Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/4896
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorจินดา ขลิบทอง, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorสุนันท์ สีสังข์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorภิรมย์ โสฬส, 2522--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-03-24T07:46:22Z-
dc.date.available2023-03-24T07:46:22Z-
dc.date.issued2557-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/4896-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2557th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา (1) สภาพพื้นฐานทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกรผู้ปลูกถั่วเหลือง (2) สภาพการผลิตถั่วเหลืองของเกษตรกร (3) ปัญหาและข้อเสนอแนะในการผลิตถั่วเหลืองของเกษตรกร และ (4) ความต้องการการส่งเสริมในการผลิตถั่วเหลืองของเกษตรกร ผลการศึกษา พบว่า (1) เกษตรกรผู้ปลูกถั่วเหลืองส่วนมากเป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 51.52 ปี ส่วนใหญ่จบการศึกษาระดับประถมศึกษา มีสมาชิกในครัวเรือนเฉลี่ย 5.17 คน ประสบการณ์ในการผลิตถั่วเหลืองเฉลี่ย 7.51 ปี ส่วนใหญ่เป็นสมาชิกกลุ่มลูกค้า ธ.ก.ส. ได้รับข้อมูลข่าวสารจากญาติพี่น้องมากที่สุด ส่วนใหญ่ไม่เคยได้รับการฝึกอบรมการผลิตถั่วเหลือง แรงงานในครัวเรือนเฉลี่ย 2.99 คน พื้นที่ถือครองเฉลี่ย 34.88 ไร่ ส่วนใหญ่เป็นพื้นที่ของตนเอง มีพื้นที่ปลูกถั่วเหลืองเฉลี่ย 11.21 ไร่ เกษตรกรส่วนใหญ่ปลูกถั่วเหลืองพันธุ์เชียงใหม่ 2 โดยซื้อเมล็ดพันธุ์จากร้านค้า/บริษัท และนำไปขายเองที่ลานรับซื้อผลผลิตในตลาด มีต้นทุนการผลิตต่อไร่เฉลี่ย 2,852.40 บาท ได้ผลผลิตเฉลี่ย 201.90 กิโลกรัมต่อไร่ มีรายได้จากการผลิตถั่วเหลืองต่อไร่เฉลี่ย 3,347.70 บาท แหล่งเงินทุนส่วนมากได้มาจากการกู้ยืมจาก ธ.ก.ส. (2) การผลิตถั่วเหลือง พบว่า เกษตรกรส่วนใหญ่ปฏิบัติในประเด็นต่างๆ ได้แก่ ไถดะพลิกหน้าดิน ไถพรวนดิน ปรับพื้นที่ให้สม่ำเสมอ ใช้เมล็ดพันธุ์ที่สมบูรณ์ปราศจากโรคและแมลง ปลูกโดยวิธีหว่านเมล็ด กำจัดวัชพืชก่อนใส่ปุ๋ย ใช้สารเคมีพ่นป้องกันกำจัดโรคและแมลงศัตรูพืช เก็บเกี่ยวตามช่วงอายุพันธุ์ และบรรจุเมล็ดในกระสอบที่สะอาด (3) เกษตรกรมีปัญหาอยู่ในระดับมาก ประเด็นที่มีปัญหามากที่สุด คือ ขาดแคลนเมล็ดพันธุ์ดีและราคาแพง (4) เกษตรกรมีความต้องการความรู้ในเรื่องการป้องกันกำจัดโรคและแมลงศัตรูพืช และการดูแลรักษาในระดับมากที่สุด ด้านช่องทางการส่งเสริม พบว่า เกษตรกรมีความต้องการช่องทางการส่งเสริมในระดับมากผ่านทางแผ่นพับ บุคคลราชการ และคู่มือ ด้านวิธีการส่งเสริม พบว่า เกษตรกรมีความต้องการวิธีการส่งเสริมในระดับมาก คือ การสาธิต และการบรรยาย ด้านการให้บริการและการสนับสนุน พบว่า เกษตรกรมีความต้องการในระดับมากที่สุด คือ การสนับสนุนเมล็ดพันธุ์ดี การจัดหาแหล่งปัจจัยการผลิตคุณภาพดีราคาถูก และการประกันราคาผลผลิตth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2014.12-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาส่งเสริมการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectเกษตรกร--ไทย--สุโขทัยth_TH
dc.subjectถั่วเหลือง--การปลูกth_TH
dc.titleการผลิตถั่วเหลืองและความต้องการการส่งเสริมการเกษตรของเกษตรกรในอำเภอสวรรคโลก จังหวัดสุโขทัยth_TH
dc.title.alternativeSoybean production and extension needs of farmers in Sawankhalok District of Sukhothai Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2014.12-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this study were to study (1) fundamental social and economic state of soybean farmers in Sawankhalok district of Sukhothai province, (2) the state of their soybean production, (3) their problems and suggestions on soybean production, and (4) their need for the extension of soybean production. The population in this study was 347 soybean farmers in Sawankhalok district of Sukhothai province from the official report on the state of crop production in the production season 2014/2015 of the Office of Agriculture in Sawankhalok District. 186 samples were selected by using simple random sampling method. The data were collected by interviewing the studied farmers using an interview form. The statistic method used to analyze the data was frequency, percentage, minimum value, maximum value, mean, and standard deviation. The findings of this study were as follows: (1) most of the studied soybean farmers were male with average age at 51.52 years and educated at primary level. The average number of their household members was 5.17 persons. The average period of their experience in the soybean production was 7.51 years. Most of them were a member/client of the Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. They had received the agricultural information from their relatives most. Most of them had never been trained on the soybean production. The average number of their household labor was 2.99 persons. Their average occupied area was 34.88 rai; it was mostly their own land. Their average soybean cultivating area was 11.21 rai. Most of them cultivated soybeans in Chiang Mai 2 tribe, they usually bought soybean tribe seeds from shops/companies, and distributed their produce at marketplaces in the community market. Their average production cost was 2,852.40 Baht/rai. The average quantity of their produce was 201.90 kg./rai. Their average income deriving from their soybean production was 3,347.70 Baht/rai. Most of their capital was loans taken out from the Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. (2) It was found that most of the studied farmers practiced in various issues, these were plowing to turn the ground and loosen the soil, adjusting the ground to be even before planting, selecting tribe seeds cleared of plant diseases/insects, planting by sowing the tribe seeds, eliminating weeds before applying fertilizer, spraying chemical substances over the plants to prevent plant diseases/pests, harvesting according to the period of their age, and packing their produce in clean sacks. (3) The studied farmers had problems on soybean production at high level. The issues which were their problems most were the lack of good quality tribe seeds and the high price of tribe seeds. (4) It was also found that they needed the extension of soybean production at the highest level in the aspect of knowledge of eliminating plant diseases/pests, and raising their plants; in the aspect of extension channels through brochures, government officials, and manuals at high level; in the aspect of extension methods by demonstrating and lecturing at high level; and in the aspect of servicing and supporting by supplying them with good quality tribe seeds and sources of production factors which were good and cheap at the highest level. Furthermore, there should have been the price guarantee for the selling price of their produce.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
148145.pdfเอกสารฉบับเต็ม13.84 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons