Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/9443
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเฉลิมศักดิ์ ตุ้มหิรัญ, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.advisorจินดา ขลิบทอง, อาจารย์ที่ปรึกษาth_TH
dc.contributor.authorมัณฑณา พานนา, 2534--
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษาth_TH
dc.date.accessioned2023-09-13T02:50:44Z-
dc.date.available2023-09-13T02:50:44Z-
dc.date.issued2564-
dc.identifier.urihttps://ir.stou.ac.th/handle/123456789/9443-
dc.descriptionวิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (ส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร)) -- มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2564th_TH
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพทั่วไป สภาพทางสังคม และเศรษฐกิจของเกษตรกร 2) สภาพการผลิตผัก 3) ความรู้และการผลิตผักตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดี 4) ปัญหาการผลิตผักตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีและ 5) การได้รับความรู้และความต้องการการส่งเสริมการผลิตผักตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกร ผลการวิจัย พบว่า 1)เกษตรกรที่ผ่านการรับรองมาตรฐานการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีส่วนมาก เป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 56.27 ปี สถานภาพสมรส จบการศึกษาระดับการศึกษาประถมศึกษา กลุ่มที่ไม่ผ่านการรับรองมาตรฐาน ส่วนมากเป็นเพศหญิง อายุเฉลี่ย 54.77 ปี สถานภาพสมรส ระดับการศึกษาประถมศึกษา 2) เกษตรกรทั้งสองกลุ่มส่วนมากซื้อปัจจัยการผลิตจากร้านค้าที่มีการจดทะเบียนและร้านค้าในชุมชน เตรียมดินโดยไถพรวน 1 ครั้ง และใส่ปุ๋ยอินทรีย์ ปลูกด้วยเมล็ด ให้น้าด้วยสปริงเกอร์ ป้องกันกาจัดโรคและแมลงด้วยสารเคมีโดยใช้ตามคาแนะนา เก็บเกี่ยวตามอายุ มีการปฏิบัติหลังการเก็บเกี่ยวคือ การขนย้ายผลผลิตด้วยพาหนะมีการตัดแต่งและคัดเกรดแหล่งรับซื้อผลผลิตคือตลาดชุมชนและพ่อค้าคนกลาง 3) เกษตรกรกลุ่มได้รับการรับรองมีคะแนนความรู้สูงกว่ากลุ่มไม่ได้รับการรับรองทั้ง 8 ประเด็น และ พบว่า เกษตรกรทั้งสองกลุ่มมีประเด็นที่ปฏิบัติแตกต่างกันที่ระดับความเชื่อมั่น 0.05 คือ การบันทึกข้อมูลและการตามสอบ 4) ปัญหาพบว่า เกษตรกรกลุ่มที่ผ่านการรับรอง มีปัญหาด้านขาดแคลนแหล่งน้า ส่วนกลุ่มไม่ผ่านการรับรองมีปัญหาด้านอุปกรณ์เกี่ยวกับสุขลักษณะส่วนบุคคลไม่เพียงพอกับผู้ปฏิบัติ และขาดความรู้ความเข้าใจด้านการจัดการผลผลิตหลังการเก็บเกี่ยว และการป้องกันการปนเปื้อนสู่ผลผลิต 5) เกษตรกรทั้งสองกลุ่มมีระดับความต้องการความรู้สูงกว่าระดับการได้รับความรู้ในเรื่อง ระบบการให้น้า การใช้ปุ๋ยอย่างถูกวิธีการใช้สารเคมีอย่างถูกต้องและปลอดภัยการจัดการหลังการเก็บเกี่ยวมาตรฐานการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีแนวทางการส่งเสริม ได้แก่ การบูรณาการระหว่างหน่วยงาน ให้ความรู้ตามความต้องการของเกษตรกร ผ่านสื่อบุคคลที่เป็นเจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรจากภาครัฐ และภาคเอกชน ใช้วิธีการส่งเสริมแบบผสมผสาน ได้แก่ ฝึกปฏิบัติ ทัศนศึกษา สาธิต และบรรยายth_TH
dc.formatapplication/pdfen_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)en_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en_US
dc.sourceBorn digitalen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกส่งเสริมและพัฒนาการเกษตร --วิทยานิพนธ์th_TH
dc.subjectการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีth_TH
dc.subjectผัก--การผลิตth_TH
dc.titleแนวทางส่งเสริมการผลิตผักตามการปฏิบัติทางการเกษตรที่ดีของเกษตรกร อำเภอเสาไห้ จังหวัดสระบุรีth_TH
dc.title.alternativeExtension guideline of vegetable production according to good agricultural practices of farmer in Sao Hai District, Saraburi Provinceen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameเกษตรศาสตรมหาบัณฑิตth_TH
dc.degree.levelปริญญาโทth_TH
dc.degree.disciplineสาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์th_TH
dc.degree.grantorมหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราชth_TH
dc.description.abstractalternativeThe objectives of this research were to study 1) general, social, and economic conditions of farmers 2) vegetable production conditions 3) knowledge and vegetable production according to good agricultural practice 4) problems in vegetable production according to good agricultural practice 5) knowledge receiving and needs for extension of vegetable production according to good agricultural practice of farmers. The population of this study was 2 groups of vegetable production farmers who had registered with the department of agricultural extension in the 2019: 1) vegetable production farmers who have passed the good agricultural practice certification in Saraburi province from 13 districts. The sample size of 30 farmers was determined by using group sampling method from Sao Hai district and 2) 300 general vegetable production farmers. The sample size of 172 people was determined by using Taro Yamane formula with the error value of 0.05. Data were analyzed by using descriptive statistics, T-test, and content analysis. The results of the research found out that 1) most of the farmers who received good agricultural practice certification were male with the average age of 56.27 years old, married, and completed primary school education level. The group of farmers that did not passed the certification was mostly female with the average age of 54.77 years old, married, and completed primary school education. 2) Both of the farmer groups mostly bought factors of production from registered stores and shops in the community, prepared the soil by ploughing 1 time, and applied organic fertilizer. They grew the plant with seeds, used sprinkler for watering, controlled disease and pest by using chemicals according to the suggestions, harvested per the plant age, applied the post-harvest practice of transferring the product with the vehicles, and had the cutting and grading of the products. The product buying sources were community market and middlemen.3) The certified group of farmers earned high knowledge scores than the uncertified group in all 8 aspects and found out that both of the farmer groups had the different in practice at the confidence level of 0.05 in data recording and testing.4) The level of importance of the problem revealed that the certified group of farmers faced with the problem in the lack of water resources while the uncertified group of farmers faced with the problems regarding insufficient equipments about personal hygiene for the practitioners and lack of knowledge and understanding about post harvest product management and the contamination protection into products. 5) Both groups of farmers had the level of needs in knowledge more than the level of knowledge in watering system, the correct and safety way of applying fertilizer and chemicals, and post harvest management about standard of good agricultural practice. Extension guidelines were such as the integration between departments, the knowledge giving according to the needs of farmers through personal media who were agricultural extension officers from government sector and private sector by using mixed method extension such as practice, field trip, demonstration, and lectureen_US
Appears in Collections:Agri-Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FULLTEXT.pdfเอกสารฉบับเต็ม20.65 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons