Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5805
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorพลสราญ สราญรมย์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorบำเพ็ญ เขียวหวาน, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorพิทักษ์ชัย บั้งทอง, 2525--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-05-03T04:00:51Z-
dc.date.available2023-05-03T04:00:51Z-
dc.date.issued2558-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5805-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2558th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ 1) เพื่อศึกษาสภาพพื้นฐานส่วนบุคคล ทางสังคม เศรษฐกิจของเกษตรกรผู้ผลิตมะนาวนอกฤดูในอาเภอภูสิงห์ จังหวัดศรีสะเกษ 2) เพื่อศึกษาความรู้และการปฏิบัติการในการผลิตมะนาวนอกฤดูของเกษตรกรในอาเภอภูสิงห์ จังหวัดศรีสะเกษ 3) เพื่อศึกษาการยอมรับเทคโนโลยีการผลิตมะนาวนอกฤดูของเกษตรกรผู้ผลิตมะนาวนอกฤดูในอาเภอภูสิงห์ จังหวัดศรีสะเกษ 4) เพื่อศึกษาปัญหาและข้อเสนอแนะของเกษตรกรผู้ผลิตมะนาวนอกฤดูในอาเภอภูสิงห์ จังหวัดศรีสะเกษ ผลการวิจัยพบว่า 1) สภาพพื้นฐานส่วนบุคคล ทางสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร พบว่า เกษตรกรมากกว่าครึ่งเป็น เพศชาย มีอายุเฉลี่ย 47.46 ปีโดยจบการศึกษาระดับมัธยมศึกษาตอนต้นมากที่สุด เกษตรกรเข้ารับการฝึกอบรมเทคโนโลยีการผลิตมะนาวนอกฤดูเฉลี่ย 1.89 ครั้ง มีจานวนสมาชิกในครัวเรือนที่เป็นแรงงานเฉลี่ย 2.76 คน และเกษตรกรมีพื้นที่ถือครองเฉลี่ย 13.20 ไร่ โดยมีที่ดินเป็นของตนเองเกือบร้อยเปอร์เซ็นต์ จานวนมะนาวที่เกษตรกรปลูกเฉลี่ย 11.14 บ่อ มีรายได้จากการปลูกมะนาวนอกฤดูเฉลี่ย 10,657.01 บาทต่อปี เกษตรกรมีต้นทุนการผลิตมะนาวนอกฤดูต่อพื้นที่ 1 ไร่ เฉลี่ย 4,534.21 บาท ต้นทุนผันแปรเฉลี่ย 3,183.55 บาท 2) ความรู้และการปฏิบัติการในการผลิตมะนาวนอกฤดูของเกษตรกรพบว่า เกษตรกรมีความรู้ความเข้าใจ เรื่อง การใส่ปุ๋ยและการป้องกันกาจัดโรคและแมลงหลังการตัดแต่งกิ่งเป็นอันดับหนึ่ง ส่วนอันดับสุดท้ายคือเรื่องการฉีดพ่นสารเคมีป้องกันกาจัดโรคแมลงในช่วงดอกบาน การปฏิบัติในการผลิตมะนาวนอกฤดูพบว่า เกษตรกรมีการปฏิบัติสม่าเสมอในเรื่องการใส่ปุ๋ยหลังการตัดแต่งกิ่ง การปลิดดอกเพื่อไม่ให้ออกผลในฤดู วิธีการปลิดผล และการให้น้าและการใช้ฟางคลุมต้น ไม่มีการปฏิบัติในเรื่องการฉีดพ่นสารเคมีป้องกันกาจัดโรคแมลงในช่วงดอกบาน 3) การยอมรับเทคโนโลยีการผลิตมะนาวนอกฤดูพบว่า เกษตรกรส่วนใหญ่มีการยอมรับในระดับมาก ส่วนประเด็นที่มีการยอมรับในระดับมากที่สุด ได้แก่ การงดน้าและให้น้าเพื่อบังคับออกนอกฤดู อายุต้นที่พร้อมบังคับออกนอกฤดู ช่วงการปลิดดอกและผลอ่อนมะนาว การคลุมพลาสติกสีดาโคนต้นเพื่อบังคับนอกฤดู การนาคลุมพลาสติกสีดาออกหลังงดน้า และการใส่ปุ๋ยหลังช่วงงดน้า 4) ปัญหาและข้อเสนอแนะของเกษตรกรผู้ผลิตมะนาวนอกฤดูพบว่า เกษตรกรมีปัญหาในระดับมากที่สุด ได้แก่ ความเหมาะสมของสภาพพื้นที่ ความเพียงพอของปริมาณน้า ความรู้ความเข้าใจในการจัดการน้าในแปลง ราคาของกิ่งพันธุ์ ความรู้ในการใช้ปุ๋ยที่ถูกวิธี จานวนแรงงาน ความแน่นอนของแหล่งจาหน่ายผลผลิต และมีข้อเสนอแนะในระดับมากที่สุดได้แก่ เทคโนโลยีการผลิตมะนาวนอกฤดูควรเข้าใจง่ายต่อการปฏิบัติ หน่วยงานที่เกี่ยวข้องควรส่งเสริมเกษตรกรให้มีการรวมกลุ่มกันอย่างเข้มแข็งเพื่อแลกเปลี่ยนเรียนรู้ในการผลิตมะนาวนอกฤดู และหน่วยงานที่เกี่ยวข้องควรส่งเสริมกลุ่มเกษตรกรผู้ปลูกมะนาวให้มีเครือข่ายเชื่อมโยงกันอย่างเหนียวแน่นเพื่อเชื่อมโยงกับตลาดผู้บริโภคth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2015.258-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมะนาว--การผลิตth_TH
dc.subjectพืชนอกฤดูth_TH
dc.subjectการเก็บเกี่ยวนอกฤดูth_TH
dc.subjectเทคโนโลยีการเกษตรth_TH
dc.titleการยอมรับเทคโนโลยีการผลิตมะนาวนอกฤดูของเกษตรกรในอำเภอภูสิงห์ จังหวัดศรีสะเกษth_TH
dc.title.alternativeAdoption of off-season lime production technology by farmers in Phusing District, Si Sa Ket Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2015.258-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this study were to study 1) social and economic fundamental state of farmers who had produced off-season limes in Phu Sing District, Si Sa Ket Province; 2) their knowledge and practices of producing off-season limes; 3) their adoption of off-season lime production technology; and 4) their problems and suggestions on off-season lime production. The population in this study was 107 farmers who had produced off-season limes in Phu Sing District, Si Sa Ket Province and were trained in off-season production technology in the year 2013. The data were collected by interviewing all of these farmers. The statistical methodology used to analyze the data was frequency, percentage, mean, and ranking. The findings of this study were as follows: 1) more than a half of the studied farmers were male with average age at 47.46 years. They were educated at lower secondary level most. The average frequency of their being trained in off-season production technology was 1.89 times. The average number of their household labor was 2.76 persons. Their average agricultural occupied area was 13.20 rai. Almost 100% of the land in their area was their own land. The average area used in growing lime trees was 11.14 rai. Their average income deriving from off-season lime production was 10,657.01 baht/year, while their average cost of off-season lime production was 4,534.21 baht/rai, and their average variable cost was 3,183.55 baht/rai. 2) considering their knowledge and practices of producing off-season limes, it was found that their knowledge and understanding of applying fertilizer and eliminating plant diseases and insects after trimming their lime tree branches was at the highest level, while their knowledge of spraying chemicals to eliminate plant diseases and insects during the blooming state of their plants was at the lowest level. Considering their practices of producing off-season limes, it was found that they had regular practices in the issues of applying fertilizer after trimming their lime tree branches, plucking their flowers not to let them bare fruits in season, plucking their young fruits, watering them and covering them with straws; but they had no practices in the issues of spraying chemicals to eliminate plant diseases and insects during the blooming state of their plants. 3) most of the studied farmers adopted off-season lime production technology at high level, and they adopted at the highest level in the issues of no watering and watering to force them to bear fruits out of season, selecting plants which were ready to bear fruits, plucking their flowers and young fruits in the suitable period, covering the lowest part of the stems with black plastic cover to force them to bear fruits out of season and removing the plastic cover from the stems after no watering them, and applying them with fertilizer after no watering them. And 4) the studied farmers had problems at the highest level in the issues of the suitability of their area, the sufficiency of watering, their knowledge and understanding of water management in their plots, the high price of plant tribes, how to apply fertilizer correctly, the insufficiency of labor, and the uncertainty of marketplaces for distributing their products. They made suggestions at the highest level that off-season lime production technology should have been easy to practice, related sectors should have supported them in uniting strongly to exchange their knowledge of off-season lime production technology and to create their network in order to link with their consumer markets.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
152377.pdfเอกสารฉบับเต็ม5.11 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons