Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/11217
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ศิริลักษณ์ วงส์พิเชษฐ | th_TH |
dc.contributor.author | ปิยพร บูรณะ, 2529- | th_TH |
dc.contributor.other | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษา | th_TH |
dc.date.accessioned | 2024-01-22T06:49:57Z | - |
dc.date.available | 2024-01-22T06:49:57Z | - |
dc.date.issued | 2561 | - |
dc.identifier.uri | https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/11217 | en_US |
dc.description.abstract | การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของวิธีจำกัดอาหารไก่ไข่ระยะสุดท้ายต่อสมรรถภาพการผลิตของไก่ไข่ คุณภาพไข่ และต้นทุนค่าอาหารในการผลิตไข่ไก่ การวิจัยเชิงทดลอง กลุ่มตัวอย่าง ไก่ไข่ จำนวน 480 ตัว เครื่องมือที่ใช้ แบบสอบถาม สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล วิเคราะห์ความแปรปรวนเปรียบเทียบความแตกต่างระหว่างค่าเฉลี่ย สรุปผลการวิจัย พบว่า ไก่ไข่ที่ได้รับการให้กินอาหารตามทรีตเมนต์ T1-T5 ส่วน T3 ที่จำกัดอาหารที่ให้ไก่กินร้อยละ 90 มีผลให้ไก่อาหารน้อยกว่าในทรีตเมนต์อื่นๆ อย่างมีนัยสำคัญยิ่งทางสถิติ (p<0.01) แต่ให้ประสิทธิภาพการเปลี่ยนอาหารเป็นไข่ดีกว่า ที่ผลิตได้ทรีตเมนต์อื่นๆ วิธีการจำกัดอาหารในทรีตเมนต์ ไม่มีผลต่อจำนวนไข่ที่ผลิตได้ น้ำหนักไข่ สำหรับต้นทุนค่าอาหารต่อผลผลิตไข่ 1 กิโลกรัมพบว่า ต้นทุนค่าอาหาร 20.44 บาทต่อผลผลิตไข่ 1 กิโลกรัม อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<0.05) ส่วนต้นทุค่าอาหารต่อไข่ 1 ฟองพบว่าทุกทรีตเมนต์มีค่าไม่แตกต่างกันทางสถิติ.0 2 4 มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.format | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en_US |
dc.source | Born digital | en_US |
dc.subject | ไก่ไข่--ต้นทุนการผลิต | th_TH |
dc.subject | ไก่ไข่--การเลี้ยง | th_TH |
dc.subject | ไก่--ไข่--การผลิต | th_TH |
dc.title | ผลของวิธีจำกัดอาหารไก่ไข่ระยะสุดท้ายต่อสมรรถภาพการผลิตและคุณภาพไข่ | th_TH |
dc.title.alternative | Effects of feed restriction at the last stage of egg production on laying hen performance and egg quality | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | เกษตรศาตรมหาบัณฑิต | th_TH |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th_TH |
dc.degree.discipline | สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ | th_TH |
dc.degree.grantor | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.description.abstractalternative | The objectives of this experiment were to study the effects of feed restriction at the last production stage on egg production efficiency, egg quality, and feed cost in laying hens.This work was carried out in a completely randomized design with 5 treatments and 6 replications; Treatment 1(T1): Feed available ad libitum, Treatment 2 (T2): Restricted feed consumption time to 12 hours a day, Treatment 3 (T3): Restricted feed availability to 90% of ad libitum, Treatment 4 (T4): Restricted feed consumption time to 12 hours during the first 6 weeks followed by feed available ad libitum for the final 6 weeks, and Treatment 5 (T5): Restricted feed availability to 90% of ad libitum during the first 6 weeks followed by feed available ad libitum for the final 6 weeks. Four hundred and eighty Isa Brown layers at 65 weeks old with an average weight 1.9-2.0 kilogram per hen were raised in an evaporative cooling system house. The experiment was carried out for 12 weeks. All data including feed intake, the number of eggs produced, egg weight, egg production percentage, egg mass, shell color, shell strength, shell thickness and haugh unit were analyzed using the General Linear Model (GLM); and differences among means were compared using Duncan’s New Multiple Range Test (DMRT). The results showed that feed intake of layers in T1-T5 were 128.29, 124.25, 113.78, 127.40, and 123.53 g/hen/d, respectively. Feed intake in T3 was lower than other treatments (P<0.01). However, T3 had higher in feed efficiency per kg egg mass. Feed restriction treatment in all treatment did not effect on the number of eggs produced, egg weight, egg production percentage, egg mass, shell color, shell strength and shell thickness (P>0.05). Fee restrictions affected on egg freshness (Haugh units), T2 had the Haugh unit of eggs lower than other treatments. However, the Haugh unit value of eggs from all treatments was in grade AA. Feed cost per kg egg in T3 was 20.44 baht/kg egg which lower than other treatments (P<0.05). In addition, Feed cost per individual egg in all treatments was not significant different. (P>0.05) | en_US |
dc.contributor.coadvisor | จิตติมา กันตนามัลลกุล | th_TH |
Appears in Collections: | Agri-Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
fulltext.pdf | เอกสารฉบับเต็ม | 1.27 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License