Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5926
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorวรินธร มณีรัตน์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorมณฑิชา พุทซาคา, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorธัญหทัย สุขสมพืช, 2533--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-05-10T07:09:07Z-
dc.date.available2023-05-10T07:09:07Z-
dc.date.issued2559-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/5926-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (การจัดการการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2559th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลการใช้กากมันสำปะหลังหมักยีสต์ต่อ 1) สมรรถภาพการผลิตของไก่ไทยละโว้ และ 2) ต้นทุนค่าอาหารในการผลิตไก่ไทยละโว ผลการวิจัย พบว่า กากมันสำปะหลังหมักยีสต์ที่อายุการหมัก 21 วัน มีค่าวัตถุแห้ง, โปรตีนรวม และพลังงานทั้งหมด เท่ากับ 20.13 เปอร์เซ็นต์ 10.34 เปอร์เซ็นต์ และ 3,545.85 แคลอรี่/กรัม ตามลำดับ สำหรับสมรรถภาพการผลิต พบว่า ไก่ทดลองในทุกทรีตเมนต์มีค่าปริมาณการกินได้ อัตราการเจริญเติบโต อัตราการแลกเนื้อ อัตราการเลี้ยงรอด อัตราการตาย และดัชนีการผลิต ไม่แตกต่างกันทางสถิติ (P>0.05) สำหรับด้านต้นทุนค่าอาหาร พบว่า ต้นทุนค่าอาหารต่อการเพิ่มน้าหนักตัว 1 กิโลกรัมของทรีตเมนต์ที่ 4 มีค่าต่าที่สุด เท่ากับ 56.73 บาท ขณะที่ทรีตเมนต์ที่ 1, 2 และ 3 มีค่าเท่ากับ 78.85, 79.34 และ 71.98 บาท ตามลำดับ จากผลการทดลองจะเห็นได้ว่าการใช้กากมันสาปะหลังหมักยีสต์สามารถทดแทนอาหารสำเร็จรูปทางการค้าได้ถึงที่ระดับ 30 เปอร์เซ็นต์ โดยไม่มีผลต่อปริมาณการกินได้ อัตราการเจริญเติบโต อัตราการแลกเนื้อ อัตราการเลี้ยงรอด อัตราการตาย และดัชนีการผลิตของไก่ไทยละโว้ และส่งผลให้ต้นทุนค่าอาหารต่อการเพิ่มน้ำหนักตัว 1 กิโลกรัมของไก่ไทยละโว้มีค่าลดลงth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.relation.urihttps://www.doi.org/10.14457/STOU.the.2016.105-
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectอาหารสัตว์--การผลิตth_TH
dc.subjectมันสำปะหลัง--การแปรรูปth_TH
dc.subjectอาหารสัตว์--การควบคุมต้นทุนการผลิตth_TH
dc.subjectไก่--การเลี้ยง--ต้นทุน.th_TH
dc.subjectไก่ไทยละโว้--การเลี้ยง--ต้นทุนการผลิตth_TH
dc.titleผลการใช้กากมันสำปะหลังหมักยีสต์ต่อสมรรถภาพการผลิตและต้นทุนค่าอาหารในการผลิตไก่ไทยละโว้th_TH
dc.title.alternativeEffect of yeast fermented cassava pulp on productive performance and feed cost in Thai Lavo Chickenen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.DOI10.14457/STOU.the.2016.105-
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study the effects of yeast fermented cassava pulp on 1) productive performance, and 2) feed cost in Thai Lavo chicken production. The research was a completely randomized design (CRD) with four treatments and three replications. Ninety-six of Thai Lavo chickens at 14 days old were randomly put in 12 cages with size of 1.0x1.5x1.8 meter (8 chickens per cage). Each treatment was fed with different feed as follow: Treatment 1 was fed only commercial concentrate feed. Treatment 2, 3 and 4 were fed with yeast fermented cassava pulp substitution of commercial concentrate feed at 10, 20 and 30 percent, respectively (as wet basis). The studied period was 92 days. All data were analyzed by analysis of variance of the statistical package. Duncan’s new multiple rang test was used to test different among treatment means. The results showed that dry matter, crude protein and gross energy of yeast fermented cassava pulp at 21 days of fermentation were 20.13 percent, 10.34 percent and 3,545.85 calorie/gram, respectively. The productive performance of Thai Lavo chicken in all treatments in term of feed intake, average daily gain, feed conversion ratio, live ability, mortality rate and production index were not significant differenc (P>0.05). Feed cost per kilogram body weight gain of Treatment 4 (56.73 baht) was lower than Treatment 1 (78.85 baht), Treatment 2 (79.34 baht) and Treatment 3 (71.98 baht). The experiment showed that yeast fermented cassava pulp could be used to substitute commercial concentrate feed at 30 percent with no effect on feed intake, average daily gain, feed conversion ratio, live ability, mortality rate and production index in Thai Lavo chicken. Moreover, feed cost per kilogram body weight gain of Thai Lavo chicken was decreaseen_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
153706.pdfเอกสารฉบับเต็ม10.89 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons