Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/9149
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorสินีนุช ครุฑเมือง แสนเสริม, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorพลสราญ สราญรมย์, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorจิตสุภา บิดาทอง, 2535--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-08-28T02:58:27Z-
dc.date.available2023-08-28T02:58:27Z-
dc.date.issued2564-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/9149-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร)) -- มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2564th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพส่วนบุคคล สภาพทางสังคมและสภาพเศรษฐกิจของเกษตรกร 2) ระดับความรู้และทัศนคติเกี่ยวกับเทคโนโลยีการลดต้นทุนการผลิตข้าว 3) การยอมรับเทคโนโลยีการลดต้นทุนการผลิตข้าว 4) ปัญหาและข้อเสนอแนะเกี่ยวกับการยอมรับเทคโนโลยีการลดต้นทุนการผลิตข้าว และ 5) ปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับการยอมรับเทคโนโลยีการลดต้นทุนการผลิตข้าว ของเกษตรกร ผลการวิจัยพบว่า 1) เกษตรกรร้อยละ56.6 เป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 54.75ปี จบการศึกษาระดับประถมศึกษาสมาชิกในครัวเรือนที่เป็นแรงงาน เฉลี่ย 1.87คน ร้อยละ 70.6 มีอาชีพทำนา มีพื้นที่ของตนเอง เฉลี่ย 13.55 ไร่ พื้นที่เช่าเฉลี่ย 11.13 ไร่ มีประสบการณ์ปลูกข้าว เฉลี่ย 35.99 ปี ร้อยละ 82.5 ผลิตข้าวปี ละ 1 ครั้ง ปริมาณผลผลิตข้าว เฉลี่ย711.48 กิโลกรัมต่อไร่ ราคาจำหน่ายข้าว เฉลี่ย 7,204.20 บาทต่อตัน ร้อยละ60.8 ไม่มีตำแหน่งทางสังคม ทั้งหมดเป็นสมาชิกกลุ่มเกษตรกร และได้รับข่าวสารความรู้จากการเข้ารับการอบรม/ศึกษาดูงานมีรายได้จากการผลิตข้าวเฉลี่ย 42,906.23 บาทต่อปีต้นทุนการผลิตข้าวก่อนเข้าร่วมโครงการ เฉลี่ย 3,229.50 บาทต่อไร่ หลังเข้าร่วมโครงการ 2,447.10 บาทต่อไร่ 2)เกษตรกรมีความรู้เกี่ยวกับเทคโนโลยีการลดต้นทุน การผลิตข้าวภาพรวมอยูในระดับมากที่สุด โดยประเด็นที่ตอบผิดมากที่สุด คือ การใช้อัตราเมล็ดพันธุ์ข้าวในปริมาณมากจะทำให้ต้นข้าวหนาแน่น ช่วยลดการเกิดโรค และศัตรูพืชได้เกษตรกรมีทัศนคติเกี่ยวกับเทคโนโลยีการลดต้นทุนการ ผลิตข้าวในภาพรวมอยูในระดับเห็นด้วยอย่างยิ่ง โดยเห็นด้วยอันดับน้อยที่สุด คือ เทคโนโลยีการลดต้นทุนการผลิตข้าวจะช่วยลดต้นทุนด้านแรงงานได้ 3) เกษตรกรมีการยอมรับเชิงความคิดเห็นในภาพรวมอยู่ในระดับมากที่สุด และมีการยอมรับไปปฏิบัติในระดับมากโดยยอมรับเชิงความคิดเห็นและยอมรับไปปฏิบัติน้อยที่สุด คือ ด้านการทำบัญชี 4) เกษตรกรมีปัญหาในภาพรวมอยู่ในระดับน้อย โดยมีประเด็นปัญหามากที่สุด คือ ด้านการทำบัญชีต้นทุนและเกษตรกรเห็นด้วยกับข้อเสนอแนะ ในภาพรวมอยู่ในระดับมาก ที่สุด โดยเห็นด้วยมากที่สุด คือ เจ้าหน้าที่ควรอบรมให้ความรู้เรื่อง พันธุ์ข้าวที่ต้านทานโรคและแมลงศัตรูพืช 5) ปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับการยอมรับ คือ ระดับความรู้ มีความสัมพันธ์เชิงบวกกับการยอมรับเทคโนโลยีการลดต้นทุนการผลิตข้าวในเชิงปฏิบัติที่ระดับนัยสำคัญยิ่งทางสถิติที่ระดับ 0.05th_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectข้าว--การปลูก--การควบคุมต้นทุนการผลิตth_TH
dc.subjectเทคโนโลยีการเกษตร--ไทยth_TH
dc.titleปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับการยอมรับเทคโนโลยีการลดต้นทุนการผลิตข้าวของ เกษตรกรสมาชิกนาแปลงใหญ่ อำเภอบ้านลาด จังหวัดเพชรบุรีth_TH
dc.title.alternativeFactors related adoption of technology for reducing rice production cost by collaborative farming farmers in Ban Lat District, Phetchaburi Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1) personal, social, and economic conditions 2) knowledge level and attitudes towards technology for reducing rice production cost 3) the adoption of technology for reducing rice production cost 4) problems and suggestions about the adoption of technology for reducing rice production cost 5) factors relating to the adoption of technology for reducing rice production cost.. The population of this study was 222 farmers who were members of collective rice farming in Ban Lat district, Petchaburi province in 2018. The sample size of 143 people was determined by using Taro Yamane formula and simple random sampling method through lotto picking. Data were collected by conducting structured interview and were analyzed by using descriptive statistics and multiple regression analysis. The results of the research found out that 1) 56.6% of the farmers were male with the average age of 54.75 years old. They completed primary school education and had the average members who were labor in the household of 1.87 people. 70.6% of them were farmers, owned the average production area of 13.55 Rai, rented the average area of 11.13 Rai, and had the average experience in rice production of 35.99 years. 82.5% of them produced rice 1 time/year, had the average rice productivity of 711.48 kilogram/Rai, sold the average rice products at 7,204.20 Baht/ton, 56.6% of the farmers held no social position. All of the farmers were members of agricultural group and received knowledge from attending the training/field trips. The average income from rice production was at 42,906.23 Baht/year. The average rice production cost before and after participating in the project was 3,229.50 Baht/Rai and 2,447.10 Baht/Rai respectively. 2) Farmers had knowledge about technology for reducing rice production cost, overall, at the highest level. The highest incorrect answer was on the utilization of high amount of rice seed ratio would populate the rice seedlings and reduce rice disease and pest. Farmers had attitude towards technology for reducing rice production cost, overall, at the strongly agreeable level. They were least agreeable on the aspect that the technology for reducing rice production cost would reduce the labor wage cost. 3) Farmers adopted in theory, overall, at the highest level and adopted, in practice, at the high level. They adoption levels were at the lowest in regards to the accounting aspect. 4) Farmers faced with the problems, overall at the low level. The most problematic aspect was in doing accounting on the costs. Farmers agreed with suggestions, overall, at the highest level. The most agreeable aspect was that officers should train them on rice with disease and pest resistant characteristics. 5) Factor which related to the adoption was the knowledge level. It had the positive relationship with the adoption of technology for reducing rice production cost in practice at statistically significant level of 0.05.en_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
168467.pdfเอกสารฉบับเต็ม24.51 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons