Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/7627
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | สุภาวดี ธีรธรรมากร, อาจารย์ที่ปรึกษา | th_TH |
dc.contributor.author | จินรินทร์ สุนันทารอด, 2533- | - |
dc.contributor.other | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี | th_TH |
dc.date.accessioned | 2023-07-13T02:08:43Z | - |
dc.date.available | 2023-07-13T02:08:43Z | - |
dc.date.issued | 2563 | - |
dc.identifier.uri | https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/7627 | - |
dc.description.abstract | งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อทำการศึกษาอัตลักษณ์ของกรดอะมิโนในน้ำส้มพันธุ์สายน้ำผึ้งในการนำมาใช้เป็นเกณฑ์พิจารณาเครื่องดื่มน้ำส้มที่จะขอรับสิทธิทางภาษีด้วยวิธีการวิเคราะห์กรดอะมิโนด้วยเครื่องโครมาโทกราฟีของเหลวสมรรถนะสูง หรือ HPLC นอกเหนือจากการวิเคราะห์ด้วยวิธีฟอร์มอลไทเทชัน เพื่อให้สามารถแยกแยะการปลอมปนด้วยการผสมสารอาหารอื่นได้ และเพื่อทำการตรวจสอบคุณภาพของเครื่องดื่มน้ำส้มในท้องตลาด ผลการศึกษาพบว่า น้ำส้มพันธุ์สายน้ำผึ้งจาก 3 พื้นที่ มีกรดอะมิโน 7 ชนิดที่เด่นชัด ได้แก่ แอสพาร์ติค (Asp) กลูตามิค (Glu) แอสพาราจีน(Asn) ซีรีน (Ser) อาร์จินีน (Arg) อะลานีน(Ala) และวาลีน (Val) และเมื่อนำอัตลักษณ์ดังกล่าวมาใช้ตรวจสอบกับเครื่องดื่มน้ำส้มในท้องตลาด 30 ตัวอย่าง พบว่า สามารถตรวจสอบคุณภาพของตัวอย่างน้ำส้มตามการอ้างอิงข้อมูลบรรจุภัณฑ์ และแยกแยะน้ำส้มแท้หรือน้ำส้มปรุงแต่งรวมทั้งน้ำส้มปลอมได้ | th_TH |
dc.format | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | - |
dc.source | Born digital | en_US |
dc.subject | กรดอะมิโน | th_TH |
dc.subject | น้ำส้ม | th_TH |
dc.subject | ส้มสายน้ำผึ้ง | th_TH |
dc.subject | ภาษีการค้า | th_TH |
dc.title | อัตลักษณ์ของกรดอะมิโนในนํ้าส้มพันธุ์สายนํ้าผื้งสำหรับการได้รับสิทธิทางภาษี | th_TH |
dc.title.alternative | Amino acid profile of Citrus reticulata Blanco cvb. Sai-Nam-Phueng for getting tax privilege | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต | th_TH |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th_TH |
dc.degree.discipline | สาขาวิชาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี | th_TH |
dc.degree.grantor | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.description.abstractalternative | This research aimed to find out the amino acid profile in the orange juices (Citrus reticulata Blanco cv. Sai-Nam-Phueng) as a reference orange juice getting tax privilege by analyzing total amino acid content by using High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) besides from formol titration for indicating obviously about the other substances and nutrition added and to examine the quality of orange juice from the market. For studying the amino profile, squeezed orange juice of the fruits from the three areas: Fang District in Chiang Mai Province, Phu Ruea District in Loei Province, and Phop Phra District in Tak Province, were analyzed. For examining the quality of orange juice from the market, samples in hermetically sealed packaging bottles from the market around Bangkok and surrounding areas were examined by comparing the amino profile from the sample to the criteria profile, including the information on the particular orange juice packaging. The thirty ones covered the natural and flavored with add-nutrients or other substances. Cluster analysis and ANOVA were applied for statistical analysis. The results revealed that the HPLC chromatogram of Citrus reticulata Blanco cv. Sai-Nam-Phueng showed the distinguished seven amino acids: Aspartic (Asp), Glutamic (Glu), Asparagine (Asn), Serine (Ser), Arginine (Arg), Alanine (Ala) and Valine (Val). The amino acid profile of Citrus reticulata Blanco cv. Sai-Nam-Phueng can examine the quality of the orange juice samples from the market according to the packaging information and distinguish the natural or flavored orange juice including the fake one | en_US |
Appears in Collections: | Science Tech - Independent study |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
FULLTEXT.pdf | เอกสารฉบับเต็ม | 28.58 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License