Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2476
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเบญจมาศ อยู่ประเสริฐ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorภรณี ต่างวิวัฒน์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorชนิดา เกตุแก้วเกลี้ยง, 2518--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2022-12-21T07:58:36Z-
dc.date.available2022-12-21T07:58:36Z-
dc.date.issued2557-
dc.identifier.urihttp://ir.stou.ac.th/handle/123456789/2476-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2557th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพพื้นฐานทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร (2) ความรู้เกี่ยวกับการผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกร (3) การผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกร (4) ความต้องการการส่งเสริมการเกษตรของเกษตรกร (5) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการผลิตมันสำปะหลัง ของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า (1) เกษตรกรที่ให้สัมภาษณ์ส่วนใหญ่เป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 47.77 ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษา สมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 4.49 คน เป็น ประสบการณ์ผลิตมันสำปะหลังเฉลี่ย 8.81 ปี สื่อในหมู่บ้านจากผู้นำเกษตรกร และได้รับข่าวสารจากวิทยุโทรทัศน์ โดยภาพรวมเกษตรกรมีระดับการรับรู้ข่าวสารด้านการผลิตมันสำปะหลังจากแหล่งต่าง ๆ อยู่ในระดับปานกลาง แรงงานภาคการเกษตรเฉลี่ย 2.87 คน ลักษณะถือครองที่ดินเป็นของตนเอง พื้นที่ผลิตเฉลี่ย 15.36 ไร่ ผลผลิตเฉลี่ย 3822.78 กิโลกรัมต่อไร่ (2) เกษตรกรส่วนใหญ่มีความรู้ในการผลิตมันสำปะหลังระดับมากที่สุด รองลงมาเกษตรกรสองในสามมีความรู้ในการผลิตระดับมาก และเกษตรกรส่วนน้อยมีความรู้ในการผลิตระดับปานกลาง โดยเกษตรกรมีความรู้เกี่ยวกับการผลิตมันสำปะหลัง เฉลี่ย 17.62 คะแนน (3) เกษตรกรส่วนใหญ่ปลูกมันสำปะหลังพันธุ์ระยอง 5 ปลูกดินร่วน มีการปรับปรุงดินก่อนปลูก ปลูกแบบยกร่อง ไถเตรียมดินถึง 2 ครั้ง เกษตรกรส่วนใหญ่ไม่มีการตรวจวิเคราะห์ดิน เก็บท่อนพันธุ์ไว้ปลูกเอง ใช้ปุ๋ยสูตร 15-15-15 ใส่ปุ๋ย 2 ครั้งต่อ 1 ฤดูปลูก มีการกำจัดวัชพืช ใช้สารเคมีกำจัดวัชพืช 2 ครั้งต่อ 1 ฤดูปลูก เก็บเกี่ยวเมื่ออายุ 10 เดือน การขนส่งโดยรถอีแต๋น ขายมันสำปะหลังในรูปหัวมันสด ขายที่ลานมันเส้นเอกชน (4) เกษตรกรส่วนใหญ่มีความต้องการการส่งเสริมการผลิตมันสำปะหลังเรียงตามลำดับความสำคัญ ดังนี้ ด้านเนื้อหาการผลิตมันสำปะหลัง ด้านการสนับสนุนภายหลังการส่งเสริมการเกษตร และวิธีการส่งเสริมการผลิตมันสำปะหลัง และ (5) เกษตรกรโดยภาพรวมมีปัญหาการผลิตมันสำปะหลังระดับปานกลาง เรียงตามลำดับความสำคัญ คือ การสนับสนุนภายหลังการส่งเสริม เนื้อหาการผลิตมันสำปะหลัง วิธีการส่งเสริมการเกษตร ข้อเสนอแนะเกษตรกรต้องการให้รัฐมีการประกันราคามันสำปะหลัง แนะนาวิธีการปรับปรุงดินก่อนปลูก และให้หน่วยงานที่เกี่ยวข้องแนะนำพันธุ์มีผลผลิตสูงเหมาะสมกับสภาพพื้นที่ ต้านทานโรคและแมลงth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2014.27-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมันสำปะหลัง--การผลิตth_TH
dc.titleความต้องการการส่งเสริมการผลิตมันสำปะหลังของเกษตรกรในอำเภอเอราวัณ จังหวัดเลยth_TH
dc.title.alternativeExtension needs in cassava production of farmers in Erawan District of Loei Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2014.27-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study (1) basic social and economic status of cassava farmers, (2) knowledge of farmers in cassava production, (3) situations of cassava production by famers, (4) agricultural extension needs of farmers, and (5) problems and suggestions of farmers for the cassava production. The population in this study was 524 cassava farmers in Erawan District of Loei Province; 227 samples were selected by using a random sampling methodology. The data were collected by interviewing the samples. The statistical methodology was used to analyze the data by computerized program including frequency, percentage, mean, maximum value, minimum value, and standard deviation. The findings of this study were as follows: (1) most of the interviewed farmers were male, with average age of 47.77 years, educated at primary level; the average household member was 4.49 persons; and the average period of experience in cassava production was 8.81 years. They had received agricultural information from local leaders who were personal media in the community, and from television which was a kind of mass media; they had generally received information on cassava production from various sources at moderate level. The average farm labor was 2.87 persons; they owned farm land, the average cassava cultivating area was 15.36 rai (1 rai = 1,600 square meters); and the average cassava produce was 3,822.78 kg per rai. (2) The majority of farmers had knowledge of cassava production at the highest level, two-thirds of them had the knowledge at high level, and the minority of them had the knowledge at moderate level. They had overall knowledge of cassava production at average 17.62 marks. (3) Most of farmers had used Rayong 5 variety in loose soil, fertilized the soil before planting, cultivated them in raised bed, and prepared the soil by plowing it twice. Most of them did not analyze the soil first. They kept the rooting stocks for planting, applied 15-15-15 fertilizer formula twice per one production season, chemical weed control twice per one production season, harvested them at the age of ten months. They transported the produces by their trucks, and they usually distributed the produces in the form of fresh cassava at private marketplaces. (4) most of the farmers needed the extension of cassava production listing from the most to the least important issues as follows: knowledge/contents of cassava production, the support after extension, and extension methods for cassava production. Hence, (5) the farmers had overall problems on cassava production at moderate level listing from the most to the least important issue as follows: the support after extension, knowledge/contents of cassava production, and extension methods for cassava production. They suggested that the government should have the price guarantee of the selling price of the cassava produce and should advise them how to fertilize the soil before planting. Furthermore, the related government agencies should introduce cassava variety which could produce high production, was suitable for the area conditions, and could resist diseases and insects.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
146050.pdfเอกสารฉบับเต็ม16.46 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons