Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13876
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | มณฑิชา พุทซาคำ | th_TH |
dc.contributor.author | สุภาวรรณ ชุมพงศ์, 2523- | th_TH |
dc.contributor.other | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษา | th_TH |
dc.date.accessioned | 2025-01-30T03:06:20Z | - |
dc.date.available | 2025-01-30T03:06:20Z | - |
dc.date.issued | 2565 | - |
dc.identifier.uri | https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13876 | en_US |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (การจัดการทรัพยากรเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2565 | th_TH |
dc.description.abstract | การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) ข้อมูลพื้นฐานของเกษตรกร 2) สภาพการจัดการการเลี้ยงโคเนื้อของเกษตรกร 3) ความรู้เกี่ยวกับการจัดการการผลิตโคขุนคุณภาพของเกษตรกร 4) ปัญหาในการจัดการผลิตโคขุนคุณภาพของเกษตรกร และ 5) ข้อเสนอแนะในการจัดการเลี้ยงโคเนื้อสู่การผลิตโคขุนคุณภาพสำหรับเกษตรกรวิสาหกิจชุมชนผู้เลี้ยงโคเนื้อ อำเภอสิชล จังหวัดนครศรีธรรมราช การวิจัยนี้เป็นการวิจัยเชิงสำรวจ ประชากรที่ศึกษา ได้แก่ เกษตรกรวิสาหกิจชุมชนผู้เลี้ยงโคเนื้อ อำเภอสิชล จังหวัดนครศรีธรรมราช ที่ขึ้นทะเบียนกับปศุสัตว์ พ.ศ. 2563 จำนวน 178 ราย กำหนดขนาดกลุ่มตัวอย่างโดยใช้สูตรทาโร ยามาเน ที่ค่าความคลาดเคลื่อน 0.05 ได้กลุ่มตัวอย่างจำนวน 123 ราย สุ่มตัวอย่างอย่างง่าย ตามสัดส่วนในแต่ละวิสาหกิจชุมชนผู้เลี้ยงโคเนื้อ เก็บข้อมูลโดยใช้แบบสัมภาษณ์ วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้สถิติเชิงพรรณนา ได้แก่ การแจกแจงความถี่ ค่าร้อยละ ค่าต่ำสุด ค่าสูงสุด ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และการจัดลำดับ ผลการวิจัย พบว่า 1) เกษตรกรส่วนใหญ่เป็นเพศชาย มีอายุเฉลี่ย 49.33 ปี สถานภาพสมรส จบการศึกษาระดับมัธยมศึกษาตอนปลาย/ปวช. มีจำนวนแรงงานเฉลี่ย 2.28 คน อาชีพหลัก คือ ปลูกพืช อาชีพเสริม คือ เลี้ยงสัตว์ 2) เกษตรกรส่วนใหญ่เลี้ยงโคเนื้อพันธุ์ลูกผสมเพศเมีย มีการผลิตลูกโคเองภายในฟาร์ม มีประสบการณ์ในการเลี้ยงโคเนื้อเฉลี่ย 15.06 ปี มีการให้อาหารข้นและปล่อยโคแทะเล็มหญ้าในแปลงหญ้า มีการทำวัคซีนและถ่ายพยาธิ มีการจำหน่ายโคเนื้อทั้งเพศผู้และเพศเมียให้กับเกษตรกรรายอื่น โดยจำหน่ายเป็นรายตัว 3) เกษตรกรมีความรู้มากที่สุดเกี่ยวกับการจัดการการผลิตโคขุนคุณภาพในประเด็นอาหารโคขุน และมีความรู้น้อยที่สุดในด้านตลาดโคขุนคุณภาพ 4) เกษตรกรมีปัญหามากที่สุดเกี่ยวกับการจัดการการผลิตโคขุนคุณภาพในประเด็นตลาดโคขุนคุณภาพ และมีปัญหาน้อยที่สุดในด้านการควบคุมป้องกันโรค 5) ข้อเสนอแนะในการจัดการเลี้ยงโคเนื้อสู่การผลิตโคขุนคุณภาพสำหรับเกษตรกร ได้แก่ การอบรมให้ความรู้และการรวมกลุ่มเพื่อสร้างเครือข่ายในด้านตลาดด้านพันธุ์โคขุน และด้านอาหารโคขุน สำหรับเจ้าหน้าที่ปศุสัตว์ ได้แก่ การสนับสนุนด้านน้ำเชื้อสำหรับผสมพันธุ์โคเนื้อ การให้ความรู้ในการผสมอาหารข้นและการปลูกพืชอาหารสัตว์สำหรับโคขุน การจัดหาตลาดโคขุนคุณภาพ และการสร้างเครือข่ายในการจำหน่ายโคขุนคุณภาพ | th_TH |
dc.format | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en_US |
dc.source | Born digital | en_US |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์--วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. วิชาเอกการจัดการทรัพยากรเกษตร--วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | โคเนื้อ--การเลี้ยง--ไทย--นครศรีธรรมราช | th_TH |
dc.title | การจัดการการเลี้ยงโคเนื้อสู่การผลิตโคขุนคุณภาพของวิสาหกิจชุมชนผู้เลี้ยงโคเนื้อ อำเภอสิชล จังหวัดนครศรีธรรมราช | th_TH |
dc.title.alternative | Management of raising beef cattle to produce quality fattening cattle of the beef cattle raising community enterprise, Sichon District, Nakhon Si Thammarat Province | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | เกษตรศาสตรมหาบัณฑิต (การจัดการทรัพยากรเกษตร) | th_TH |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th_TH |
dc.degree.discipline | สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ | th_TH |
dc.degree.grantor | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.description.abstractalternative | The objectives of this research were to study 1) basic information about farmers; 2) beef cattle production management of farmers; 3) farmers' knowledge about quality fattening cattle production; 4) problems in quality fattening cattle production by the beef cattle raising community enterprise farmers; and 5) suggestions for managing beef cattle raising to produce quality fattening cattle for the beef cattle raising community enterprise farmers in Sichon District, Nakhon Si Thammarat Province. This research was a survey research. The study population was 178 beef cattle raising community enterprise farmers in Sichon District, Nakhon Si Thammarat Province, who were registered with the Livestock Department in 2020. The sample size of 123 farmers was determined using the Taro Yamane formula with an error value of 0.05. A simple random sampling technique was used based on the proportions of each community enterprise. Data were collected through an interview form and analyzed using descriptive statistics, including frequency distribution, percentage, minimum, maximum, mean, standard deviation, and ranking. The investigation showed that most farmers were men, with an average age of 49.33 years, married, and had obtained a high school/vocational certificate. The average workforce was 2.28. Their main occupation was plant cultivation, and their additional occupation was raising animals. 2) Most farmers raised female hybrid beef cattle and produced calves on their farms. Farmers had an average experience of 15.06 years in raising beef cattle. They fed their beef cattle with concentrated feed and let them graze on pasture forage. Vaccination and deworming were performed by the livestock officers. The beef cattle, both male and female, were sold as whole cows to other farmers. 3) Farmers had the highest level of knowledge about producing quality fattening cattle in terms of cattle feed, while they had the lowest level of knowledge about the quality fattening cattle market. 4) Farmers faced the most serious problem with market, while disease control was their least difficult problem. 5) Suggestions for managing beef cattle raising to produce quality fattening cattle for farmers include training, and organizing groups to build networks regarding the quality fattening cattle market, obtaining good cattle breeds, and cattle feed. For livestock officers, this includes providing good sources of cattle semen for artificial insemination, providing knowledge on mixing concentrated feed and growing forage crops for cattle, providing a market for selling quality fattening cattle, and creating a network for selling the quality fattening cattle. | en_US |
dc.contributor.coadvisor | นารีรัตน์ สีระสาร | th_TH |
Appears in Collections: | Agri-Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
FULLTEXT.pdf | เอกสารฉบับเต็ม | 10.73 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License