารที่ทาก่อด้วยวัสดุที่คงทนเรียบทำความสะอาดและซ่อมแซมให้อยู่ในสภาพที่ดีตลอดเวลา ภาชนะหรืออุปกรณ์ในการทำที่สัมผัสกับผลิตภัณฑ์ทาจากวัสดุมีผิวเรียบ ไม่เป็นสนิม ล้างทำความสะอาดได้ง่าย การเลือกข้าวเปลือกต้องมีคุณลักษณะตรงตามข้อกาหนด (4) ปัญหาในการพัฒนากลุ่มแปรรูปผลิตภัณฑ์ข้าวหอมมะลิ ได้แก่ ปัญหาด้านการบริหารจัดการกลุ่มการใช้เทคโนโลยีการผลิตและการควบคุมคุณภาพ และการตลาด โดยมีข้อเสนอแนะ ให้มีการจัดสรรผลประโยชน์ รวมทั้งให้หน่วยงานที่เกี่ยวข้องจัดให้มีศูนย์รวบรวมและจำหน่ายผลิตภัณฑ์ของกลุ่มth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2013.280-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectข้าวหอมมะลิ--การแปรรูปth_TH
dc.titleแนวทางการพัฒนากลุ่มแปรรูปผลิตภัณฑ์ข้าวหอมมะลิในจังหวัดอุบลราชธานีth_TH
dc.title.alternativeDevelopmental guidelines for the groups of processing Hom Mali Rice products in Ubon Ratchathani Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2013.280-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe purposes of this research were to study (1) socio-economic backgrounds of thee committees of the groups of processing Hom Mali rice products, (2) developmental guidelines for the groups of processing Hom Mali rice products, (3) opinion of the committee regarding the use of production technology and production quality control, (4) problems and suggestions for development of Hom Mali Rice processing. Population in this research comprised the groups of processing Hom Mali rice products. A number of 305 farmers were selected by purposive sampling. Structured interview was instrument for data collection. Data were analyzed by computerized program using the following statistics: percentage, mean, maximum value, minimum value and standard deviation. Research findings were indicated that: (1) The average age of the committee was 45.03 years. Most of them were married and completed primary education. Most of them were rice farmers. The average annual income from agricultural sector was 84,822.95 baht. The average annual income from non-agricultural sector was 20,668.85 baht. The average annual expense on agricultural sector was 20,604.91 baht. Theiaverage debt was 94,347.54 baht/household. (2) The guidelines for the groups development, in terms of groups management, group leaders and groups members should have meeting regularly to identify goals of the groups, regulations, and criteria for the groups which should be flexible to suit with changing situation; to identify activities desired by groups members, to keep in touch and share information among groups members, to provide welfare for groups members including sharing benefits to community. In terms of marketing, improvement of products to be up-to-date in line with customers’ desire, precise cost calculation to identify goods pricing, selling products in goods exhibition fairs, goods advertisement and public relations campaign via diverse media.(3) Opinions of the committees, regarding the use of production technology and production quality control, their agreement at high level revealed that there must be a building and clean surroundings, not wet an dirty area, wall and ceiling made from smooth and durable materials under well maintenance. Containers or equipment used with products should have smooth surface and stainless for easy cleaning. Rice grains should be selected as specified regulations. (4) Problems in developing the processing group, group management problems were that none of benefit allotment and unfair benefit sharing, the use of production technology problem and quality control, low quality goods due to adulterated thing in some steps of production process, and marketing problem due to no secondary market for their products. They suggested that the groups should manage the benefits, official work units concerned should establish a center for collecting and selling the products.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
143320.pdfเอกสารฉบับเต็ม15.1 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons